Foto gemaakt door John Oomen - Heuekelum - Na een fraaie Hemelvaartsdag wordt het de komende dagen warmer. Maar neemt vanaf zondag ook de kans op een fikse regen- of onweersbui toe.
Foto gemaakt door John OomenHeuekelumNa een fraaie Hemelvaartsdag wordt het de komende dagen warmer. Maar neemt vanaf zondag ook de kans op een fikse regen- of onweersbui toe.
Nu

Fraaie Hemelvaartsdag, vanaf morgen warmer en later een bui

Het weer ziet er deze Hemelvaartsdag fraai uit met flink wat zon, ook wolken en nog relatief gematigde temperaturen. Vanaf morgen wordt het warmer en zondag of maandag komen we voor het eerst dit jaar op zomerse temperaturen van 25 graden of nog wat hoger uit. Wel neemt dan ook de kans op een regen- of onweersbui toe.

Voorafgaand aan Hemelvaartsdag is het de afgelopen nacht koud geworden. Op een hoogte van anderhalve meter daalde de temperatuur in Hoogeveen tot 1,2 graden. Aan de grond was de vliegbasis Twenthe met een minimumtemperatuur van -2,9 graden het koudst. Nog 5 andere stations van het KNMI kwamen tot vorst aan de grond.

Vorst in de duinpannen

Het meetnetwerk van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet liet in de duinpannen veel lagere temperaturen zien. Daar kwam het ook op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter op veel plaatsen tot lichte vorst. Uiteindelijk was de locatie Bol-2 in het Bergense Bos het koudst met een minimumtemperatuur van -4,43 graden, gevolgd door Castricum met -3,82 graden, Bloemendaal met -3,28 graden, Santpoort met -2,98 graden en Camperduin met -2,79 graden. Op een hoogte van 10 centimeter was Camperduin het koudst met een minimumtemperatuur van -4,40 graden. Op diverse plaatsen moeten dauwtrappers vanochtend dan ook behalve dauw rijp hebben kunnen zien.

De zon komt er vandaag flink door, hoog in de atmosfeer drijven ook dunne wolkenvelden over en in het noorden komt eerst dikkere, lager hangende bewolking voor die de zon daar nog een tijdje in de weg zit. Vanmiddag ontstaan overal stapelwolken. Per saldo lijken het oosten en zuidoosten vandaag de meeste zonuren te krijgen, het noorden de minste, maar ook daar komt de zon er wel degelijk van tijd tot tijd mooi door. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het vanmiddag van noord naar zuid tussen 13 en lokaal 17 graden. Dat zijn temperaturen die iets onder normaal liggen.

Heldere avond en nacht

Vanavond en de komende nacht verdwijnt de meeste bewolking. Omdat we onder een hogedrukgebied liggen, valt ook de wind grotendeels we. Hier en daar kan mist ontstaan en op veel plaatsen wordt het nevelig.. Het koelt flink af, in het binnenland tot 3 graden. Aan de grond is op de koudste plekken opnieuw een graadje vorst mogelijk.

Morgen zijn er flinke perioden met zon, maar ontstaan later ook weer stapelwolken. De meeste zonuren lijken dan voor het noorden weggelegd. In het Waddengebied kan de zon wel 15 uur schijnen, in het zuidoosten worden 8 tot 10 zonuren verwacht. Het blijft ook morgen droog en bij een wat aantrekkende noordoostenwind wordt het 18 tot 20 graden, op de Wadden blijft het kwik een paar graden achter.

Weekend warmer

In het weekend is zaterdag de dag met de meeste zon. Zondag komen makkelijker stapelwolken tot ontwikkeling en kan in de middag in het binnenland lokaal een regen- of onweersbui ontstaan. Wordt het hierbij zaterdag tussen 18 en 21 graden, zondag kan het kwik in het oosten tot 24 en misschien wel 25 graden oplopen. Lukt dat inderdaad, dan zou het de eerste keer zijn dit jaar dat het ergens in Nederland zomers warm wordt.

Maandag komt de temperatuur nog iets hoger uit, met op veel plaatsen tussen 22 en 25 graden en in het oosten lokaal 26 of misschien wel 27 graden. Eerst schijnt daarbij de zon volop, later ontstaan stapelwolken die in het binnenland tot enkele fikse regen- en onweersbuien kunnen uitgroeien. Ook dinsdag is die buienkans er nog, daarna lijkt het weer een aantal dagen droog te blijven. Doen de temperaturen eerst een stapje terug, tegen het einde van volgende week lijken we opnieuw ruim boven 20 graden uit te komen.

Reinout van den BornChef Redactie