Foto gemaakt door Frans Alderse Baas - Texel - Op Texel brak de zon vanochtend al door. Later vandaag gebeurt dat op steeds meer plaatsen.
Foto gemaakt door Frans Alderse BaasTexelOp Texel brak de zon vanochtend al door. Later vandaag gebeurt dat op steeds meer plaatsen.
Nu

Kouderecord: gisteren officieel koudste 6 augustus

Na het waterballet van gisteren, dat in het midden en zuidoosten van het land zelfs tot datumrecords voor wat de laagste temperatuur sinds 1901 leidde, knapt het weer vandaag geleidelijk op. En na de passage van nog een gebied met regen morgenavond, zet die weersverbetering in de dagen vanaf woensdag verder door.

Het was gisteren in delen van Nederland dus een kletsnatte dag. In De Bilt werd het in de regen niet warmer dan 15,8 graden. Nog niet eerder in de periode sinds 1901 was het er op 6 augustus zo koud. Het oude record, 15,9 graden stamde uit 1941. Het was voor het eerst sinds 18 september vorig jaar dat een kouderecord werd verbroken. Overigens bleef de temperatuur op diverse plaatsen lager dan op Nieuwjaarsdag van dit jaar.

Twaalfde dagrecord van dit jaar

Als je alleen de maximumtemperatuur in ogenschouw neemt, was dit het derde dagrecord in De Bilt van dit jaar (naast 8 juli en Nieuwjaarsdag, beide warmterecords). Neem je ook de (hoge) minimumtemperaturen mee, dan was het al het twaalfde dagrecord van dit jaar. Doordat het in Maastricht niet warmer werd dan 14,4 graden, werd ook het landelijke dagrecord voor de laagste maximumtemperatuur op 6 augustus verbroken. Het oude laagterecord was 14,8 graden en werd op 6 augustus 1987 in Deelen (bij Arnhem) gemeten. Overigens betekende het dagrecord voor Maastricht zelfs een record voor de eerste 10 dagen van augustus voor dit weerstation. In de meteorologie wordt zo'n record een decaderecord genoemd. Landelijk is het nog wel eens kouder gebleven in de eerste 10 dagen van augustus. Zo werd het op 1 augustus 1928 in Eelde niet warmer dan 12,4 graden.

De lage temperaturen van gisteren hadden alles te maken met de trage passage van een actieve regenzone. Tijdens de intensieve regenval daalde het kwik midden op de dag soms tot onder 14 graden. De plekken waar het de hele dag regende, waren ook de plaatsen waar de temperatuur het laagste bleef. Het noordoosten, dat juist steeds buiten de regen bleef en waar de zon geregeld scheen, was dan ook warmer. De hoogste temperatuur van de dag werd uiteindelijk in Nieuw-Beerta gemeten. Het werd er 22,6 graden.

Vandaag wegtrekkende regen

Ook vandaag beginnen we in een deel van het land nog met bewolking en af en toe regen. Dat geldt vooral voor de oostelijke helft van het land. In het zuidwesten is meteen de zon al af en toe te zien. Later vanochtend verlaat de regen via het zuidoosten het land en komt ook op andere plaatsen de zon er vaker door. Tegelijkertijd ontstaan stapelwolken, die vanmiddag verspreid over het land weer tot een enkele bui kunnen uitgroeien.

Opvallend is vandaag de wind. Aan de west- en noordkust staat vanochtend nog een krachtige tot harde noordwestenwind, in het zuidwesten is de wind al minder sterk. Later vandaag neemt de wind ook aan de westkust wat af, aan de noordkust blijft het stevig waaien. Bij dit alles wordt het vanmiddag zo tussen 18 en lokaal 21 graden.

Morgen nu en dan zon

Vanavond en vannacht kan vooral in het noorden nog een enkele bui vanaf zee binnendrijven, verder naar het zuiden blijft het op de meeste plaatsen droog en komen opklaringen voor. De temperatuur daalt tot plaatselijk 10 graden. Morgen begint de dag met geregeld zon en vooral in de noordelijke helft ook een enkele bui. In de middag neemt, op nadering van een volgende storing, de bewolking toe, tegen de avond vanuit het westen gevolg door regen. Vooral in het noordelijke kustgebied waait het nog steeds stevig door en de temperaturen komen morgen net als vandaag tussen 18 en 21 graden uit.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag trekt de regen via het zuidoosten het land uit. Daarna krijgt een hogedrukgebied, dat vanuit het zuidwesten nadert, invloed op het weer in Nederland. Woensdag ziet het weer er dan ook fraai uit. De zon breekt door en de wind neemt af. Wel ontstaan stapelwolken waaruit zich in de middag nog een lokale bui zou kunnen vormen. Op de warmste plekken kan het al 22 of 23 graden worden.

Weekend weer koeler

Ook donderdag en een deel van vrijdag houdt het hogedrukgebied invloed op het weer bij ons. Donderdag lijkt een droge dag te worden met flink wat zon en temperaturen van noord naar zuid tussen 21 en 25 graden, vrijdag passeert in de middag een koufront met meer bewolking en een paar regen- en onweersbuien. In de uren er vooruit schijnt de zon nog wel en kunnen de temperaturen opnieuw tot aan of iets boven 25 graden oplopen. In het weekend wordt het minder warm en kan weer wat vaker een bui vallen.

Reinout van den BornChef Redactie