Natuur loopt anderhalve week voor
De winter is tot nu toe zeer zacht verlopen en met de laatste tijd een gunstige combinatie van flink wat vocht, geregeld zon en inmiddels aardig oplopende temperaturen, begint de natuur nu al uit te lopen. Het voorjaar ontluikt en dat is ook dit jaar weer eerder dan gemiddeld. Veel mensen beginnen nu dan ook al last te krijgen van hooikoortsklachten.Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koude start is de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal verlopen. Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden, tegenover de normaal van 3,9 graden, staat deze winter op een 13e plek op de lijst van zachtste winters en is het de 10e zachte winter op rij. Naast zeer zacht was de winter vrij nat, maar ook zonnig.
Meteorologisch al lente, astronomisch nog winter
Het bovenstaande is op basis van de meteorologische winter, welke loopt van 1 december tot 1 maart, ofwel precies 3 kalendermaanden: handig voor de statistieken. De astronomische lente begint iets later; dit jaar op maandag 20 maart en dat is het moment dat dag en nacht ongeveer even lang zijn. Meteorologisch gezien bevinden we ons dus al in de lente, terwijl de winter astronomisch gezien nu pas op zijn einde loopt.
Natuur loopt voor
Om het makkelijk te houden, zitten we nu dus in de overgang van de winter naar de lente en vooral in de natuur is dit al goed zichtbaar. De ‘biologische’ lente begon dit jaar eigenlijk eind februari al en dat is een maand eerder dan 50 jaar geleden. Toen bloeiden de eerste maartse viooltjes en bosanemoontjes vaak pas eind maart, begin april. Vergelijken we echter met het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, dan loopt de natuur ongeveer anderhalve week voor.
Knoppen of beginnend blad
Het weer speelt hierin natuurlijk een grote rol. De afgelopen tijd is er behoorlijk veel neerslag gevallen en met de afgelopen dagen ook geregeld zon en flink oplopende temperaturen gaat het ineens heel erg snel. Bij veel bomen en struiken zie je al knoppen of beginnend blad en wat dacht je van de inmiddels talrijke maartse viooltjes en de forsythia die al in bloei komt.
Pollen in de lucht
En door deze vroege biologische lente is er ook al een behoorlijke hoeveelheid pollen in de lucht aanwezig. Vooral het pollen van bloeiende bomen resulteert nu al bij diverse mensen in hooikoortsklachten. Wilgen, Populieren, Hazelaars en de komende dagen waarschijnlijk ook Essen geven bij droog weer stuifmeel of pollen af aan de lucht en dit kan bij mensen die er gevoelig voor zijn, resulteren in allergische klachten, zoals niezen, jeukende ogen en neus.
Kustregio's gunstiger
Vooral bij droog weer is momenteel dus al redelijk veel pollen in de lucht aanwezig, alleen in onze kustregio’s is het voor mensen met hooikoorts vaak beter te behappen. Over het algemeen staat er aan zee namelijk meer wind, waardoor de lucht daar ‘schoner’ is. Ook regen, weinig zon en koudere lucht zorgen ervoor dat er beperkt pollen vrijkomt in de lucht.
Hooikoorts
De komende tijd zal het dan ook erg wisselend zijn voor mensen met hooikoorts. Morgen is het op een enkele bui na droog en schijnt de zon geregeld. De temperaturen kunnen oplopen tot zelfs 17 graden in het zuiden van het land, dus ongunstige condities voor mensen met hooikoorts. Ook zaterdag lijkt de pollendruk nog redelijk hoog te zijn, met eerst wat zon en weer vrij hoge temperaturen, maar later op zaterdag volgen er (onweers)buien, waardoor het pollen door de regen uit de lucht mee naar de grond wordt genomen. De dagen daarna blijft het wisselvallig, met geregeld buien of wat regen, waardoor de omstandigheden aanzienlijk zullen verbeteren voor mensen met hooikoorts.