Na onweersbuien volgt een wisselvallige week
Het was een 'show' die afgelopen nacht al begon, al bleven de buien toen vooral vóór de kust: felle onweersbuien trekken over het land. Het KNMI heeft voor die buien code geel uitgegeven. Het heeft te maken met een lagedrukgebied en een relatief koude bovenlucht in onze omgeving. Morgen en dinsdag is het droger, maar de kans op buien blijft aanwezig. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig.Een lagedrukgebied voor de kust is de boosdoener. Met een zuidwestelijke stroming wordt om het lagedrukgebied heen behoorlijk vochtige lucht aangevoerd. Onder invloed van de zon (die voor de buien uit en tussen de buien door nog schijnt/scheen), warmt het aardoppervlak nog aardig op. Met de relatief koude lucht op hoogte betekent dit dat de atmosfeer behoorlijk onstabiel van opbouw is. Het gevolg: talrijke regen en onweersbuien trekken over het land. Daarmee is het onwaarschijnlijk dat het tijdens de GP van Zandvoort droog blijft.
Afgelopen nacht lag een lijn met opvallend felle onweersbuien al voor de westkust. Dat leverde een prachtige lichtshow op:
Waterhozen
Door de aanwezigheid van het lagedrukgebiedje staat er, zeker langs de kust, ook nog een vrij stevige wind. Bij de buien specifiek kunnen windstoten voorkomen tot 65 km/uur, daarnaast kan het ook hagelen. Het KNMI heeft daarom code geel uitgegeven voor de onweersbuien. Ook zijn waterhozen gesignaleerd, voor de kust van Zeeland en boven het Markermeer.
Geleidelijk droger
Door het wegtrekken van het lagedrukgebied, neemt de buienkans af. Vanavond en vannacht blijft de kans op een bui aanwezig, al wordt het langzaamaan wel droger. Op de plekken waar het opklaart koelt het af naar een graad of 9 en kan vanwege de vochtige lucht (dichte) mist voorkomen.
Morgenochtend begint de dag lokaal dan ook met mist. Verder is er aardig wat ruimte voor de zon, en vooral langs de kust nog kans op een bui. Gedurende dag neemt vanuit het zuidoosten de kans op sluierbewolking toe, terwijl ook weer stapelwolken ontstaan. Daardoor laat de zon zich geleidelijk steeds minder zien, al schijnt de zon tussendoor soms zeker nog. Ook landinwaarts is dan kans op een bui. De wind houdt zich een stuk rustiger en de maxima liggen met 20-21 graden duidelijk hoger dan op zondag.
Dinsdag volgt een vergelijkbare dag met op maandag, al kan de dag, zeker in het oosten van het land, bewolkt beginnen. In de loop van de dag komt de zon er steeds meer bij, al ontstaan ook weer stapelwolken, die hier en daar uitgroeien tot een bui.
Noordweststroming
Woensdag slaat het weerbeeld dan weer om. De wind draait naar het (noord)westen, waarmee koelere lucht aan wordt gevoerd. De wind trekt wat aan en opnieuw gaan wat buienlijntjes over het land trekken. Lokaal kan daarbij weer hagel of onweer voorkomen. De temperatuur ligt 1 of 2 graden lager dan op maandag en dinsdag. Tussen de buien door is het weerbeeld wel heel open, en dus laat de zon zich nog regelmatig zien, waarschijnlijk met prachtige wolkenluchten tot gevolg.
Warmer, maar grijs?
Vanaf donderdag neemt de onzekerheid flink toe. Het eerste deel van de donderdag kan nog mooi verlopen met flink wat zon. Vanuit het zuidwesten nadert echter een lagedrukgebied. Een warmtefront komt dichterbij, waardoor de temperaturen oplopen. De vraag is echter hoe de timing van dit front precies gaat zijn. Komt het wat later, dan is donderdag eigenlijk een prima dag. Komt het eerder, dan verloopt de dag vrij grijs en uiteindelijk zelfs regenachtig.
Voor nu lijkt het front echter in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag over te trekken, waardoor er dan verspreid over het land wat regen valt. In die regenzone kunnen zich ook wat ingebedde, fellere buien bevinden. Voor meer details hierover moeten we natuurlijk nog een paar dagen wachten. De temperaturen lopen vanaf dan op en komen weer ruim boven de 20 graden uit.
Mooi weekend?
In de laatste berekening van het Europese weermodel neemt een hogedrukgebied het vanaf zaterdag over. De neerslag en bewolking verdwijnen daarmee. Uiteraard is dit nog onzeker en zijn de details afhankelijk van de precieze positionering van het hogedrukgebied. Zeker als de wind met hulp van het hogedrukgebied de oost- of zuidhoek opzoekt, kan het nog een aantal dagen nazomers warm worden. Hier zijn echter nog niet alle weermodellen het over eens. We houden het op Weer.nl natuurlijk in de gaten. Fijne week!