Hitteplan voor huisdieren
We zijn deze dagen allemaal druk doende om een beetje koel te blijven. Maar vergeet daarbij ook je huisdieren niet, want die hebben ook verkoeling nodig. Laat ze zeker niet achter in de auto.Dieren hebben over het algemeen een veel efficiëntere temperatuurhuishouding dan wij. Ze zoeken instinctief een aangenaam plekje op. Katten zijn notoire zonaanbidders, maar op dagen als deze zullen ze vaak onbeweeglijk op een koel schaduwplekje liggen. Ook honden hebben verkoeling nodig als het zo warm is.
‘Ook niet eventjes’
Nog steeds komt het voor dat mensen hun huisdier in een veel te hete auto achterlaten. De politie adviseert nu zelfs om meteen 112 te bellen, als je een hond alleen in een geparkeerde auto ziet zitten. De afgelopen twee weken heeft de politie al weer veel dieren uit auto’s moeten bevrijden. "Het kan gewoon niet, een hond in een warme auto achterlaten, ook niet eventjes", zegt een politiewoordvoerder.
Gevangen hitte
Het kan namelijk heel snel gaan met de temperatuur in je auto. Je hebt het zelf waarschijnlijk ook gevoeld. Dat komt allemaal door de ruiten. De UV-stralen van de zon gaan namelijk dwars door de ruiten heen, en warmen vervolgens in rap tempo de lucht in de auto op. Maar in tegenstelling tot die UV-stralen, kan die lucht níet door ramen heen en blijft dus gevangen zitten in de auto. Zo wordt je auto een soort broeikas. Binnen no-time kan het zo wel 50 graden worden in je auto. Daar wil je echt niet inzitten, en je hond ook niet. Ze raken oververhit en kunnen er zelfs aan bezwijken.
Trouwens: een tent of caravan kan ook al heel snel veel te heet worden. En een ander heet hangijzer: asfaltwegen. Die kunnen al gauw twee keer zo warm worden als de buitentemperatuur. Jij hebt misschien schoenen aan, maar je kunt je voorstellen dat zo’n gloeiend hete straat niet fijn is om met blote hondenpoten overheen te lopen. Fietsen met je hond naast je wordt sowieso door dierenorganisaties afgeraden bij temperaturen boven de 20 graden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor zand; ook dat kan enorm heet worden.
Verbranden
Waar je misschien ook niet direct rekening mee houdt, is dat dieren ook kunnen verbranden. Honden en katten hebben natuurlijk een vacht (bijna allemaal in elk geval), maar toch zijn er gevoelige plekjes waar de zon schade aan kan richten. Vooral katten met weinig pigment (witte honden en katten bijvoorbeeld) lopen risico, of dieren die (plekken met) weinig haar hebben. Katten verbranden bijvoorbeeld vaak op hun oorschelpen, waar nauwelijks haar zit. Ook de neus is een beruchte plek. Er kunnen dan blaren of korstjes ontstaan. Op het heetst van de dag, en bij een hoge zonkracht, is het gevaar het grootst. Haarloze katten (de sphynx) hebben helemaal nauwelijks bescherming, maar dit is een kattensoort die over het algemeen niet graag naar buiten gaat.
En let ook hier op
Eigenlijk is een hitteplan voor dieren verder niet heel anders dan dat voor mensen. Een boel open deuren misschien, maar je moet er toch op letten want niet alles kan een dier zelf regelen. Zorg er uiteraard voor dat je huisdier voldoende kan drinken. Beperk ook voor hen de lichamelijke inspanning, zeker op het heetst van de dag. En zorg dat ze voldoende beschutte, koele plekjes zijn waar ze heen kunnen.
Daarnaast kun je voor extra verkoeling zorgen. Veel honden doe je een groot plezier met een plons in het diepe, een badje, of een tuinslang. Voor katten kun je makkelijk een koel compresje maken waar ze op of naast kunnen liggen. Wikkel bijvoorbeeld een bevroren flesje water in een doek. Een zak diepvrieserwten doet de truc ook al.
Op dit moment is het even een paar dagen iets minder heet, maar nog steeds behoorlijk warm. Komend weekend lijken de temperaturen juist weer te stijgen. Blijf dus nog even alert.