Krijgen we morgenavond zwaar onweer?
De periode met warm weer, waarin we ons in Nederland nu nog bevinden, nadert zijn einde. Morgen en vrijdag wordt de warmste lucht uit ons land verdreven en vanaf zaterdag lijk – in elk geval tijdelijk – een wat koelere periode aan te breken.De weerssituatie morgen, tijdens de eerste stap in de overgang naar het koelere weer, is nog best interessant. Eerst komt juist warmere lucht het land binnen, in de late avond vanuit het zuidwesten gevolgd door het koufront. Dan kunnen potentieel forse onweersbuien ontstaan, maar dat gebeurt alleen als alle puzzelstukjes op de juiste manier passen.
Eerste stap
De eerste stap in het warmer worden van de lucht speelt zich de komende nacht af, als een inactief warmtefront ons land vanuit het zuidwesten passeert. Het enige dat we er waarschijnlijk van merken is dat er hoge bewolking overtrekt. Boven België en het noorden van Frankrijk wordt lokaal dikkere bewolking berekend en in Frankrijk een lokale bui. Maar die neerslag lijkt ons land verder nog niet te bereiken.
Morgen overdag komt er een tweede golf met warme lucht achteraan. Eigenlijk is dat een deel van de warmte die nu ook Frankrijk in de greep heeft. Daar geldt vandaag in 19 departementen (in vooral de zuidelijke helft) een code rood, in verband met temperaturen die op uitgebreide schaal tot boven 40 graden kunnen uitstijgen. Doordat die warme lucht pas laat in de middag en in de avond onze omgeving bereikt, hoeven we in Nederland geen echte hoogstandjes van de temperaturen meer te verwachten. Als het allemaal op tijd verloopt, zou een lokale 30 graden in het zuidoosten van het land mogelijk kunnen zijn. Maar dan moet er wel voldoende zon zijn en niet al teveel bewolking.
Wind hogerop neemt toe
Zodra de warmste lucht binnen de landsgrenzen is, waait op veel plaatsen nog een zuidoostelijke wind. Hogerop in de atmosfeer neemt intussen de zuidwestelijke wind steeds verder toe. Dat gebeurt aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied, waarvan de kern zich boven Schotland ophoudt. Potentieel is er dan veel energie in de atmosfeer aanwezig en de vraag is of die wordt aangesproken, zodra het koufront het land in komt.
De potentie voor hevig onweer komt voort uit meerde elementen. Zo is het morgenavond natuurlijk warm en is de lucht behoorlijk vochtig. Verder is er sprake van een duidelijke windschering. De wind draait niet alleen met de hoogte (van zuidoost naar zuidwest), maar neemt hoger in de lucht ook sterk in kracht toe. Om het tot onweer te laten komen, hoeft de lucht op dat moment alleen nog maar in een stijgbeweging te raken. En daar zit hem nu net de kneep. Spontaan zal dat waarschijnlijk niet lukken, maar met behulp van de stijgbewegingen die door het koufront worden geforceerd, mogelijk wel.
Komen de buien van de grond?
De grote vraag is dus of het morgenavond en in de nacht naar vrijdag tot de vorming van buien komt. Veel zal afhangen van hoe het morgen overdag verloopt. Blijft het op de passage van de warmtefronten rustig en komt de zon er nog behoorlijk door, dan kan het goed warm worden en wordt de kans op onweer in de avond en nacht erna groter. Neemt bewolking al snel het heft in handen en blijft de temperatuur wat achter bij de verwachtingen, zoals de laatste dagen ook al wel vaker is gebeurd, dan kon er ook weleens relatief weinig gebeuren. Eén ding is wel duidelijk: mocht het in de avond en in de nacht naar vrijdag inderdaad tot onweer komen, dan kan dat fiks onweer zijn en is er ook kans op supercells. Hopelijk krijgen we wat dit betreft morgen een duidelijker beeld.
Vanaf zondag nemen buienkansen af
Ook vrijdag, zaterdag en mogelijk zondag blijft de atmosfeer nog steeds uiterst geschikt voor de vorming van buien. Met name vrijdag, als de overgangszone met de warme lucht in het oosten nog steeds dichtbij is en de zuidwestelijke straalstroom boven onze hoofden op zijn sterkst, moet dat kunnen lukken. Zaterdag en zondag komen we wat dieper in de koelere lucht terecht en neemt de potentie voor zware buien geleidelijk weer af.