Noorderlicht, strenge vorst in de duinpannen en opnieuw veel zon
Op de valreep van de meteorologische lente is het de afgelopen nacht toch nog even bijzonder koud geworden. In duinpannen in het noordwesten van het land kwam het op enkele plaatsen zelfs tot strenge vorst. Als klap op de vuurpijl deed zich een spectaculair noorderlicht voor dat in het noorden en midden van het land goed te zien was.Het was de afgelopen nacht op veel plaatsen helder. In het noorden en noordwesten dreven ook wolkenvelden over, maar daar vielen gaten in die groot genoeg waren om zicht te houden op het spectaculaire noorderlicht dat te zien was. Een grote wolk elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van een uitbarsting aan het oppervlak van de zon, bereikte de bovenkant van de atmosfeer. Daar botsten de geladen deeltjes op stikstof- en zuurstofdeeltjes, waarna ze licht uitzonden. Dat was vanaf de grond goed te zien. Het waren rode en groene kleuren die in de lucht dansten, waargenomen in het noorden en midden van het land.
Strenge vorst in de duinpannen
Ondertussen daalden de temperaturen verder door. Van de KNMI-stations was de vliegbasis Twenthe bij Enschede uiteindelijk het koudste, met een minimumtemperatuur van -7,1 graden op een hoogte van anderhalve meter. Aan de grond daalde het kwik er zelfs tot -10,0 graden. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het tot strenge vorst. In de duinpan bij Castricum daalde het kwik om 6.05 uur op anderhalve meter hoogte tot -11,98 graden, net geen -12 graden dus. Bol-2 in het Bergense bos volgde met -11,32 graden, gevolgd door Bloemendaal met -10,46 graden en Camperduin met -9,58 graden. Al deze waarden zijn op een hoogte van anderhalve meter gemeten.
Het weer in Nederland staat onder invloed van een hogedrukgebied, waarvan het centrum in de buurt van Schotland ligt. Het houdt de wind bij ons ook vandaag in de noordoosthoek. Er wordt vrij koude lucht aangevoerd waarin de temperaturen vanmiddag uiteenlopen van 5 graden in de Limburgse heuvels tot 8 graden in het noordwesten van het land. Is het daarbij vanochtend nog zonnig, vanmiddag komen er meer stapelwolken die hier en daar ook wat kunnen samenklonteren. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.
Zwakke storing
Vanavond, de komende nacht en morgen trekt een zwakke storing over het land naar het zuidwesten. Zijn er eerst nog opklaringen, later vanavond en de komende nacht neemt de bewolking toe, waardoor eventueel nieuw noorderlicht grotendeels aan het oog wordt onttrokken. Ook wordt het niet meer zo koud. Onder de wolken komt het kwik niet onder nul, in het zuidoosten van het land, waar het langer opgeklaard blijf, kan het kwik nog wel tot enkele graden onder het vriespunt dalen. De wind is nauwelijks aanwezig.
Morgen beginnen we dan op veel plaatsen met wolkenvelden waaruit lokaal een beetje regen of natte sneeuw kan vallen. Groot zijn de hoeveelheden niet. In de ochtend trekken de wolken in het oosten al weg, in het westen duurt dat tot later in de middag. Daarna breekt de zon door en blijft het verder droog. De noodoostelijke wind is nog steeds zwak tot matig en de temperaturen stijgen net als vandaag op veel plaatsen tot 6 of 7 graden.
Ook woensdag en donderdag veel zon
Na morgen is het ook woensdag en donderdag nog steeds vrij zonnig. Tijdens de opklaringen kan het in de nachten licht en plaatselijk matig vriezen, overdag wordt het steeds zo tussen 6 en 8 graden. Later in de week draait de wind naar het noordwesten. Dan drijft meer bewolking het land binnen en neemt de kans op een bui toe. In de nachten vriest het dan niet of nauwelijks meer, overdag verandert er maar weinig in de temperatuur.