Foto gemaakt door Arco Visser - Werkhoven - De natuur krijgt momenteel bijna dagelijks water! Op de ene plek meer dan op de andere...
Foto gemaakt door Arco VisserWerkhovenDe natuur krijgt momenteel bijna dagelijks water! Op de ene plek meer dan op de andere...
Nu

Groen, groener, groenst

De afgelopen jaren hebben we in een groot deel van Europa te maken gehad met (extreme) droogte. De natuur had het daardoor zwaar en het kwam op grote schaal tot natuurbranden. Het neerslagtekort was toen groot, maar dit jaar is het anders. We hebben het hele voorjaar al te maken met relatief wisselvallig weer en van een neerslagtekort is dan ook geen sprake. Voor ons is dat misschien minder leuk, maar de natuur is er heel blij mee en die laat dan ook de breedste variatie van groen zien. Met momenteel ook nog eens relatief hoge temperaturen, zie je de frisgroene blaadjes dagelijks groter worden. Toch is de voorsprong in de natuur ten opzichte van eind februari de afgelopen maand wel iets teruggelopen.

De afgelopen dagen kwam het dagelijks tot (lokaal) stevige regen- en onweersbuien, die op enkele plekken een flinke plens regen loslieten en waarbij het regionaal ook tot wateroverlast kwam. Tussendoor scheen echter ook regelmatig de zon en was het niet koud. Op meerdere dagen kwam het zelfs op grote schaal tot temperaturen boven 20 graden. Groeizaam weer!

Voorsprong iets teruggelopen

Toch is de voorsprong die de natuur eind februari nog had, vooral in de maand april een stuk teruggelopen. Dat heeft vooral te maken gehad met de relatief lage temperaturen in die hele maand. Door die lagere temperaturen wordt de groei van de natuur iets vertraagd, ondanks alle regen, afgewisseld met soms wat zon. We hebben deze lente dan ook te maken met een relatief lange bloeiperiode van veel bomen, struiken en planten. Het gaat dit keer allemaal heel geleidelijk, waardoor we langer van de bloeiende natuur kunnen genieten.

Ineens heel snel

Er kan dus nog zoveel regen vallen, maar als de temperaturen laag blijven, zal de groei heel traag verlopen. De afgelopen dagen was het ook nog wisselvallig, maar kwam het kwik in de thermometer ineens een flink stuk hoger uit. Op grote schaal steeg de maximumtemperatuur tot rond of boven 20 graden, waardoor we op die dagen een mooie spurt in de natuur zagen.

Hooikoortsklachten door (gras)pollen

Grassen hebben over het algemeen minder last van de temperatuur en deze zijn afgelopen weken dan ook lekker doorgegroeid. Veel soorten staan momenteel in bloei en als er dan ineens ook een droge, zonnige en wat winderige dag tussendoor zit, komt ineens veel van het graspollen of stuifmeel vrij in de lucht. Veel mensen hadden de afgelopen dagen dan ook last van hooikoortsachtige klachten, waaronder jeukende ogen, niezen en vermoeidheid. Een bui of wat regen kan dan veel verlichting geven, want hierdoor wordt het pollen uit de lucht gehaald. De buien waren de afgelopen dagen echter zeer lokaal, dus de verschillen zijn groot.

Voorlopig wisselvallig en weer iets frisser

Ook de komende dagen blijft het wisselvallig weer, met vrijwel dagelijkse een aantal regen- en onweersbuien, maar tussendoor ook momenten met zon. De temperatuur loopt vandaag nog op tot 18 graden aan zee en tot lokaal 23 graden in het binnenland, maar vanaf morgen gaat het kwik weer iets lager uitkomen, tot gemiddeld nog een graad of 17. Vandaag vallen vooral in het noordoosten en oosten enkele (onweers)buien, maar morgen valt in het hele land een tijdlang (flink wat) regen. Ook de rest van de week blijft dagelijks wat nattigheid vallen, maar in het weekend krijgt de zon op basis van de huidige berekeningen wel iets meer ruimte. Dan wordt de natuur nog iets groener!

Britta van GendtMeteoroloog