Minder sneeuw en steeds meer regen in hooggebergten
Niet alleen sneeuw meer, maar steeds vaker regen. Ook in het hooggebergte laat het opwarmende klimaat zijn sporen na. Omdat neerslag niet gelijkmatig, maar vaak in een kort tijdsbestek valt, levert dat risico's op. Stromend water leidt tot erosie en kan bergwanden verzwakken. Aardverschuivingen kunnen hiervan het gevolg zijn.Berggebieden krijgen steeds vaker met extreme regenbuien te maken. Op grote hoogte leidt elke graad temperatuurstijging in totaal tot 15 procent meer regen, en navenant minder sneeuw, becijferen Amerikaanse onderzoekers in Nature.
Aardverschuivingen
Zo stijgt de kans op overstromingen, aardverschuivingen en bodemerosie in het hooggebergte. Dat is niet alleen een toekomstig risico. ‘We zien het nu al’, zegt hoofdauteur van de studie Mohammed Ombadi. Hij en zijn collega's van het Lawrence Berkeley National Laboratory analyseerden gegevens uit diverse berggebieden op het noordelijk halfrond in de periode van 1950 tot 2019. Ze zagen een duidelijke verschuiving: het sneeuwt steeds minder en het regent steeds vaker en heviger.
Kwart van de wereldbevolking
Dat heeft gevolgen, want sneeuw blijft als het vriest liggen, terwijl water direct wegstroomt. ‘Een kwart van de wereldbevolking woont in berggebieden, of stroomafwaarts daaronder’, legt Ombadi uit in een verklaring. ‘Zij worden hier direct door geraakt.’
Himalaya en Rocky Mountains
De afname van sneeuw en toename van regenval leveren volgens de onderzoekers de grootste risico's op in gebieden als de Himalaya en diverse Noord-Amerikaanse gebergten, waaronder de Sierra Nevada. In de Alpen en de Rocky Mountains zijn de omstandigheden vermoedelijk wat gunstiger. De onderzoekers hopen dat andere klimaatwetenschappers het onderscheid tussen regen en sneeuw ook duidelijker gaan maken. Die gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij de aanleg van infrastructuur in berggebieden, zodat die beter bestand zijn tegen hevige regenbuien.
Oplopende CO2-concentratie
De wereld is in de afgelopen anderhalve eeuw gemiddeld al zo'n 1,2 graden warmer geworden. Dat komt volgens de klimaatwetenschap vooral doordat de CO2-concentratie in de atmosfeer met de helft is toegenomen. Dit broeikasgas, dat warmte vasthoudt, komt onder meer vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool, olie en aardgas.
ANP / Weer.nl