Foto gemaakt door Kleuske - Campi Flegrei - Een nog actieve krater in het gebied.
Foto gemaakt door KleuskeCampi FlegreiEen nog actieve krater in het gebied.
Nu

Gevaarlijke Italiaanse vulkaan steeds actiever

Inwoners van het Italiaanse Campi Flegrei, aan de rand van de stad Napels, schrokken zich zondagochtend om 8.44 uur kapot toen zich in hun omgeving een aardbeving met een magnitude van 3,6 voordeed. Een half uur eerder was er al een aardbeving met een kracht van 1,6 geweest, rond 10.50 uur volgde er nog een met een kracht van 1,4.

Tijdens de sterkste aardbeving was een harde knal te horen en viel de stroom hier en daar heel kort even uit. Schade werd nergens gemeld. Toch reageerden veel van de rond 500.000 inwoners in de regio geschrokken. Het is dan ook niet zomaar een plaats waar de aardbevingen optraden. Eronder ligt namelijk één van de gevaarlijkste vulkanen van Europa, in een gebied met Napels erbij dat zeer dicht bevolkt is. Hij wordt steeds actiever.

Vesuvius

Napels is natuurlijk vooral bekend door de Vesuvius die tijdens een uitbarsting in het jaar 79 de Romeinse steden Pompeï, Herculaneum, Oplontis en andere nederzettingen verwoestte. Maar als vulkaan is de Campi Flegrei veel gevaarlijker. In tegenstelling tot de Vesuvius, die als een echte vulkaanberg met een krater zichtbaar is, bestaat de Campi Flegrei uit een flauwe, ronde laagte in het land met een diameter van 12 tot 14 kilometer.

Vrijdag verschenen de uitkomsten van een onderzoek waaruit bleek dat activiteit in de vulkaan de afgelopen jaren verder is toegenomen. Er worden in het gebied steeds vaker (kleine) aardbevingen gemeld, er worden in de grond vervormingen waargenomen en de kustplaats Pozzuoli is door de ondergrondse activiteit sinds de jaren 50 ongeveer 4 meter opgetild. Alles wijst erop dat zich in de vulkaan druk opbouwt.

Kleine uitbarstingen

Volgens de onderzoekers is die druk nu zo groot en zijn delen van de vulkaan zover uitgerekt dat ze feitelijk ieder moment kunnen uitbarsten. Daarmee is zeker niet gezegd dat er op korte termijn ook een uitbarsting komt. De kans op een grote uitbarsting is zelfs vrij klein, zo zeggen de onderzoekers. Als het zover komt, dan denken ze eerder aan meerdere kleinschalige uitbarstingen, uit scheuren in de grond bijvoorbeeld.

Toch was een toename in de seismische activiteit in het gebied in 1983 reden voor de autoriteiten om 40.000 mensen te evacueren. Nadien heeft de vulkaan zich weer vrij rustig gehouden. Inmiddels is echter een nieuwe opleving in het aantal aardbevingen zichtbaar. De direct betroffenen in het gebied maken zich dan ook zorgen.

De straat op

Sommige mensen verlieten na de aardbevingen hun appartementen en gingen bezorgd de straat op. Het was dan ook de sterkste aardbeving van de afgelopen 40 jaar, samen met die van 29 maart 2022, die ook een kracht van 3,6 had. In oktober 1983 was er een nog zwaardere aardbeving met een kracht van 4,4. Al de genoemde aardbevingen deden zich op een diepte van tussen 2,5 en 2,7 kilometer voor.

De burgemeester van het gebied plaatste meteen een post op Facebook. Hij gaf aan de bezorgdheid van de bevolking te delen. Verder liet hij weten voortdurend met de autoriteiten in contact te staan om de plannen aan de laatste ontwikkelingen te kunnen aanpassen.

Reinout van den BornChef Redactie