Koelere lucht rukt op: noodweer op komst in Alpen, Frankrijk en Italië
Niet alleen bij ons wordt de warmte nu echt verdrongen, ook in Zuid-Europa ligt de hitte onder vuur. Het eerst in Spanje en Portugal, daarna in gebieden steeds verder naar het oosten wordt de hitte de komende dagen verdrongen. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk, grote delen van het Alpengebied en in het noorden van Italië kan het daarbij noodweer worden met hevige buien, grote regenhoeveelheden en soms ook veel wind. Op de grens van het koelere weer en de hitte ontstaat daar een felle depressie.Vandaag al begint het in het noorden van Spanje en Portugal af te koelen, morgen volgen de andere delen, met uitzondering van het zuiden. Zondag dringt de minder warme lucht ook in het zuiden door. Terwijl het kwik op het Iberisch schiereiland omlaag gaat, komt een deel van de koele lucht ook boven het centrale deel van het Middellandse Zeegebied terecht. Daar vormt zich een lagedrukgebied. Het ontstaat boven Noordoost-Spanje en trekt vervolgens al activerend over de Middellandse Zee naar Noord-Italië. Het is dit lagedrukgebied dat de boel in de eerdergenoemde gebieden op scherp gaat zetten.
Overgangszone
De overgangszone, waarop het allemaal gaat gebeuren, lag vanochtend al boven het zuiden van Duitsland en het oosten en zuidoosten van Frankrijk. Terwijl die zone de komende dagen langzaam naar het zuidoosten opschuift, zorgt het lagedrukgebied boven de Middellandse Zee ervoor dat de buien erop steeds zwaarder worden. Aan zijn voorzijde pompt het lagedrukgebied erg vochtige, van de warme Middellandse Zee afkomstige kucht naar het noorden. Op de overgangszone komt die vochtige en warme lucht in aanraking met de koelere lucht, die vanuit het noordwesten oprukt. Op dat moment is voor de buien zeer veel brandstof aanwezig en kan het snel volledig uit de hand lopen. Dit is de eerste keer dat we kunnen zien hoe de warme zomer het herfstweer gaat beïnvloeden.
Honderden millimeters
Vanavond begint het al, in het zuidoosten en oosten van Frankrijk, het zuiden van Duitsland en in Zwitserland. Wat later in het weekend komen het noorden van Italië en het westen van Oostenrijk daar nog bij. Op veel plaatsen kan meer dan 100 millimeter vallen. Een gebied dat we extra in de gaten moeten houden is dat ten noorden en noordwesten van Milaan, in het zuiden van Zwitserland en in het noorden van Italië. Daar kunnen de neerslaghoeveelheden, tegen de hoge bergen die er liggen, tot wel enkele honderden millimeters oplopen. Overlast en overstromingen zijn dan onvermijdelijk. En als het echt tegenzit, kunnen de gevolgen lokaal zomaar catastrofaal zijn. In de bergen gaat die zware regenval in de loop van zondag en zeker maandag bovendien met erg veel wind gepaard. In de hoogste delen kan de neerslag dan zelfs in sneeuw overgaan. Dan spelen allerlei factoren een rol.
Rond Genua
Ook het noordwestelijke deel van Italië, rond de golf van Genua, moet vanaf zondag later in de middag, in de avond en maandagochtend met een langere periode van zware regenval en veel wind rekening houden. Het gaat om het tijdvak waarin het lagedrukgebied die omgeving passeert. Ook hier kan het warme zeewater een belangrijke rol spelen. De buien kunnen daardoor zwaar uitpakken en de sterke wind met zware windstoten is een factor die de situatie verder kan compliceren. Later op maandag lijkt het beter te worden.
Later richting Balkan
In de loop van maandag en dinsdag lijkt het weer ook op andere plaatsen heel geleidelijk op te knappen. De zwaarste buien schuiven dan richting de Balkan op, waar de koelere lucht dan aan de klus begint om de hete voor zich te verdringen. Uiteindelijk haalt de koelere lucht ook het westen van Griekenland. In het oosten blijft het er nog behoorlijk warm en Turkije is het enige land waar de het lucht zich nog een aantal dagen langer handhaaft