Foto gemaakt door Björn Christian Törissen - Pico do Areeiro - In de bergen op Madeira is een nieuw Portugees neerslagrecord gevestigd. Tussen 15 uur maandag en 15 uur gisteren viel in Areeiro in 24 uur 604,3 millimeter. Op de foto de Pico do Areeiro.
Foto gemaakt door Björn Christian TörissenPico do AreeiroIn de bergen op Madeira is een nieuw Portugees neerslagrecord gevestigd. Tussen 15 uur maandag en 15 uur gisteren viel in Areeiro in 24 uur 604,3 millimeter. Op de foto de Pico do Areeiro.
Nu

Meer dan 600 millimeter regen in 24 uur tijd op Madeira

Terwijl in Nederland en omgeving de droogte steeds verder opbouwt, ligt bij de Azoren en Madeira een lagedrukgebied. Het heeft in de bergen op Madeira een nieuw Portugees neerslagrecord opgeleverd. Tussen 15 uur op maandag en 15 uur gisteren viel in Areeiro in 24 uur tijd 604,3 millimeter. Pico Alto kwam uit op 446 millimeter, Pico de Areeiro op 343,2 millimeter en in Bica de Cana viel 349,3 millimeter.

Op beelden uit het gebied was te zien hoe het regenwater alle kanten uit stroomde. Het voor de extreme regenval verantwoordelijke lagedrukgebied heeft inmiddels de naam Oscar gekregen. Het trekt de komende dagen langzaam in noordelijke richting en de bijbehorende buien kunnen in een latere fase ook nog tot het zuiden van Nederland doordringen. Vandaag hebben Portugal en Spanje met de invloed van het lagedrukgebied te maken. Het brengt er op veel plaatsen bewolking en ouderwetse regen.

Warm zeewater

Dat het met de regen op de Azoren en op Madeira in het bijzonder zo uit de hand kon lopen, heeft met de hoge zeewatertemperaturen in het gebied te maken. Al een tijdje liggen die er tussen 2 en 4 graden hoger dan normaal. Door verdamping komt veel vocht in de lucht terecht en nu een lagedrukgebied ligt, kan dat vocht voor de productie van regen worden aangewend. In modelberekeningen was de afgelopen dagen al te zien dat op Madeira astronomische regenhoeveelheden van meerdere honderden millimeters werden verwacht. Die verwachtingen zijn meer dan uitgekomen en zelfs overtroffen.

Ter illustratie: een regenhoeveelheid van ruim 600 millimeter in 24 uur tijd (600 liter per vierkante meter) staat gelijk aan ruim tweederde van de in Nederland gebruikelijke jaarhoeveelheid aan regen. Het dagrecord van Nederland staat nog altijd op naam van Voorthuizen. Daar viel op 3 augustus 1948 in 24 uur tijd 208 millimeter aan regen, uit twee zware onweersbuien die kort na elkaar overtrokken. Van recenter datum is de 131 millimeter die op 28 juli 2014 in twee uur tijd op de vliegbasis Deelen bij Arnhem viel en toen in de stad en in de directe omgeving ervan tot grootschalige overstromingen leidde.

Hurricane Center

Lagedrukgebied Oscar is dermate actief dat experts van het National Hurricane Center in Miami het ook in de gaten houden. De kans bestaat dat Oscar in de loop van vandaag tropische kenmerken krijgt. De verwachting is niet dat hij tot een volwaardig tropisch systeem zal uitgroeien, temeer niet omdat het systeem aan het einde van de dag naar het noorden gaat bewegen en dan boven kouder water terechtkomt.

Behalve de Azoren en Madeira hadden gisteren ook de Canarische eilanden met de invloed van Oscar te maken. Op de natste plekken van La Palma kwam tussen 40 en 70 millimeter aan regen omlaag. Vooral op grotere hoogte haalde bovendien de wind eruit. Vrij makkelijk kwam het tot windvlagen met snelheden van rond 80 kilometer per uur, op de hoogste toppen werden windstoten met snelheden rond 100 kilometer per uur gemeten.

Spanje en Portugal

Vandaag en morgen hebben ook Portugal en Spanje zelf met invloed van het lagedrukgebied te maken. Het is er bewolkt en regionaal valt regen. Zeker in de bergachtige gebieden kunnen de hoeveelheden daarbij nog wat oplopen, maar extreme uitslagen zoals die op Madeira worden niet verwacht. Vanaf donderdag knapt het weer duidelijk op en lijkt in elk geval in de zuidelijke helft van beide landen een einde te komen aan de verlate voorjaarregens, die er aan de droogte overigens geen einde hebben kunnen maken. Want ondanks de regen van de laatste weken zijn de stuwmeren er ook deze week weer licht gedaald.

Reinout van den BornChef Redactie