Het extreme weer in de Alpen
Een paar dagen geleden liep de temperatuur op diverse plaatsen in de Alpen nog op tot ruim 30 graden, maar die warmte is nu verdreven en dat ging niet zonder slag of stoot. Vanuit het westen trok de afgelopen dagen een actief lagedrukgebied over het gebergte en dat heeft op veel plaatsen in noodweer geresulteerd. Eerst kwam het met bakken uit de lucht in de Franse en Zwitserse Alpen, daarna volgden ook het zuiden van Duitsland, Italië en Oostenrijk. Er viel op sommige plekken meer dan 400 millimeter in korte tijd en dat is ongeveer de helft van wat er normaal in een half jaar in Nederland valt. Het vele water dendert uit de bergen omlaag en resulteert in zeer hoge, kolkende rivieren, overstromingen en aardverschuivingen. Hoger in de bergen viel ook sneeuw, bij temperaturen dichtbij het vriespunt. Weg warmte!De beelden die we in de media zien, liegen er niet om. Steenlawines door aardverschuivingen en kapotgeslagen wegen. Rivieren die zo hoog staan, dat ze over de bruggen heen klotsen en op plekken waar het vorige week nog ruim 30 graden was, ligt nu sneeuw. De sneeuwgrens lag vorige week op grote schaal nog boven 5000 meter en door de inval van de koudere lucht en de vele neerslag is die grens inmiddels gedaald tot lokaal 1600 meter! En het sneeuwde er gisteren op sommige plaatsen ook meteen goed door. De groene bergen kleurden in no time wit en zelfs in enkele dalen kwam het tot sneeuw.
Honderden millimeters neerslag in korte tijd
Bijzonder natuurlijk, maar het verdrijven van die hitte heeft ook veel problemen opgeleverd. Er kwam in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag omlaag. In het Zwitserse Frasco kwam maar liefst 434 millimeter omlaag en dat zijn ruim 43 volle emmers per vierkante meter. Ook in Ticino viel binnen 72 uur meer dan 400 millimeter. Net onder de 400 millimeter kwam het Zwitserse Biasca, met 394 millimeter, en in Cimetta staat de teller nu op ruim 313 millimeter.
Extreem hoge waterstanden
Door het vele water staan rivieren extreem hoog en treden soms buiten hun oevers, met overstromingen en soms modderstromen ten gevolg. De rivier Inn, die door het Oostenrijkse Innsbruck stroomt, is op sommige plekken al tot een niveau gestegen dat eens in de 100 jaar bereikt wordt. Van een normale 3,5 meter steeg het water in de rivier in een halve dag naar ruim 6 meter. Ook de Ache in het Ötztal bereikte zijn hoogste stand ooit en daar zijn hele stukken van omliggende wegen door het kolkende water kapotgeslagen. Ook rond het Lago Maggiore in Noord-Italië is erg veel regen gevallen, waardoor het waterpeil van het meer is gestegen en er in sommige gebieden rondom het meer ook kans op overstromingen is.
Richting Slovenië
Inmiddels trekt het lagedrukgebied nu geleidelijk oostwaarts richting Slovenië, waar ze zich ook opmaken voor mogelijk extreme weersomstandigheden. Vooral vandaag en morgen kan daar weer een flinke plens regen vallen. De Franse, Zwitserse en deels Italiaanse Alpen zijn met het wegtrekken van het lagedrukgebied nu al een stuk droger geworden, maar ze zijn nog lang niet van de problemen af. De gevolgen zijn er groot. Vanaf morgen komen de westelijke delen van de Alpen onder invloed van een hogedrukgebied, waardoor de boel daar weer een beetje kan opdrogen. En later deze week volgen ook de oostelijke delen van de Alpenkam. Helemaal stabiel wordt het er echter niet, want een volgend lagedrukgebiedje ligt alweer op de loer, al is deze lang niet zo actief als de huidige. Ook is het er inmiddels een stuk minder warm, gemiddeld nog maar een graad of 22.