Langdurig boven 40 graden in zuid(west)en USA
Niet alleen in het zuiden van Europa is het momenteel snikheet, ook in het zuid(west)en van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico stijgt het kwik in de thermometer bijna dagelijks tot ruim boven 35 graden. In sommige steden ligt de temperatuur al dagenlang en soms zelfs wekenlang boven (ruim) 40 graden, met uitschieters tot 47 of 48 graden. Ook in de nachten blijft het er erg warm, met regionaal minimumtemperaturen boven 30 graden.Rondom een lagedrukgebied dat deels boven het zuidwesten van de Verenigde Staten ligt, wordt met een zuidelijke wind momenteel hele warme hete en droge vanuit Mexico naar het noorden geblazen. Vooral in de Amerikaanse staten Texas, New Mexico, Arizona en een deel van Californie is het al langere tijd extreem warm. De temperaturen stijgen er al langere tijd tot ruim boven 30 graden en met weinig wind ligt de gevoelstemperatuur boven 40 graden.
Langdurig boven 40 graden
In de stad Phoenix, Arizona, komt de temperatuur al bijna 2 weken lang dagelijks boven 43 graden uit. De stad ligt in de woestijn en is wat hitte en droogte wel iets gewend, maar de huidige temperaturen slaan ook daar alles. Vandaag wordt het er opnieuw een graad of 44 en in het weekend is het nog heter, met naar verwachting 44 tot 48 graden. Ook de nachten zijn er aanhoudend erg warm, met regelmatig nog temperaturen boven 30 graden. In de nacht naar afgelopen woensdag verliep de nacht zelfs recordwarm, met minimumtemperaturen van 94 graden Fahrenheit en dat is meer dan 34 graden! En afgelopen nacht verliep vergelijkbaar.
Opmerkelijk lang heet
Tot en met gisteren, woensdag, had de stad Phoenix al 13 opeenvolgende dagen te maken met temperaturen boven 110 graden Fahrenheit, ofwel 43 graden of meer. De enige keer dat het nog langer zo heet was in die stad was in het jaar 1974, met toen 18 dagen achter elkaar 43 graden of meer (110 graden Fahrenheit of hoger).
Hitte-eilanden
Mensen hebben met dit soort nachtelijke temperaturen niet voldoende tijd om weer af te koelen en dus te herstellen. En dit kan, als de extreme hitte te lang aanhoudt, gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Op grote schaal gelden dan ook waarschuwingen voor extreme hitte. Vooral in grote steden blijft de hitte erg hangen, doordat de warmte zich daar ook nestelt in het vele beton, asfalt en bijvoorbeeld staal. Steden worden dan zogeheten hitte-eilanden.
Al bijna 4 weken boven 38 graden
In de stad El Paso in de meest zuidelijke Amerikaanse staat Texas, staat de teller inmiddels op 27 opeenvolgende dagen met temperaturen van meer dan 100 graden Fahrenheit, en dat is 38 graden of meer. Geen dagelijkse veertigers dus, maar wel erg lang achter elkaar erg heet. Het vorige record kwam daar uit 1994, met toen 23 dagen achtereen 38 graden Celsius of meer. De hoogst gemeten temperatuur was toen in die reeks 45,5 graden.
Schaduwbomen en witte wegen
Steeds meer steden in het zuiden en zuidwesten van de Verenigde Staten kampen met steeds hogere temperaturen, die bovendien ook langdurig blijven aanhouden. Het is er al bijna niet meer raar dat de temperatuur oploopt tot rond 40 graden. Zo wordt het ook in Las Vegas dit weekend 46 a 47 graden, en in het zuiden van Californie wordt het ook ruim 40 graden. In de grote steden wordt hier wel goed op ingespeeld, door bijvoorbeeld meer ‘schaduwbomen’ te planten en vaker te kiezen voor ‘koelere’ witte wegen en gebouwen.