Foto gemaakt door Dilia van Zon - De komende week verloopt wisselvallig met dagelijks neerslagkansen en lagere temperaturen, maar ook van tijd tot tijd zon.
Foto gemaakt door Dilia van ZonDe komende week verloopt wisselvallig met dagelijks neerslagkansen en lagere temperaturen, maar ook van tijd tot tijd zon.
Nu

Komende week: dagelijks neerslagkansen en koeler

Na een tijdelijke opleving van de hitte dit weekend - deze zondag schijnt de zon overal uitbundig en wordt het op grote schaal tropisch warm met maxima boven 30,0 graden – wordt het komende week een stuk koeler en wisselvalliger. Doordat we te maken krijgen met een meest westelijke stroming is er dagelijks kans op neerslag. De temperaturen variëren meestal tussen 20 tot hooguit 25 graden.

Op deze zondag hebben we te maken met een zuidelijke stroming door een hogedrukgebied boven Centraal- en Noord-Europa en een lagedrukgebied ten zuiden van Groenland en IJsland. Het hogedrukgebied maakt in de komende 24 uur plaats voor een uitloper van het lagedrukgebied, waardoor de wind naar het westen gaat draaien en vannacht en morgen koelere lucht ons land zal veroveren.

Vannacht en morgen lokaal een (stevige) bui

Vannacht trekt er dan ook een koufront over, waarachter die koude lucht zich over ons land verspreid. Hierdoor neemt vanavond en vannacht de bewolking toe en vooral in het noorden kunnen op dit front een paar buien ontstaan, lokaal met een klap onweer.

Koeler en meer wind

Morgen kan vooral in het noordoosten in de ochtend dan nog een bui voorkomen. Verder komt in het noordoosten en oosten nog wat bewolking voor, terwijl in de rest van het land de zon meestal schijnt. De opklaringen breiden zich uit over het land, maar tegelijkertijd ontstaan wel weer stapelwolken. Met maxima van 19 graden in het noordwesten tot 24 graden in Limburg ligt de temperatuur een stuk lager dan op zondag. Bovendien zal het dankzij de matige tot vrij krachtige westelijke wind nog wat koeler aanvoelen.

In de middag groeit de stapelbewolking lokaal weer uit tot een enkele bui, opnieuw is de voorkeur dan voor het noorden van het land.

Meer bewolking

Waar op maandag dus nog relatief veel ruimte is voor de zon, daar wordt het op dinsdag ook meer bewolkt. Zeker de eerste helft van de dag kan vooral in de noordelijke helft en specifiek het noordoosten de zon nog een tijdje goed schijnen, maar daarna neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Juist in het noorden en noordoosten is wel kans op een enkele losse bui. Later in de dag neemt ook elders in het land de kans op een bui of wat lichte regen toe. De temperaturen doen met maxima meest tussen 19 en 23 graden nog een stapje terug. Stond aanvankelijk nog een vrij stevige wind, daar neemt de wind dinsdag in de loop van de dag en woensdag in kracht af.

Woensdag warmer?

Op woensdag draait de wind naar het zuidwesten. De aangevoerde luchtmassa is dan weer iets warmer, maar de vraag is of dat ook terug te zien is op de temperaturen op leefhoogte. Met de warmere luchtmassa trekt namelijk ook een storing over het land. Vanwege deze storing kan het aantal zonuren tegenvallen en kunnen er verspreid over het land wat buien voorkomen. De timing en andere details van deze storing zijn nog wat onzeker, maar als de bewolking precies overdag overtrekt, krijgt de zon niet de kans op het aardoppervlak goed op te warmen. Mocht de timing wat gunstiger uitpakken, kan het in het binnenland lokaal een graad of 25 worden.

Komen en gaan van fronten

Ook na woensdag blijft het een komen en gaan van kleine storingen en neerslagfronten. Zo lijkt ook donderdag overwegend bewolkt te verlopen, met hier en daar wat regen of een bui. Op vrijdag lijkt de kans op droog weer met wat meer ruimte voor de zon weer groter, maar de onzekerheid is op deze termijn en met dit wisselvallige weertype groot. Alles hangt af van de precieze timing van het overtrekken van de fronten en dat zal gedurende komende week dus steeds duidelijker worden.

Begin juli gaat op zelfde voet verder

Ook in het weekend, het begin van de julimaand, lijkt er weinig te veranderen met afwisselend zon en buien. De temperaturen liggen ook dan rond of wat boven 20 graden. Pas na het komende weekend neemt de kans op droger en zonniger weer toe, maar gezien de termijn moet ook hier nog een slag om de arm gehouden worden.

Samenvattend

Samenvattend kunnen we stellen dat een westelijke stroming na vandaag voor afkoeling en toenemende neerslagkansen zorgt. Soms staat daarbij nog een stevige wind. De onzekerheid neemt in de loop van de week toe; dagelijks is er kans op wat regen of een bui, maar tussendoor zijn er ook droge momenten met soms zon. Wanneer wat gebeurt hangt af van de precieze timing van de storingen. Over de gehele lijn lijken woensdag en donderdag met meer bewolking te verlopen dan de andere dagen. De maximumtemperaturen liggen vrij constant iets boven 20 graden.

Daan van den BroekMeteoroloog