Foto gemaakt door NOAA-NHC - Atlantische Oceaan - Subtropische storm Don vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan
Foto gemaakt door NOAA-NHCAtlantische OceaanSubtropische storm Don vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan
Nu

Nieuw orkaanvoorspellingsmodel

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is dit jaar met volle kracht van start gegaan. Het seizoen begint officieel op 1 juni en in de hele junimaand kwam het meteen tot 3 genaamde stormen, namelijk tropische stormen Arlene, Bret en Cindy. In de maand juli was het tot nu toe rustig, maar vanochtend is vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan subtropische storm Don ontstaan. Mede door de vrij actieve start van het orkaanseizoen heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NOAA-NHC) sneller dat verwacht het nieuwe weermodel HAFS gelanceerd, dat zich specialiseert in tropische stormen en orkanen.

Met de snelle inzet van dit HAFS model wil het NOAA-NHC de verwachting voor wat betreft tropische stormen en orkanen verbeteren, waardoor automatisch ook de dienstverlening aan de Amerikaanse bevolking verbetert. Na jaren van ontwikkelen, testen en evalueren is HAFS, Hurricane Analysis and Forecast System, op 27 juni in gebruik genomen en zal dit seizoen nog vooral naast de bestaande verwachtingsmodellen meedraaien. De experimentele uitvoer van het model liet in de periode van 2019 tot 2022 een verbetering van 10 tot 15 procent zien in vergelijking met de bestaande orkaanmodellen, met name in de te verwachte route die een tropisch systeem af gaat leggen. Volgend jaar wordt het model waarschijnlijk operationeel.

Subtropische storm Don

Op het moment van schrijven is boven de Atlantische Oceaan nu de subtropische storm Don ontstaan. Subtropisch, omdat hij zo noordelijk is ontstaan, grofweg in het zeegebied tussen Bermuda en de Azoren. Hij is dus niet in de tropen ontstaan. Ook is de ontstaanswijze van dit systeem anders, want Don wordt ‘geholpen’ door een trog in de bovenlucht.

Met hulp van een bovenluchttrog

In het begin leek dit systeem nauwelijks kansen te krijgen om te ontwikkelen, maar boven het warme zeewater begonnen de buien toch te clusteren en met dus ook een beetje hulp van bovenaf, ontstond vandaag dus ook een gesloten circulatie, waarna het geheel uitgroeide tot subtropische storm Don. Het geheel trekt op dit moment langzaam verder naar het noorden, maar lijkt zijn piek al meteen te hebben bereikt. Vanuit het zuiden en westen dringt vanaf morgen namelijk steeds drogere lucht het systeem in, waardoor er een voedingsbron wegvalt en het systeem in de loop van morgen al zal gaan afzwakken.

Boven open zeewater

Momenteel gaat Don nog gepaard met maximum windsnelheden van ongeveer 85 kilometer per uur, maar er komen wel zwaardere windstoten bij voor. Vanaf morgen wordt hij minder actief en liggen de maximum windsnelheden tussen 65 en 75 kilometer per uur. Zondag gaat Don naar het oosten en later zuidoosten afbuigen. Hij blijft dus boven open zeewater en zal verder geen problemen veroorzaken.

Orkaan Calvin op de Pacific

Op de Pacific, of Stille Oceaan, is nu categorie 2 orkaan Calvin actief, met gemiddelde windsnelheden van 155 kilometer per uur. Deze orkaan bevindt zich boven relatief warm zeewater, ten zuidwesten van Mexico, en neemt nog iets verder toe in kracht. Later vandaag zal hij zijn piek bereiken, met windsnelheden van 185 kilometer per uur (categorie 3 op de schaal van Saffir Simpson), maar morgen lijkt hij op basis van de huidige verwachtingen alweer af te gaan zwakken. Ook orkaan Calvin blijft boven open zeewater actief en zal net voor Hawaii van de weerkaarten verdwijnen.

Britta van GendtMeteoroloog