Kom je terug van vakantie? Check je ruitenwissers! Tips van de Wegenwacht
In Nederland is het nat en regent het veel. Kom je terug van vakantie en moet je door de regen rijden? Tip van de Wegenwacht: check dan van te voren je ruitenwissers! Slechte ruitenwissers zorgen dat je minder goed de weg kunt zien. De Wegenwacht geeft tips.Met deze tips van de Wegenwacht ben jij goed voorbereid op pad. Wil je ook onderweg pechhulp van de Wegenwacht? Klik dan hier
Tip 1: Check je auto
- Check of je bandenspanning op peil is en of je banden in goede conditie zijn met genoeg profiel. Dat helpt een klapband voorkomen.
- Check je koelvloeistof, zo oververhit je motor niet.
- Check je airco, want in de stikkende hitte er onderweg achter komen dat je airco het niet doet, is geen pretje.
- Check je oliepeil, want een goed gesmeerde motor gaat minder snel kapot.
- Vergeet je ruitenwissers niet. Je APK is misschien alweer een tijdje geleden, en mocht het gaan regenen dan wil je wel goed zicht.
- Past een reservewiel? Neem ‘m mee, want in het buitenland kan een wiel vervangen lastig zijn.
Tip 2: Neem dit mee in je auto
- Een mobiele telefoon, en zorg dat die goed is opgeladen. Neem eventueel een oplader voor je telefoon en/of een powerbank mee. Want als je telefoon leeg is, kun je lastig pech melden…
- Een paraplu, ook als je zeker weet dat het niet gaat regenen. Waarom? Stel je komt met pech langs de kant van de weg te staan in de brandende zon, dan kan een paraplu ook prima dienst doen als parasol. (Uiteraard ook handig mocht er nou ineens toch een stortbui neerdalen).
- Neem (extra) water mee. En snacks. Soms kan het even duren voor je geholpen wordt bij pech, of sta je lang in de file. Dan is voldoende drinken (en eten) altijd fijn en soms zelfs noodzakelijk.
- Een handdoek of laken is multifunctioneel. Je kunt er een zijraam mee afdekken mocht de zon erg hard schijnen. Of juist de voorruit als je de auto niet in de schaduw kunt parkeren. En is het afgekoeld en sta je met pech? Dan heb je meteen een dekentje.
- Een jas of vest kan ook geen kwaad. Want hoe lekker het ook was toen je instapte, het weer kan altijd omslaan. En 's nachts koelt het ook af.
Toch pech? Zorg dan in ieder geval dat je goed voorbereid bent en een lidmaatschap hebt afgesloten bij de Wegenwacht. Nog geen lid? Klik dan hier
Tip 3: Let hier op tijdens het rijden
- Rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Als je bij het rijden in de file, de bergen of gecombineerd al dan niet met aanhanger, de koppeling heel langzaam een klein beetje laat opkomen (omdat je mooi schokvrij wilt optrekken), dan wordt de koppeling zo heet dat hij gaat roken en heel erg gaat stinken. Naast heet worden van de koppelingsplaat, slijt deze ook veel sneller.
- Zorg dat je auto niet oververhit raakt. Check de koelvloeistof en neem voldoende mee. Merk je dat je auto moet zwoegen, schakel terug en rijd in een lagere versnelling. Mocht de motor toch te warm worden, schakel dan alle niet-essentiële energieverbruikers uit: je kunt bijvoorbeeld best even zonder verlichting en airconditioning. De verwarming mag op zijn warmste stand, de ventilator moét op de hoogste stand. Zet wel alle ramen van de auto open. Zo pomp je alle overtollige motorwarmte via de kachel naar buiten. Draai de dop van de radiateur of expansietank van een hete motor nooit gelijk helemaal los maar doe dit beetje bij beetje. LET OP: Er kan een levensgevaarlijke fontein van gloeiend hete koelvloeistof gaan spuiten met zeer ernstige brandwonden tot gevolg
- Elke auto & caravan heeft een maximaal toegestaan gewicht dat je niet mag overschrijden. Dit maximum staat op het kentekenbewijs. Je moet niet vergeten het gewicht van de inzittenden mee te tellen, net zoals dat van de dakkoffer met inhoud. Het te zwaar beladen van je auto of caravan is gevaarlijk, want in de auto verlies je sneller controle, de vering kan schade oplopen én de kans op het krijgen van een lekke band of oververhitting van de motor wordt groter.
Ook onderweg pechhulp van de Wegenwacht? Klik dan hier
Chef Redactie