Foto gemaakt door stockfoto - Vlaanderen - De kasseien liggen klaar voor het wielervoorjaar
Foto gemaakt door stockfotoVlaanderenDe kasseien liggen klaar voor het wielervoorjaar
Nu

Het wielervoorjaar gaat beginnen

Het aftellen is bijna ten einde: aanstaande zaterdag is het tijd voor de eerste voorjaarsklassieker van het wielerseizoen. De weergoden hebben het voorjaar nog niet zo in hun bol.

Het begint zo’n beetje na de Vuelta, in september. Er volgen dan nog wel een paar mooie wedstrijden, maar menig wielerfan begint zich dan alweer af te vragen: hoe veel dagen nog tot de Omloop? Inmiddels is die aftelklok geslonken tot 2 dagen: komende zaterdag is het zover. Eindelijk.

‘De Omloop’ heet officieel de Omloop Het Nieuwsblad (voorheen de Omloop Het Volk en die oude naam is er maar moeilijk uit te krijgen), en is al sinds jaar en dag de eerste van de hele serie voorjaarsklassiekers. Eendaagse wedstrijden, voornamelijk in België, met een behoorlijk mythische status. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de weersomstandigheden, die in het vroege voorjaar nogal wat uitersten kent. Of het nu regent, waait of sneeuwt: vanaf komende zaterdag wordt het hele peloton weer zonder pardon de elementen in geworpen.

Klimmetjes, kasseien, en klimmetjes óp kasseien. Ruim 200 kilometer lang barst het geweld het zaterdag los. Het parcours kringelt in de omgeving ten zuiden van Gent rond over allerlei vertrouwde en beruchte wegen. De muur van Geraardsbergen is misschien wel de bekendste: een kasseienstrook omhoog, bijna 500 meter lang met hier en daar stijgingspercentages van 20 %. De mannen starten om 11. 00 uur, de vrouwen om 13.25 uur en rijden een vergelijkbaar parcours van 133 kilometer.

Buienkans

Kijken we naar de weerkaarten voor zaterdag, dan zorgen ook die al voor wat spanning. Net als in Nederland krijgt België met dezelfde weersomslag te maken als wij. Het wordt kouder, ook zonniger en droger. Komende zaterdag is daarbij een beetje de overgangsdag, en ook in Vlaanderen zal dat gepaard gaan met enkele buien. Die buitjes lijken zich vooral in de ochtend en eventueel het begin van de middag voor te doen. Het zijn geen grote hoeveelheden, maar mocht die bui in de wedstrijd vallen heeft dat natuurlijk invloed. In de Belgische Ardennen kunnen die buien overigens in de vorm van (natte) sneeuw vallen; in het westen, waar de Omloop zich afspeelt, zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. In de loop van de middag lijken de buitjes uit te doven en dan breekt ook de zon af en toe door.

Fris

Misschien nog wel de grootste tegenstander wat betreft het weer, is de kou. Daar speelt ook de wind een grote rol in. Die draait in de loop van de nacht naar zaterdag naar noordelijke richting, en dan stroomt flink koudere lucht niet alleen over Nederland, maar ook verder zuidwaarts. In de vroege ochtend is het in de buurt van Gent een graad of 2. Uiteindelijk staat er als maximumtemperatuur een graad of 6 op het programma. Dat is al behoorlijk fris om urenlang in te fietsen. Mocht het bewolkt zijn, of valt er een bui, dan is het kouder.

Koude wind

De gevoelstemperatuur zal nog een stuk lager liggen. De noordenwind blaast behoorlijk door, en haalt in de middag af en toe een windkracht 5. Dat is fors; niet alleen om tegenin te fietsen, wat af en toe voor zal komen, maar ook zal het daardoor veel kouder aanvoelen dan het al is. De zon die af en toe schijnt is nauwelijks bij machte om daar iets aan te doen.

Een behoorlijk koude Omloop wacht ons dus dit jaar, met aardig wat wind en misschien een buitje. Het zal buffelen worden, maar eigenlijk is dat bij elke klassieker een gegeven. Wij kunnen in elk geval eindelijk weer met een joggingbroek op de bank kruipen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog