Noodweer op Sicilië en Malta door mogelijke medicane
Grote delen van Sicilië en Malta kunnen twee dagen met soms noodweer tegemoet zien. Een lagedrukgebied, dat mogelijk trekjes van een medicane krijgt, brengt er grote hoeveelheden regen en hogerop sneeuw. Verder komt in de kustgebieden en in het hogere bergland een zware storm te staan met windvlagen soms tot boven 139 kilometer per uur.Het lagedrukgebied, verantwoordelijk voor het noodweer in het zeegebied tussen Libië en Zuid-Italië, is de afgelopen nacht ontstaan. Dat gebeurde door de interactie van een bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer, en het nog relatief warme zeewater in het gebied. Hoewel het om een klein lagedrukgebied gaat, is het in korte tijd wel zeer actief geworden. Malta en Sicilië ondervinden er vandaag en morgen vol de invloed van.
Warme kern
Het lijkt erop dat het systeem vandaag en morgen een warme kern ontwikkelt. Daarmee voldoet het aan één van de belangrijkste criteria om tot een medicane te kunnen uitgroeien. Een medicane is het kleine broertje van de tropische orkanen, zoals die later in het zomerseizoen onder meer op de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico voorkomen. Het zijn systemen zonder fronten, maar met veel wind en neerslag. En ook op de Middellandse Zee krijgen ze weleens een oog, als de wind echt ver is toegenomen. Of ook dit systeem een oog zal krijgen, moet nog worden afgewacht.
Terwijl het zijn grootste kracht krijgt, maakt het vandaag en morgen een rondje over de zee in de buurt van Malta en het zuiden van Sicilië. Beide eilanden krijgen ook met de neerslag en de wind ervan te maken. In het laagland valt veel regen. Op plekken waar de wind tegen de bergen (zoals de vulkaan Etna) aan botst en omhoog wordt gedwongen, kunnen de neerslaghoeveelheden wel tot tegen 300 millimeter oplopen. Vanaf een hoogte van tussen 700 en 1000 meter sneeuwt het. Plaatselijk valt in de bergen meer dan 2 meter.
Overstromingen
Zowel Sicilië als Malta heeft in het verleden vaker ervaring opgedaan met de gevolgen van medicanes. Als het 2 dagen zo hard regent als nu wordt verwacht, kan het tot overstromingen komen, aardverschuivingen en schade door de harde wind. Verder kunnen de hogere delen, waar de neerslag in de vorm van sneeuw valt, onbereikbaar raken. In de nacht naar zaterdag lijkt het lagedrukgebied weg te trekken, en is het weer voorbij.
Ondertussen zitten andere delen van net Middellandse Zeegebied, vooral het zuidoosten, maar ook grote delen van Noordwest-Afrika nog steeds met smart op regen te wachten. Het is er nog steeds erg droog, iets dat ook voor het zuidoosten en oosten van Spanje, delen van Noord-Italië en het zuiden en zuidoosten van Frankrijk geldt. Ook deze winter is de ligging van hogedrukgebieden zo geweest dat in die gebieden maar weinig regen is gevallen. En dat terwijl de winter juist zo belangrijk is voor het aanvullen van de stuwmeren.
Hogedrukgebieden
Ook de komende tijd ziet het er voor deze regio’s nog niet goed uit, als het om regen gaat. Met hogedrukgebieden de komende tijd vaak boven Frankrijk, de Alpen en Centraal-Europa maken storingen eigenlijk geen kans. Tegelijkertijd wordt de zon weer sterker, gaan de temperaturen geleidelijk omhoog en komt de verdamping weer op gang. Als de regens nog langere tijd uitblijven, ligt een volgende droogte in het verschiet, met later in het zomerseizoen de bijbehorende hoge temperaturen. Uiteindelijk kan de situatie in het zuiden, net als vorig jaar, dan ook weer invloed op het weer bij ons krijgen. De voortekenen zijn nog niet goed. In het noorden van Italië woedde vorige week al een bosbrand.