Foto gemaakt door Dirk van Egmond - Wassenaar - Er komt geleidelijk weer wat meer vocht in de lucht.
Foto gemaakt door Dirk van EgmondWassenaarEr komt geleidelijk weer wat meer vocht in de lucht.
Nu

Overgang naar broeierig weertype

Tot in het weekend heeft een hogedrukgebied boven Scandinavië nog invloed op ons weer, maar vanuit het zuidwesten komt ook een lagedrukgebied geleidelijk dichterbij. Af en toe trekken daar al wat (dunne) wolkenvelden van over met name het zuiden van ons land, maar het is nog even wachten op de eerste neerslag. Zondag kan in het zuidwesten al een eerste lokale bui vallen, maar de meeste buien volgen pas in de loop van zondagavond, lokaal ook met onweer. Dat is de start van een nog warme, maar wisselvalligere en broeierige week.

Vandaag en morgen ligt een uitloper van een hogedrukgebied boven de Noordzee en daar omheen waait de wind bij ons vanuit het noordwesten. Ondanks die wind vanaf zee blijft het vooral landinwaarts zomers warm, met nog 25 tot 29 graden. Direct aan zee wordt het wel iets minder warm, met daar nog 20 tot 24 graden. De zon schijnt volop, maar af en toe trekt er vanuit het zuiden ook wat (dunne) bewolking het land in en ontstaan enkele stapelwolken.

Tropisch warme Vaderdag

Zondag komt vanuit het zuidwesten het eerdergenoemde lagedrukgebied dichterbij en duwt het hogedrukgebied verder naar het oosten, waardoor de wind bij ons weer oostelijk wordt. Vanuit die hoek stroomt opnieuw droge en warme continentale lucht ons land in, waarmee het landinwaarts weer tot tropische waarden komt. Aan de kust wordt het dan ook warmer, met daar 25 tot 27 graden. Maar vanuit het zuidwesten begint de lucht op nadering van dat lagedrukgebied tegelijkertijd steeds vochtiger te worden. De wind klapt om naar zuidwest en er trekken sluierwolken over het land. Vooral in de hoek van Zeeland kan vanaf de ochtend al een lokale bui vallen, verder is het nog droog met veel zon. De aangevoerde vochtigere lucht in combinatie met hoge temperaturen maakt het vanaf dat moment ineens broeierig warm.

Regen- en onweersbuien

Zondagavond trekt er sinds lange tijd weer een eerste echte buienlijn over het land. Op meer plaatsen gaan dan buien vallen en in die broeierig warme lucht kunnen dat stevige zijn, met lokaal onweer en veel regen in korte tijd. De actiefste buien lijken op basis van de huidige berekeningen in de zuidelijke helft van het land te vallen, in het noorden is het minder nat.

Plaknacht

Ook in de nacht naar maandag blijft een aantal regen- en onweersbuien actief en het wordt een heuse plaknacht, met minimumtemperaturen tussen 16 graden in het noorden en nog 19 graden in het zuiden. Dit soort nachtelijke temperaturen hebben we de laatste tijd wel vaker gehad, maar in combinatie met vochtigere lucht voelt het een stuk minder aangenaam aan.

Wisselvallige en broeierige week

De rest van de week voelt het ook broeierig warm aan. Met een zuidwestelijke wind wordt het overdag steeds zo’n 25 tot 28 graden in het binnenland en 20 tot 24 graden aan de kust. De zon blijft op alle dagen regelmatig te zien, maar wordt afgewisseld met wolkenvelden en verspreide buien, soms ook met onweer.

Comeback van de noordelijke wind?

Eind van volgende week laten de weermodellen nu opnieuw een omslag zien, waarbij er een hogedrukgebied bij ons in de buurt komt te liggen en de inmiddels welbekende noordelijke wind zijn comeback maakt.

Britta van GendtMeteoroloog