Teruglezen: Agressieve stormdepressie trekt over Nederland
Een kleine, maar zeer agressieve stormdepressie, genaamd Poly, trok vandaag over Noord-Nederland via het IJsselmeer naar het noordoosten van het land en bracht veel wind en regen met zich mee. Het KNMI gaf zelfs code rood afAan zee is de reguliere wind aangetrokken naar een zware storm tot stormachtig windkracht 11 uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Vooral aan de west- en zuidzijde van de kern van het lagedrukgebied deden zich bovendien zware tot zeer zware windstoten voor, met snelheden deels tussen 120 en 150 kilometer per uur. In dit liveblog, dat inmiddels is gesloten, hielden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen.
15.00 uur:
Met nog een code oranje in het noorden, een dikke windkracht 8 op de Waddeneilanden en stevige regen in de noordelijke helft van het land, gaan we dit liveblog sluiten. Het blijft natuurlijk nog terug te lezen, en morgen is op deze site een mooie terugblik te vinden op storm Poly.
13.45 uur:
Meteen het bos in om de schade te bekijken? Niet zo slim. Staatsbosbeheer adviseert recreanten om voorlopig even weg te blijven uit bossen die stormschade hebben opgelopen. Er kunnen nog veel losse takken hangen in de bomen en dat kan gevaarlijk zijn. Bovendien gaat de natuurbeheerder met grote machines aan het werk om de stormschade op te ruimen. De grootste schade lijkt te zijn ontstaan in de bossen rond Haarlem en Amsterdam Boswachters gaan vanmiddag op pad om te inventariseren hoe groot de schade in de bossen is. Ze laten via sociale media weten in welke bossen gewerkt wordt en welke natuurgebieden gewoon toegankelijk zijn, zegt Staatsbosbeheer.
12.50 uur:
Het ergste venijn van de storm lijkt inmiddels achter de rug, en voorzichtig beginnen instanties met het opnemen van de schade. Die is al enorm op veel plaatsen. Afgesloten wegen, geen enkele trein in het noorden, talloze omgevallen bomen en veel auto's, woningen, terrassen kwamen er niet heelhuids doorheen. Rijkswaterstaat weet nog niet of de wegen op tijd vrijgemaakt kunnen worden voor de avondspits. In Amsterdam gaan de trams de hele dag niet meer rijden. De NS kan nog niet zeggen of er vandaag weer treinen gaan rijden. De kaart met storingen ziet er inmiddels indrukwekkend uit.
12.30 uur:
Stormachtige bruiloft : )
12.24 uur:
Code rood is beëindigd. In de noordelijke helft geldt vanmiddag nog wel code oranje vanwege (zeer) zware windstoten van 100 tot 120 km per uur.
12.20 uur:
Poly heeft het uiterste noordoosten bereikt.
12.10 uur:
Ook in Drenthe worden nu windstoten gemeten van bijna 100 km per uur. Hieronder zie je de hoogst gemeten windstoten op alle stations in de afgelopen 6 uur. Nog eerder in de nacht kwam het in Vlissingen al aan 90 km per uur. Overigens: vanuit het zuiden wordt het geleidelijk rustiger, maar het is nog niet voorbij.
11.35 uur:
In Haarlem is een 51-jarige vrouw overleden nadat een boom op haar auto terecht was gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het incident gebeurde op de Marnixstraat.
Ter plaatse is nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar ze is aan haar verwondingen overleden, zegt de politie.
De vrouw zat als bijrijder in de auto. De bestuurder is niet gewond geraakt.
De politie in Noord-Holland heeft het "ontzettend druk" vanwege de vele meldingen van omgevallen bomen en stormschade. Een volledig beeld van de omvang van de schade heeft de politie op dit moment nog niet.
11.30 uur:
Vakantie aan het strand.
11.25 uur:
Langzaam verplaatst storm Poly zich in noordoostelijke richting, waarmee het zwaartepunt naar Friesland, het Waddengebied en Groningen beweegt. Friesland lag zojuist precies in het oog van de storm, waardoor er gek genoeg nauwelijks iets aan de hand was. Blauwe lucht, windkrachtje 3...
11.15 uur:
Inmiddels wordt ook de eerste wateroverlast gemeld door de zware regenval. Bijvoorbeeld op de A5 bij Amsterdam-Westpoort. In het westen van het land is op sommige plekken al zo'n 30 mm gevallen vandaag.
