Foto gemaakt door Reinout van den Born - Velp - Het is nat, heel nat. Voor de uitlopende natuur is dat fantastisch nieuws, maar voor veel boeren betekent het extra werk. Sommige koeien blijven binnen.
Foto gemaakt door Reinout van den BornVelpHet is nat, heel nat. Voor de uitlopende natuur is dat fantastisch nieuws, maar voor veel boeren betekent het extra werk. Sommige koeien blijven binnen.
Nu

Het is nat, heel nat in Nederland

Wie nu voor een wandeling de bossen op de Veluwe in gaat, ziet een heel ander beeld dan dat wat we van veel voorgaande jaren gewend waren. Geen stof op de paden en bomen die naar water moeten zoeken, maar dikke plassen en modder.

Het regent flink door als ik door de straten van Velp in de richting van Rozendaal wandel. In het beekdal staan de beukenbomen te druppen. Het geruis van de regen en de wind is nooit ver weg. Op het pad hoor ik het zuigende geluid van mijn schoenen, af en toe afgewisseld door opspattend water, als ik door een plas heen loop.

Smalle beek

Aan de voet van de heuvel stroomt een smalle beek, gevoed door het kwelwater dat onderaan de heuvel naar buiten komt. Maar nu ook door het regenwater, dat op allerlei plaatsen zachtjes naar beneden stroomt. Het beekje is dan ook breder dan normaal. Enkele tientallen meters verderop, aan de andere kant van het beekdal, stroomt nog een beek. Deze komt vanuit de vijvers bij het Kasteel Rozendaal. Ook deze beek wordt vanaf de heuvels van de Veluwe door kwelwater gevoed en stroomt altijd, ook als het droog is

Foto gemaakt door Reinout van den Born - Velp - Veel water in de bossen bij Velp.
Foto gemaakt door Reinout van den BornVelpVeel water in de bossen bij Velp.

Bij het kasteel gaan de wegen omhoog. Van alle kanten baant het water zich een weg omlaag. Het komt samen in een wadi, aan de bovenzijde van het dorp. Ik vervolg mijn weg via een pad, met aan de ene kant het kasteel en aan de andere kant een weiland. Het brengt me omhoog het bos in. Het begint nog wat harder te regenen.

Voorjaar erg nat

Het voorjaar verloopt dit jaar erg nat. Op veel plaatsen hebben we de hoeveelheid regen die normaal in heel de lente valt al meer dan te pakken. En dat terwijl er nog 5 weken te gaan zijn. Hoe anders was het beeld in veel voorgaande jaren in het recente verleden. Vaak werd het in maart al droog, zoals vorig jaar toen er in de eerste lentemaand bijna geen regen viel, en legden zonneschijn en verdamping in april en mei vervolgens een stevige bodem onder de droogte die in de zomermaanden daarna zijn tol zou eisen.

Dit jaar is het allemaal anders. Door de twee SSW’s die we in de winter hebben gehad, de plotselinge stijgingen van de temperatuur in de stratosfeer boven het poolgebied, kon koude lucht in de Atlantische sector naar het zuiden stromen. IJsland en Scandinavië beleven dan ook een koude lente. In het grensgebied tussen die koude lucht in het noorden en veel warmere in het zuiden ontstaat al wekenlang de ene storing na de andere die ook steeds weer tot onze omgeving weet door te dringen en hier zijn regen loslaat.

Eigen regenmeter

In onze eigen regenmeter in Velp viel in januari 131 millimeter. Februari was een stuk droger met een neerslaghoeveelheid van 39 millimeter, maar in maart was de regen weer helemaal terug. Er kwam in totaal 124 millimeter bij. Ook april is tot nu toe een zeer natte maand. Er is al 92 millimeter gevallen, tegen normaal een millimeter of 40. Met 216 millimeter is de lente als geheel tot nu toe zelfs bijzonder nat verlopen. En dat zie je overal terug.

Voor de natuur, die de afgelopen jaren nogal eens door droogte is geteisterd, is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Meer dan in voorgaande jaren is een mooie bodem voor de zomermaanden gelegd. En net nu alles uitloopt en er veel water nodig is, is dat water er ook. De bomen hebben alles wat nodig is om de komende weken mooi verder uit te lopen.

Koeien een dagje binnen

Akkerbouwers hebben er meer last van en zeker de boeren die hun koeien naar buiten doen. Vorige week nog brachten we het verhaal dat boer Gerrit Woertink in het Drentse Wijster zijn koeien naar buiten deed. Vandaag houdt hij ze toch maar weer een dagje binnen. ‘Ze trappen dwars door de zoden heen’, verklaart hij zijn keuze. ‘Op deze manier blijft er van het gras niets over’. Op een filmpje, dat hij meestuurt, is ook goed te zien hoe nat het op zijn velden is. Morgen gaan de koeien wel naar buiten, maar op een ander veld. In Groningen moeten akkerbouwers nog veel werk doen, meer dan in andere (drogere) jaren.

Ik loop verder, langs het fietspad en dan door het bos naar de Emmapyramide. Niet alleen naast het fietspad, maar ook op de zandpaden in het bos staan grote plassen. Het is er modderig. Toch is het ongelooflijk om te zien hoeveel water zandgrond kan opnemen. Intussen begint het harder te waaien en komt af en toe een douche aan water uit de kronen van de bomen omlaag. Over een mooi, golvend pad loop ik weer omlaag.

Foto gemaakt door Reinout van den Born - Velp - De wadi in het park in Velp stroomt.
Foto gemaakt door Reinout van den BornVelpDe wadi in het park in Velp stroomt.

Park Daalhuizen

Terug in Velp besluit nog een kijkje te nemen in park Daalhuizen, waar de afgelopen jaren een mooi systeem van wadi’s is aangelegd. De wadi’s lopen er naar een watertje op het laagste punt en worden gevoed door waterputten, die tijdens de regen vollopen. Een steeds groter deel van Velp watert gewoon op de straat af. Het overtollige water wordt vervolgens naar de wadi’s geleid of treedt via de putten uit. Ik woon nu ruim een jaar in Velp, maar heb de wadi’s nog niet zien stromen. Tot vandaag. Want de putten staan vol en er stroomt water door beddingen, naar het plasje op het laagste punt. Het is een mooi gezicht, helemaal als je bedenkt dat het nu april is, normaal de droogste maand van het jaar.

Reinout van den BornChef Redactie