Omgekeerd Europa
Na een vaak wisselvallig en relatief fris voorjaar is er bij ons nu een periode met stabiel weer aangebroken. Een hogedrukgebied ten westen van ons houdt storingen uit de buurt en het is dan ook zo goed als droog met flink wat ruimte voor de zon. Met een noordelijke wind ligt de temperatuur overdag niet heel hoog, maar geregeld stijgt het kwik nu tot boven 20 graden. In het zuiden van het Europa is het juist omgekeerd. Daar verliep het voorjaar juist kurkdroog en vallen daar nu al enige tijd (zware) regen- en onweersbuien, met regionaal wateroverlast. En ook daar liggen de maximumtemperaturen niet veel hoger dan gemiddeld voor mei en juni.Wie wel eens een blik op de Europese radarbeelden werpt, valt het waarschijnlijk ook op dat er in de landen rondom de Middellandse Zee al langere tijd dagelijks talrijke forse regen- en onweersbuien vallen. We hebben natuurlijk allemaal de nieuwsberichten gehoord over de enorme overstromingen in delen van Italië en over stuwmeren en waterreservoirs in Spanje die ondanks de huidige buien nog steeds grotendeels leeg zijn. De vakantiegangers die op zoek gingen naar zon en warmte in Zuid-Europa, kwamen en komen soms bedrogen uit.
Standvastig hogedrukgebied
Het stralende en droge weer vinden we nu juist in het noordwesten en in grote delen van Centraal-Europa. Op basis van de huidige, diverse weermodellen blijft dat ook nog een tijdje zo. Een standvastig hogedrukgebied ligt boven de Atlantische Oceaan, ten westen van de Britse Eilanden, met een uitloper die zich uitstrekt tot ook over onze omgeving. Het geheel lijkt voorlopig niet of nauwelijks van zijn plek te gaan komen, waardoor lagedrukgebieden en bijbehorende fronten ons niet kunnen bereiken en het van dit stralende, rustige weer blijft.
Gematigde temperaturen door noordelijke wind
Omdat de wind bij ons rondom dat hogedrukgebied steeds vanuit noordelijke richtingen waait, wordt het niet bijzonder warm. De temperaturen schommelen vaak rond of soms net iets boven normaal voor deze tijd van het jaar. Pas als de wind wat meer noordoostelijk tot oostelijk wordt, gaan de temperaturen in combinatie met flink wat zon verder omhoog.
Lagedrukgebieden naar het noorden of het zuiden
De lagedrukgebieden en fronten die nu vanaf de Atlantische Oceaan richting Europa trekken, stuiten nu dus op dat hogedrukgebied. Omdat ze niet verder kunnen, worden ze rondom dat hogedrukgebied of naar het noorden gedrukt, met in het noorden van Scandinavië regen en regionaal sneeuw, of juist naar het zuiden van Europa, met daar dus die vele, stevige buien.
Regen in Zuid-Europa zeer welkom
De neerslag in de landen rondom de Middellandse Zee is zeer welkom, maar het zet op veel plaatsen nog niet veel zoden aan de dijk. In delen van Spanje is de grond namelijk zo droog, dat al het vocht of meteen de grond inzakt, wegspoelt of verdampt. De stuwmeren moeten het vooral hebben van grondwater, maar daarvoor blijft weinig over, waardoor ze nauwelijks vol lopen. Ook in Italië was de regen na het extreem droge voorjaar heel erg nodig, maar de buien die nu vallen, laten in korte tijd zoveel water los, dat hele gebieden daar overstromen.
Beste papieren
De beste papieren voor wat betreft het weer hebben nu de landen net ten zuiden van ons. Noord-Frankrijk, het zuiden van Duitsland, de noordelijke Alpenregio tot Tsjechië en Hongarije aan toe. Deze landen bevinden zich aan de zuidkant van het hogedrukgebied, met daar juist die oostelijke wind die het bij ons ook warmer zou kunnen maken. De middagtemperaturen liggen daar het hoogst binnen Europa, met een zomerse 25 tot lokaal tropische 30 graden. De aangevoerde lucht is er droog, dus er is ook flink wat ruimte voor de zon, maar zij zitten wel op de grens van die Zuid-Europese buien, dus af en toe is het ook daar wel kletsnat.