Komende week: soms bewolking en neerslagkansen ondanks oostelijke wind
De komende week kent een licht wisselvallig weerbeeld. Zonnige dagen worden afgewisseld door dagen met meer bewolking en zelfs neerslagkansen. Dat is een iets ander weerbeeld dan dat ons eerder voorgeschoteld werd. Opvallend is het ook, omdat een (noord)oostelijke stroming in deze tijd van het jaar meestal zonniger en droog weer met zich meebrengt. Hoe zit dat?Laten we met de deur in huis vallen: onze eerdere verwachting, waarin we de eerste dagen met temperaturen van 20 graden aankondigden, lijkt niet helemaal meer te kloppen. Reden voor een negatieve teneur is er echter ook niet, want de komende week kent zeker mooie dagen. Het is nog steeds mogelijk dat we in het komende weekend de 20 graden gaan halen, maar die kans is wel een stuk kleiner geworden.
Aan het grootschalige weerspatroon verandert eigenlijk weinig met de eerdere verwachting. De stroming is overwegend (noord)oostelijk. Maar een oostelijke wind voert bij ons toch meestal droge lucht aan? Waar komen die bewolking en neerslagkansen dan ineens vandaan? Dat zijn vragen waar we in dit artikel op in gaan.
Hogedrukgebied boven Scandinavie
De afgelopen dagen vormde zich een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Inmiddels maakt dat hogedrukgebied verbinding met een nieuw hogedrukgebied, dat dichterbij onze omgeving ligt. Met een lagedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied, zorgt dit bij ons voor een noordoostelijke stroming.
Vaak is een stroming uit het oosten relatief droog, waardoor dat vaak dagen met mooi weer oplevert. Nu zit dat echter iets anders.
Bellen met koude lucht
Allereerst is de stroming noordoostelijk, en niet puur oost, waardoor er wat lucht vanaf de zee wordt aangevoerd. Deze lucht bevat logischerwijs ook wat meer vocht. Niet geheel toevallig dus, dat het komende nacht mistig kan gaan worden, zodra het afkoelt.
Met de noordoostelijke stroming worden ook bellen met koude lucht, of zogenaamde 'koudeputjes' aangevoerd. Deze kou is vooral op grotere hoogte significant. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht, gaat de lucht makkelijker stijgen naarmate de bovenlucht kouder wordt. De lucht wordt dus simpelweg ietwat onstabieler van opbouw.
Op dinsdag en vooral donderdag/vrijdag lijken we te maken gaan krijgen met zulke koudeputjes. Het gevolg: vooral dinsdag en donderdag lijken bewolkter en koeler te gaan verlopen, met vooral op laatstgenoemde dag ook buienkansen.
Om en om
Concreet levert dit komende week 'om en om' mooie dagen en mindere dagen op. Morgen begint de dag met uitzondering van het zuiden en westen behoorlijk zonnig. In de loop van de ochtend en uiterlijk vroege middag klaart het ook daar op, maar in de late ochtend en middag ontstaan ook weer stapelwolken. In de middag kan het daardoor tijdelijk een beetje dicht trekken. Daarbij is een kleine kans op een bui, maar op de meeste plekken blijft het droog. In het noorden blijft het sowieso overwegend zonnig. Aan het eind van de middag klaart het weer op en in de late middag en avond schijnt de zon nog ene paar uur flink.
Met temperaturen tussen 12 graden in het noorden en 16 graden op de zonnigste plekken in het zuiden van het land, is het zeker uit de wind een aangename dag. Op de plekken waar de noordoostelijke wind vrij spel heeft is een jasje echter geen overbodige luxe. Al met al wel een redelijk mooie dag.
Aantrekkende wind
Op dinsdag volgt dan zo'n gebiedje met een koude bovenlucht. De dinsdag kan nog zonnig beginnen, maar al snel trekt het vanuit het oosten dicht. Er kan soms wat (mot)regen vallen. In de middag breekt het dan geleidelijk weer iets open. Met wat geluk pakt het noorden alsnog een mooie, zonnige dag mee.
De temperatuur komt een paar graden lager uit dan op maandag, en daarbij neemt de oost tot noordoostelijke wind in kracht toe, tot vrij krachtig in de kustgebieden. Daarmee is de dinsdag duidelijk een mindere dag.
Woensdag wordt de atmosfeer dan weer stabieler van opbouw. De zon krijgt daardoor een stuk meer de ruimte, de temperaturen lopen weer op en waarschijnlijk blijft het overal droog. Potentieel is woensdag de mooiste dag van de week, al staat er nog altijd die stevige noordoostelijke wind. Ondanks dat de temperatuur op kan lopen naar 12-17 graden van noord naar zuid, kan de wind het nog onaangenaam maken.
Buien op donderdag?
Op donderdag trekt dan het volgende koudeputje, in feite een lagedrukgebiedje op wat grotere hoogte in de atmosfeer, over ons land. De lucht wordt duidelijk onstabieler van opbouw en er kunnen zich buien vormen, mogelijk ook vrij stevige exemplaren. Daarmee gaat de temperatuur weer een paar graden naar beneden. Er is veel bewolking aanwezig, al kan tussendoor de zon zich ook laten zien.
Daarna alsnog de opwarming?
Vrijdag had dan een van die warme dagen moeten worden. Nu lijken de weermodellen echter andere plannen te hebben. Het lagedrukgebiedje blijft volgens verwachting rondtollen net ten zuiden van het land. In dat geval zou vooral het zuiden te maken krijgen met bewolking en aanhoudend kans op buien. In het noorden zou in dat geval wel ruimte zijn voor zon, maar echt warm wordt het dan ook daar bepaalt niet. Kanttekening is wel dat met de huidige onzekerheid in de weermodellen, dit allemaal nog niet definitief is.
In het weekend lijkt de atmosfeer dan alsnog om te willen bouwen richting een zuid- tot zuidoostelijke aanvoer. Daarmee zou dan eindelijk die warmere lucht aangevoerd worden. Maar: de warmte wordt dan in eerste instantie vooral aangevoerd over de grond: het gebied met koude bovenlucht blijft in ieder geval het begin van het weekend nog in de buurt. Hiermee blijft het weerbeeld licht wisselvallig met afwisselend zon en kans op een bui. Zou de warmte daarna definitief door kunnen gaan zetten? We houden het in de gaten.
Voor komende week is dus vooral het devies: probeer van de mooie dagen eruit te pikken, dat lijken morgen (maandag) en woensdag te gaan zijn. Dinsdag en donderdag is er meer bewolking aanwezig en is het koeler. Hou vanaf dinsdag ook rekening met wind waardoor de gevoelstemperatuur wat lager uitkomt.