11.10 uur:
Op de A9 stond een aantal auto's al uren vast: tussen meerdere omgevallen bomen konden ze nergens naartoe. Door het noodweer kunnen ze nu pas weggeleid worden.
11:05 uur:
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is woensdag in de loop van de ochtend gesloten vanwege de zware zomerstorm. De parkdirectie vindt het niet veilig om bezoekers toe te laten in het bosrijke gebied. Mogelijk gaat het park woensdag na 16.00 uur weer open.
De meeste parken in Amsterdam zijn voorlopig afgesloten "tot het weer veilig is", meldt de gemeente. Het gaat om het Amstelpark, Erasmuspark, Sarphatipark, Wertheimpark en Vondelpark. De gemeente roept op om ook het Amsterdamse Bos te mijden, vanwege gevaar voor omwaaiende bomen of afbrekende takken.
11:00 uur:
Schade langs de kust van Egmond aan Zee gemaakt door Sjef Kenniphaas.
10.50 uur:
Ook Schiphol heeft grote problemen door de storm, ruim 400 vluchten zijn geschrapt en veel vliegtuigen worden omgeleid. Hier zie je hoe een vlucht uit Madrid een doorstart moest maken.
10:45 uur:
Het komt niet vaak voor dat het KNMI het zwaarste weeralarm, code rood, afgeeft zoals woensdag voor storm Poly. Het gebeurt gemiddeld een of twee keer per jaar. Dit jaar is het de eerste keer. Door op tijd te waarschuwen voor gevaarlijk weer kunnen mensen volgens het KNMI zich goed voorbereiden.
Het KNMI geeft kleurcodes groen, geel, oranje en rood af om de impact van het weer aan te geven. Dat gebeurt voor allerlei windtypes, neerslag, temperatuur en onweersbuien. Code groen betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Bij code geel wordt gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijk weer. Daarbij raadt het KNMI mensen aan om op te letten als ze bijvoorbeeld met de auto onderweg zijn. De code kan zo'n 48 uur van tevoren worden afgegeven.
Met code oranje waarschuwt het weerinstituut voor gevaarlijk of extreem weer, waarbij de kans op schade, letsel of overlast groot is. De code kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. Bij rood wordt extreem weer verwacht, zoals de zware zomerstorm Poly die woensdag over een deel van Nederland raast. Daarbij kan het weer volgens het KNMI voor "zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn".
Bij code rood voor storm waarschuwt het KNMI voor onder meer omwaaiende bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en tuinstoelen. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Rijkswaterstaat roept in sommige situaties automobilisten op om niet de weg op te gaan, omdat de kans op ongelukken te groot is. Aangeraden wordt om thuis te werken.
10:35 uur:
Het is volgens Rijkswaterstaat niet nodig om de stormvloedkeringen aan de kust te sluiten wegens zomerstorm Poly. Het is ook nog niet nodig om de opblaasbare Ramspolkering bij Kampen in werking te stellen, omdat de wind precies zo waait dat er geen water vanuit het IJsselmeer in het Keteldiep in Overijssel wordt geblazen. Als de wind meer noordwestelijk gaat waaien gaat de Ramspolkering mogelijk alsnog dicht, laat de dienst weten.
De zomerstorm wordt veroorzaakt door wat Rijkswaterstaat "een klein heftig windveld" noemt. Dat is te klein om de grote stormvloedkeringen aan de kust, zoals de Oosterscheldekering en de Maeslandkering, te sluiten. De waterbeheerder let wel scherp op de wind op het IJsselmeer, aldus een woordvoerster. Het waait zo hard dat het water in het meer scheef naar één kant gaat staan. Rijkswaterstaat is zeer alert op schade aan dijken en oevers.
10:20 uur:
In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt doordat een boom op hun auto viel, laat een woordvoerder van de politie weten. Dat gebeurde op de Scheldestraat in de Rivierenbuurt en op de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Het slachtoffer op de Scheldestraat kon zelf uit de auto kruipen, maar is daarna buiten bewustzijn geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Op de Beethovenstraat zat het slachtoffer klem in de auto en werd door de brandweer bevrijd. Het slachtoffer was aanspreekbaar, aldus de politie. De Amsterdamse politie krijgt "enorm veel meldingen" binnen van tientallen omgevallen bomen en stormschade. Ook is er een boom gevallen op een bus en op een woonboot aan de Nieuwe Keizersgracht. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond. Hoewel er veel meldingen binnenkomen, is 112 niet overbelast. "We vragen mensen ook alleen te bellen bij spoed en levensbedreigende situaties, niet bij schade", aldus de woordvoerder.
