Foto gemaakt door Ria Overbeeke - Waarde - Woelige luchten; deze regenwatertank staat er klaar voor.
Foto gemaakt door Ria OverbeekeWaardeWoelige luchten; deze regenwatertank staat er klaar voor.
Nu

Het woord ‘wisselvallig’ kan eindelijk weer uit de kast

Het was nogal een uitdaging om woorden te vinden de laatste tijd; meer dan “zonnig, droog en warm” was er voor ons weermensen nauwelijks te verzinnen. Nu verandert er eindelijk weer eens iets. We kunnen zowaar de term ‘wisselvallig’ weer eens gebruiken.

Ongeveer een maand zat de atmosfeer op slot. Hardnekkige hogedrukzones schotelden ons vrijwel elke dag hetzelfde menu voor. Niets dan blauwe luchten, voortdurend dezelfde windrichting en hoge temperaturen. Je hoefde niet eens meer na te denken over je outfit; elke dag kortebroekenweer en paraplu's en jassen hoefde je niet eens te overwegen. Ronduit zomers weer dus, en dat terwijl de zomer officieel nog moet beginnen. Top voor buitenactiviteiten, minder top voor de natuur. En misschien een beetje saai voor ons.

Sinds gisteren is dat veranderd, en dat is aan alles te zien, te voelen en te ruiken. Op veel plaatsen was het gisteren een behoorlijk grijze, bewolkte dag, met vaak niet veel meer dan een waterig zonnetje. Een draaiende wind bracht ons bovendien veel vochtigere lucht, waardoor het ineens een klamme bedoening is geworden. En – jawel – er viel ineens water uit de lucht. Het moet niet gekker worden. Erg overtuigend was het misschien niet, maar op verschillende plekken is de lange droge periode met die enkele millimeter nu toch doorbroken.

Meer nattigheid op komst

Mocht er in jouw tuintje nog niks zijn gevallen, vrees niet: er komt nog meer aan. Het is wel de vraag hoeveel baat die tuinen er bij gaan hebben, want er komen wat flinke plensbuien aan en daarvan stroomt helaas het meeste meteen weer weg. Maar toch, elke druppel is er een. Deze maandagochtend valt er hier en daar ook nog een drupje, vanavond laat volgen er opnieuw wat buien die we dinsdagochtend al weer weg zien trekken. Tot en met dat moment blijft het nog even bij een paar millimeters hier en daar. Het serieuzere werk volgt dinsdag in de loop van de middag.

Code geel

Ook dinsdag wordt een flink warme dag, en met een hoge luchtvochtigheid zal het opnieuw klam en broeierig aanvoelen. En er broeit ook daadwerkelijk iets: in de middag ontwikkelen zich stevige buien, die vanuit het zuiden ons land in komen drijven. Het zijn buien met alles erop en eraan: veel regen in korte tijd, onweer, hagel en windvlagen. Waar de buien zich concentreren is op dit moment nog steeds moeilijk te zeggen. Het ene weermodel laat het vooral in het westen losgaan, het andere juist in de oostelijke helft. Andere berekeningen verspreiden de boel over het hele land. Vandaar dat je er overal maar beter rekening mee kunt houden; het KNMI heeft dan ook voor het hele land code geel afgekondigd.

Op en af

In de loop van de avond komt het buiengeweld weer tot rust, en die rust houdt ook woensdag aan. Er volgt dan weer een vrij kalme dag, met zon, wat wolken, en zomerse temperaturen. Her en der kan nog wel een verdwaalde druppel naar beneden komen, maar op de meeste plaatsen wordt het een droge dag.

Donderdag lijkt vervolgens een nieuwe buienzone ons land aan te doen. Ook voor die dag is de route nog onzeker, maar de grootste kans op een paar fikse knetterbuien zijn er voor het zuidoosten van het land. Ook daarbij kunnen flinke hoosbuien zitten, met opnieuw onweerskansen. En jawel: daarna volgt opnieuw een droge, rustige dag. Zo wisselen zonnige zomerdagen en dagen met buien elkaar weer eens af, en hebben wij weer wat te vertellen.

Eén ding blijft: de warmte. Hoewel de serie op een paar plekken gisteren onderbroken werd, houdt de (regionale) hittegolf in het zuidoosten inmiddels al 11 dagen aan. Ook de komende dagen kunnen we er hoogstwaarschijnlijk nog wel aan vast plakken. Donderdag wordt het spannend; gaan we met een noordenwind, wolken en buien de 25 graden nog halen? We houden je op de hoogte.

Dorien BouwmanMediameteoroloog