Foto gemaakt door Adrie van Kuilenburg - Herwijnen - Komt er nog meer sneeuw aan?
Foto gemaakt door Adrie van KuilenburgHerwijnenKomt er nog meer sneeuw aan?
Nu

Meteorologische lente begint met winterse signalen

Het is 1 maart, en daarmee is de meteorologische lente begonnen. Over de winter die achter ons ligt hebben we het al uitgebreid gehad de afgelopen dagen, dus laat die lente maar komen, zou je denken. En wat verschijnt er nu ineens in de weerkaarten? Sneeuw.

Gisteren sneeuwde het ook al een beetje, afgelopen nacht hadden we op veel plaatsen matige vorst, tot bijna -8 graden aan toe. Voor de zoveelste keer stonden we vanochtend onze autoruiten te krabben. Er lijkt nog weinig lente-achtigs aan. Hoewel, van de middagen moeten we het hebben: strakblauwe luchten, weinig wind en niet overdreven koud: zo’n middag als vandaag zou je toch al best als terrasweer kunnen bestempelen.

Bovendien is het overal om ons heen te zien, de aankondigingen van de lente. De krokussen staan al weken te bloeien, de magnolia’s barsten bijna uit hun knoppen en de eerste groene blaadjes zijn ook al uitgelopen, al zullen die dit soort nachtelijke temperaturen niet erg waarderen. De vogels fluiten, er zijn lammetjes, het wordt met grote stappen lichter. Het kan nu echt niet lang meer duren tot die mutsen en sjaals naar zolder kunnen, toch?

Niets raars

Daar zou ik toch nog even mee wachten. Hoewel de temperaturen in maart soms al flink de pan uit kunnen rijzen, is het voorlopig vooral winters weer wat zich in de kaarten aftekent. Overigens is daar niets raars aan: wellicht ken je de term ‘maartse buien’ (buien met sneeuw of hagel) en de uitdrukking ‘april doet wat hij wil’: we zien wel vaker dat dit maanden van allerlei uitersten zijn. Winterse taferelen zoals die zich nu aandienen, zijn van oudsher heel normaal in deze maanden. Het is meer dat we tegenwoordig bijna elke vlok sneeuw bijzonder vinden. Laat staan als er echt een behoorlijk laagje ontstaat.

Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, dat is nog lang niet zeker. Maar voor de winterfans zien de kaarten voor volgende week er nu veelbelovend uit, al verandert het nog voortdurend.

Wat zien we dan nu?

Vandaag, morgen, en in iets mindere mate ook vrijdag, zien er nog zonnig uit. Ondertussen draait de wind geleidelijk naar noordwestelijke richting, en komen we in steeds vochtigere lucht terecht. Komend weekend resulteert dat al in een flink pakket met bewolking, en uiteindelijk ook buien. Zeker op zondag kunnen dat ook winterse buien zijn, met natte sneeuw of hagel erbij bijvoorbeeld. Met die bewolking worden de nachten weliswaar wat minder koud, maar overdag kan het behoorlijk guur zijn.

Glijbaan

En het blijft niet bij het weekend. In de eerste dagen van volgende week zien we de (boven)lucht flink kouder worden. Er ontstaat een zogenoemde ‘glijbaan’ van buien vanaf de Noordzee, en met temperaturen die overdag op z’n hoogst een graad of 5 halen, kunnen die buien makkelijk sneeuwbuien worden. Als het een flinke bui is, of een paar achter elkaar, kan het lokaal al best eventjes blijven liggen.

(Veel) meer sneeuw?

Dat is nog niet alles – maar nu volgt meteen het meest onzekere deel van het verhaal. In de loop van de week ontwikkelt zich een behoorlijk fel lagedrukgebiedje, dat vanuit het westen precies onze kant op rolt. In het Europese model tolt dat systeem volgende week vrijdag precies over Nederland heen en zorgt voor flink wat wind, maar ook een heleboel sneeuwval gedurende de dag. In de noordelijke provincies van het land zou in dat geval tot een sneeuwlaag van 15 centimeter kunnen komen. Dat is serieus.

Uiteraard is het laatste woord hier nog lang niet over gezegd. Twee keer per dag wordt de boel opnieuw uitgerekend door de verschillende modellen, en op deze termijn kunnen die uitkomsten nog enorm verschillend zijn. Zo kwam de vorige berekening bijvoorbeeld juist op woensdag met zo’n lagedrukgebiedje met een pak sneeuw. In de meest recente versie is daar al nauwelijks meer iets van over en is ineens het systeempje van vrijdag opgedoken. Kortom: het is nog iets te vroeg om de slee er al bij te zoeken, maar toch: er is echt wel potentie voor sneeuw. Uiteraard houden we je op de hoogte als het echt slee-weer wordt.

Dorien BouwmanMediameteoroloog