10.16 uur:
Storm Poly raast dwars door Amsterdam.
10:15 uur:
Bezorgers van boodschappen treffen maatregelen vanwege het noodweer in een groot deel van het land. Zo laat Jumbo weten dat thuisbezorging in drie provincies tijdelijk is stilgelegd. Picnic heeft verder honderden bestellingen on hold gezet in vier steden in Noord-Holland. Flitsbezorger Flink heeft de bezorging van boodschappen gestaakt in alle gebieden waar code rood of oranje geldt.
10.10 uur:
Inmiddels hebben ook verschillende scholen besloten om vandaag te sluiten en de leerlingen naar huis te sturen. Anderen houden de leerlingen juist binnen.
10.05 uur:
Wat moet ik me voorstellen bij windkracht 11?
Windkracht 8 hebben we allemaal wel eens gevoeld, maar wat er vandaag op sommige plekken in ons land bezig is, is nog 3 tandjes erbij. Windkracht 11, zeer zware storm. Wat je je daarbij voor moet stellen is het beste uit te leggen aan de hand van de windschaal. Tel dit maar eens bij elkaar op:
Bij windkracht 9: Dakpannen en schoorsteenkappen waaien weg, kinderen waaien om Bij windkracht 10: Grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om Bij windkracht 11: Enorme schade aan bossen
10.02 uur:
Ook postbodes blijven binnen in de provincies waar code rood geldt, meldt PostNL. (Noord-Holland, Flevoland en Friesland).
10:01 uur:
Arriva staakt ook het treinverkeer in Friesland en Groningen.
10:00 uur:
Wegen raken onbegaanbaar in Noord-Holland. Foto van Jeroen van Rossum uit Heiloo.
09:50 uur:
Ook in Den Haag is het tramverkeer ontregeld doordat bomen zijn omgewaaid door de storm. Lijnen 1, 3, 6, 12 en 17 moeten omrijden, meldt vervoersbedrijf HTM. Dat geldt ook voor buslijnen.
09.46 uur:
De satellietbeelden van storm Poly zijn indrukwekkend. De krul ligt precies boven ons hoofd. (Bron: Sat24.com)
En de regen volgt:
09:45 uur:
Ook het Amsterdamse GVB heeft besloten bussen en trams voorlopig niet te laten rijden vanwege de extreme weersomstandigheden. "Er vliegt te veel rond, het is niet langer verantwoord", laat een woordvoerder weten. Metro's en ponten blijven op dit moment nog wel in gebruik. Eerder werd al een aantal trams stilgezet, omdat er takken op de bovenleidingen lagen, waardoor er geen stroom meer was. Passagiers in de trams en bussen krijgen de mogelijkheid om uit te stappen. "Als dat veilig is. Maar we kunnen ze niet ergens afzetten helaas", aldus de woordvoerder.
09:35 uur:
De NS weet voorlopig niet of het treinverkeer in het noorden van Nederland vandaag nog wordt hervat. De spoorwegmaatschappij besloot woensdagochtend om de treinen in een groot deel van Noord-Nederland niet meer te laten rijden vanwege de storm Poly. Op de website van NS staat dat dit naar verwachting tot 16.00 uur duurt, maar mogelijk ook langer.
"Het is nog niet bekend of in het verloop van de dag treinverkeer weer mogelijk wordt", aldus de NS, die om 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil legde. Inmiddels rijden in vrijwel heel Noord-Nederland geen treinen meer. De NS laat weten dat het treinverkeer is gestaakt van en naar Alkmaar, Amersfoort Centraal, Amsterdam Centraal, Groningen, Haarlem, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Schiphol, Utrecht Centraal, Weesp, Zaandam en Zwolle. Op Twitter geeft de NS aan dat er momenteel geen vervangend vervoer is voor gestrande reizigers. De reisplanner van de NS is door overbelasting en een storing ook niet bereikbaar, aldus de maatschappij.
09.30 uur:
Het alarmnummer 112 in de regio Kennemerland (Noord-Holland) dreigt overbelast te raken. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland woensdagochtend. "Bel alleen 112 als het levensbedreigend is", zo roept hij mensen op.
