Foto gemaakt door Cynthia van Leusden - Bewolking, neerslag of 'gewoon' zon? Voor dinsdag is er nog wat onzekerheid.
Foto gemaakt door Cynthia van LeusdenBewolking, neerslag of 'gewoon' zon? Voor dinsdag is er nog wat onzekerheid.
Nu

Onzekerheid dinsdag: zon, bewolking, vlokje sneeuw?

Zoals we vanmorgen schreven, is de weersverwachting voor komende week vrij duidelijk. Een hogedrukgebied neemt het weerbeeld over en het is op de meeste plekken vooral flink zonnig, in ieder geval tot donderdag. De dinsdag is echter een aandachtspunt in de weersverwachting, op die dag is de onzekerheid groter. Weermodellen projecteren voor die dag verschillende scenario's: van meer bewolking en een enkele bui tot zelfs een lokale vlok sneeuw. Maar het kan ook zomaar 'gewoon' zonnig blijven. Hoe zit dat en wat staat ons te wachten?

Rond een hogedrukgebied is het weer vaak relatief droog en helder. Dit komt doordat zich in de buurt van een hogedrukgebied over het algemeen dalende luchtstromingen vinden. Door deze dalende luchtstromingen worden wolken- en buienvorming onderdrukt en zo laat de zon zich vaak zien onder invloed van hogedruk.

Momenteel bouwt een sterk hogedrukgebied zich op boven de Britse Eilanden. De invloed van dat hogedrukgebied merken we de komende dagen bij ons dus steeds meer. De zon laat zich steeds meer zien, ten koste van de bewolking.

Dinsdag: bewolkt, een lokale bui, vlokje sneeuw of toch 'gewoon' zon?

De weermodellen zijn erg consistent met die weersverbetering en de omslag naar steeds zonniger weer. Toch zit er voor dinsdag wat onzekerheid in de weermodellen. Een oud front, waarop zich wat bewolking bevindt, komt vanuit het noordoosten dichterbij. Het staartje van een bel koude lucht hoger in de atmosfeer komt vanuit het zuidoosten juist dichterbij.

Afhankelijk van hoe dit zich in de (boven)lucht allemaal precies gaat positioneren, kunnen die grootschalige daalbewegingen van het hogedrukgebied even plaatsmaken voor meer stijgende luchtbewegingen. Hierdoor kan zich bewolking vormen en zelfs wat neerslag gaan vallen. Als dit gebeurt, dan is dit voornamelijk het geval gedurende de nacht van maandag naar dinsdag en de eerste helft van de dinsdag.

Europese model: meer bewolking, regen en een vlok sneeuw?

Het Europese weermodel is een van de (weinige) modellen die echt met grootschalige bewolking komt en zelfs een neerslagsignaal laat zien. Dit model kwam ook zowel gisteren als deze ochtend met een signaal voor sneeuwval op enkele plekken in de zuidoostelijke helft van het land. Grote hoeveelheden zijn dit overigens absoluut niet: mocht dit überhaupt uitkomen, dan valt er nog geen centimeter. In de nacht naar dinsdag zouden dan een paar vlokken kunnen vallen. Dinsdagochtend trekt het neerslaggebied naar het zuiden weg en in de loop van de middag zou het dan op steeds meer plekken opklaren. In het westen van het land is in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag ook kans op wat regen.

Het Amerikaanse model laat van dit alles maar weinig zien: enkel wat bewolking op het restant van het eerdergenoemde, oude front. In dit scenario is het in het grootste deel van het land 'gewoon' zonnig, maar kan vooral in de noordwestelijke helft het eerste deel van de dag bewolking voorkomen. Ook blijft het in dit scenario droog.

Tenslotte zijn er ook modellen die helemaal geen noemenswaardige bewolking laten zien. In deze gevallen blijven alle storingen uit de buurt en is het op een paar stapelwolken of wolkenvelden na volledig zonnig. De onzekerheid is dus groot.

Conclusie

Hoewel er nu dus nog grote verschillen in de modellen zitten en de onzekerheid groot is, daar zal de komende dagen ongetwijfeld meer eenduidigheid in de weermodellen komen voor wat betreft de dinsdag. Voor nu lijkt ons het meest waarschijnlijke scenario dat de nacht naar dinsdag en de eerste helft van dinsdag wat meer bewolking voorkomt. Vooral in de late nacht / vroege ochtend is kans op een drupje regen of een vlokje natte sneeuw, maar op veruit de meeste plekken blijft het droog. Dinsdag overdag zal de zon er naar onze verwachting vrij snel weer bij komen.

De verwachting kan vanwege de onzekerheid nog veranderen. Desalniettemin lijkt neerslag van betekenis ons uitgesloten. Uiteraard houden we de ontwikkelingen in de gaten en houden we jullie op de hoogte in ons weerbericht.

Daan van den BroekMeteoroloog