Mogelijk zware cycloon op weg naar Australië
Een lagedrukgebied ten noorden van Australië zal zondag waarschijnlijk uitgroeien tot een tropische cycloon. En niet zomaar één, want volgens de Australische weerdienst kan dinsdag al sprake zijn van een zware cycloon met windsnelheden van 120 km/h en meer. Rond het midden van volgende week lijkt de cycloon dan 'landfall' te maken in Noordwest-Australië met volgens verschillende weermodellen windstoten tussen de 200 en 250 km/h.Gemiddeld komen in het gebied rond Australië ongeveer 8 à 10 tropische cyclonen per jaar voor, waarvan ongeveer 3 à 4 cyclonen ook orkaankracht bereiken zoals we die kennen bij het Atlantische orkaanseizoen. De sterkste cyclonen rond Australië deze eeuw waren Marcus (maart 2018) en Monica (april 2006) met windsnelheden van zo'n 250 km/h. De laatste kwam ook daadwerkelijk aan land met zulk hoge windsnelheden, terwijl Marcus vooral boven zee bleef.
Weermodellen opvallend agressief
Vaak zijn de wereldwijde weermodellen zoals ECMWF en GFS wat minder 'agressief' met het modelleren van tropische cyclonen, maar daar is dit keer geen sprake van. Het Europese weermodel laat de cycloon donderdagochtend Nederlandse tijd aan land komen met windsnelheden van ongeveer 210 km/h en nog sterkere windstoten. Ook het Amerikaanse weermodel komt met gemiddelde windsnelheden van maximaal zo'n 200 km/h op de proppen.
Sommige modellen gespecialiseerd in het verwachten van tropische cyclonen komen zelfs met windsnelheden van meer dan 250 km/h, zoals het HWRF model (Hurricane Weather Research and Forecasting). Daarmee zou het één van de zwaarste cyclonen van deze eeuw rond Australië kunnen worden. Helemaal uitgesloten is dat niet, want de omstandigheden zijn optimaal voor de formatie van een zware cycloon. De zeewatertemperatuur is met 31 graden zeer hoog, er is veel vocht aanwezig en windschering om de structuur van de cycloon te doorbreken is er niet echt.
Dunbevolkt
De windsnelheden kunnen dus zeer fors uitpakken en bovendien worden er grote hoeveelheden regen worden verwacht. Toch is de impact waarschijnlijk een stuk minder groot dan wat we wel eens zien in de Verenigde Staten of het Caribisch gebied. De regio waar de cycloon waarschijnlijk aan land gaat komen is namelijk erg dunbevolkt.
De twee grootste plaatsen in de buurt zijn Port Hedland en Broome met beide ongeveer 15.000 inwoners en zijn hemelsbreed bijna 500 kilometer van elkaar verwijderd. De cycloon lijkt volgens de meeste modellen ergens tussen de twee plaatsen aan land te komen. Mogelijk valt de impact van de potentieel zware cycloon dus mee.