09:25 uur:
De A6 tussen Lelystad en Muiderberg is afgesloten vanwege bomen die op de weg zijn gewaaid. Ook op andere wegen zijn er problemen door de storm. De snelweg A9 van Alkmaar naar Amstelveen is dicht tussen Akersloot en Uitgeest omdat er bomen zijn omgewaaid. Ook is op de A9 richting Amstelveen bij Kooimeerplein een vrachtwagen omgewaaid, meldt Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat roept mensen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland op niet de weg op te gaan. "De rijomstandigheden zijn zeer gevaarlijk." Vanwege omgewaaide bomen is de A10 richting Watergraafsmeer, de binnenring, eveneens afgesloten tussen Oostzaan en Landsmeer. Op de A12 richting Den Haag is bij Nieuwerbrug de linkerrijstrook dicht. Ook daar zijn bomen omgevallen, meldt Rijkswaterstaat.
09.20 uur:
In Haarlem wordt veel schade gemeld. Op verschillende plekken zijn bomen omgewaaid en liggen over de weg.
09:15 uur:
Tussen 8:00 en 9:00 uur is in IJmuiden een uurgemiddelde windkracht 11 gemeten. Daarmee is het de eerste zeer zware zomerstorm ooit gemeten. De zwaarste windstoot die tot nu toe is gemeten bedraagt 146 km/uur, gemeten in IJmuiden. Dit is de hoogste windstoot ooit gemeten in de zomer in ons land.
09:10 uur:
NL-ALERT voor Noord-Holland! De NS legt ook het hele treinverkeer stil in deze provincie. Storm Poly is de zwaarste zomerstorm ooit worden. De top 3 werd eerder aangevoerd door Hoek van Holland waar op 27 augustus 1912 in een uurvak 27 m/s met een windstoot van 148 km/u werd gemeten. Op 12 augustus 1914 stond er een gemiddelde wind van 26,8 m/s in De Kooy en op de derde plaats staat IJmuiden een gemiddelde wind van 25 m/s op 25 juli 2015 .
08:45 uur:
De gigantische storm kun je hier zien bulderen op de kust bij IJmuiden!
08:30 uur:
Schiphol heeft inmiddels ruim 300 vluchtend geschrapt in verband met het noodweer en dat aantal kan volgens hen nog verder oplopen. Door de zeer zware windstoten van kunnen vliegtuigen nauwelijks landen op opstijgen. Rijkswaterstaat adviseert mensen hun reis tijdelijk uit te stellen en vooral om niet met caravans of lege aanhangers de weg op te gaan.
08:20 uur:
Een verwoestende windstoot in IJmuiden gemeten van 145 km/u!
08:15 uur:
08:00 uur:
Tussen 07:00 en 08:00 uur vanochtend werd op het weerstation IJmuiden een gemiddelde windkracht 9 gemeten zodat we officieel kunnen spreken van een storm. Deze heftige storm heeft door de Duitse weerdienst als de naam Poly meegekregen. Een storm in de zomer is vrij zeldzaam en in juli komt het nog maar een keer in 15 jaar voor. IJmuiden noteert inmiddels al een waarneming van een windkracht 10 met een windstoot van 122 km/u!
07:55 uur:
07:45 uur:
De storm komt steeds dichter aan land met het windveld en de bijbehorende zware regen. In IJmuiden is inmiddels al een zeer zware windstoot gemeten van 101 km/u.
07:30 uur:
Op het weerstation IJmuiden wordt al een dikke windkracht 9 gemeten met windstoten tot 98 km/u. Ook elders langs de kust neemt de wind toe op nadering van Storm Poly. Volgens de ANWB verloopt de ochtendspits nog zonder problemen met de meeste files in het zuiden van het land. Straks als Poly dichterbij komt en in de loop van de ochtend en via Noord-Holland naar Friesland en Groningen trekt wordt het met name in de noordelijke provincies gevaarlijker op de weg.
07.15 uur:
De kans was groot geweest dat de storm van vandaag Antoni had geheten, de eerste naam op de lijst die Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland voor impactvolle depressies hanteren. In dit geval was de Duitse weerdienst echter eerder met het geven van een naam: Poly. Daarom gaat de storm nu niet als Antoni, maar als Poly door het leven.
07.10 uur:
In het westen van het land wordt op steeds meer plaatsen al een windkracht 8 gemeld, uit het zuidwesten, een stormachtige wind. IJmuiden had een windstoot van 84 kilometer per uur. Op een boorplatform, nog wat verder naar het westen staat een westerstorm en worden windstoten tot 107 kilometer per uur gemeten.
07.05 uur:
Daar ligt Poly, het halve cirkeltje op de Noordzee. De zwaarste wind wordt ten zuiden en ten westen van de krul verwacht. Je kunt het verloop zelf op radar volgen.