Foto gemaakt door Pieter Bliek - Om ze tot in de detail in kaart te kunnen brengen, zijn vijf van de duinpannen van vrieskoujagers Karel Holvoet en Pieter Bliek met drones onderzocht.
Foto gemaakt door Pieter BliekOm ze tot in de detail in kaart te kunnen brengen, zijn vijf van de duinpannen van vrieskoujagers Karel Holvoet en Pieter Bliek met drones onderzocht.
Nu

Met drones de duinpannen in om ze exact in beeld te brengen

We hebben het er op Weer.nl wel vaker over: de duinpannen in vooral het noordwesten van Nederland, waarin vrieskoujagers Karel Holvoet en Pieter Bliek proberen de bijzondere microklimaatjes die er heersen in kaart te brengen. Inmiddels is hun hobby tot een onderzoeksproject uitgegroeid, waarbij professor Hans van der Kwast van IHE Delft Institute for Water Edudation en zijn uit Eritrea afkomstige student Yonas Asfaha zijn betrokken.

De Delftse onderzoekers zijn al een tijdje bezig allerlei eigenschappen van de duinpannen in kaart te brengen, zoals de vorm ervan, de diepte, de bodemgesteldheid en nu ook de energiestromen in en boven de duinpannen, de bloostelling ervan aan de open hemel en nog veel meer. Dit met als doel om een beeld te krijgen van hoe de microklimaatjes op de bodem van de duinpannen tot stand komen en werken. De uitkomsten moeten uitmonden in het opzetten van een simulatiemodel, waarmee het temperatuurverloop in de duinpannen zo goed mogelijk kan worden verwacht.

Bijzondere dag

Donderdag 17 augustus was een bijzondere dag. Met drones van het bedrijf Alfadrone werd in 5 duinpannen gevlogen om deze nauwkeurig in kaart te brengen. Het ging om de duinpannen Camperduin, Bol 2 (in het Bergensebos), Bergen Ondiep, Wimmenum en Castricum aan Zee. NH Nieuws deed er ook verslag van. De reportage zie je hier.

Met behulp van de drones werden gedetailleerde foto's gemaakt, op basis waarvan de Eritrese student Yonas Asfaha en professor Hans van der Kwast de geomorfologische eigenschappen van de duinpannen, zoals de oppervlakte, de luchtinhoud in kubieke meter, de functionele omtrek, de diepte, de gemiddelde hellingshoek en de blootstelling ervan aan de open hemel heel precies kunnen berekenen. Dit is nodig om de energiebalans in de duinpannen exact te kunnen bepalen.

Verder onderzoek

In een later stadium worden in de vijf geselecteerde duinpannen ‘s nachts met behulp van een pyranometer de inkomende langgolvige en kortgolvige straling en de uitgaande straling bepaald, evenals de warmtestroom in de bodem, de temperaturen op 1,5 meter en 10 centimeter hoogte en de luchtvochtigheid en de windsnelheid in en op de randen van de duinpannen.

Op basis van al deze verzamelde meteorologische gegevens en in combinatie met de exact berekende geomorfologische data, verkregen met behulp van de dronevluchten, kan dan voor de duinpannen de energiebalans bij verschillende weersomstandigheden worden berekend. Zodra die bekend is, wordt een simulatiemodel gemaakt, waarmee het mogelijk is om verwachtingen te maken voor het nachtelijke temperatuurverloop in de duinpannen.

Erkentelijk

De onderzoekers zijn Alfadrone zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van de drones.

Reinout van den BornChef Redactie