NL-Alert tijdens zomer met extreem weer: lees, kom in actie en informeer!
In opdracht van de RijksoverheidAfgelopen zomer wisselden verschillende weerssituaties elkaar in hoog tempo af. Soms was het weer extreem. We hadden storm, zware regenval en droogte (met gevaar voor natuurbranden). Loopt het in dergelijke gevallen uit de hand, dan kun je op je mobiele telefoon een NL-Alert krijgen. Zie je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.
De zomer begon in juni met prachtig weer. De eerste weken scheen vooral de zon en werd het steeds warmer. Door het snel toenemende neerslagtekort werd het in de natuur ook droger. Met het uitbreken van natuurbranden werd dan ook nadrukkelijk rekening gehouden. Uiteindelijk bleef het gelukkig bij een paar kleinere branden. Toen het in de laatste week van juni begon te regenen, was het gevaar ervoor ook weer snel voorbij.
Wateroverlast en zomerstorm
Daarna volgde een lange fase met wisselvallig weer. Voor het eerst in jaren kregen we boven de oceaan, en dat midden in de zomer, een westcirculatie. Een westcirculatie die de ene na de andere storing naar Europa en dus Nederland blies. Op 9 droge dagen na regende het iedere dag in juli. Soms ging het zo hard en duurde het zo lang dat het water niet meer overal kon worden afgevoerd. Dan ontstond kortdurende wateroverlast. Ook richtte een zomerstorm behoorlijke schade aan. Vooral in een strook van Noord-Holland via het IJsselmeergebied naar Friesland, Drenthe en Groningen.
Overlast duurde soms langer
In augustus regende het een paar keer zo hard dat het water langere tijd bleef staan, zoals in de Achterhoek, Twente, maar ook rond Amsterdam, in de Gooi- en Vechtstreek en rond Purmerend. In die gebieden moesten brandweerkorpsen tientallen keren uitrukken om het overtollige water weg te pompen. Vooral in de Achterhoek duurde het een tijdje voordat de overlast voorbij was. Dat kwam ook doordat het er meerdere keren achter elkaar hard regende. Op sommige plaatsen viel meer dan 140 millimeter in nog geen week tijd.
NL-Alert
Als bij slecht weer de druk op de hulpdiensten toeneemt, kan het zo zijn dat je op je mobiele telefoon een NL-Alert krijgt. NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid. Via NL-Alert waarschuwt en informeert de overheid bij noodsituaties. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro.
Levensbedreigende situaties
Zo werd via een NL-Alert tijdens de storm in juli opgeroepen om alleen in geval van levensbedreigende situaties 112 te bellen en werd dringend geadviseerd om binnen te blijven. Maar ook bij andere vormen van extreem weer kan het zijn dat je een NL-Alert krijgt. Lees het bericht dan aandachtig en volg de instructies op. Bekijk de informatiebonnen waarnaar wordt verwezen. Informeer ook altijd anderen om je heen, want het kan zijn dat zij het NL-Alert nog niet hebben gezien. Zo heeft iedereen informatie bij een noodsituatie.