Deel Kruger National Park in Zuid-Afrika dicht door overstromingen
Zeer zware regenval heeft afgelopen week in het oosten van Zuid-Afrika geresulteerd in grote overstromingen. Vooral in de provincies Oostkaap en Mpumalanga vielen veel (zeer) zware buien, waardoor rivieren buiten hun oevers traden en delen van steden en ook het bekende Kruger National Park onder water kwamen te staan. Voor het derde jaar op rij kampt men met de gevolgen van weerfenomeen La Niña, wat in delen van Zuid-Afrika resulteert in bovengemiddeld veel neerslag.La Niña is het zusje van El Niño, dat bekender is. Het gaat in beide gevallen om zeestromen, langs de evenaar, over de Stille Oceaan van oost naar west tussen Zuid-Amerika aan de ene en Australië en Indonesië aan de andere kant. In het geval van La Niña bevindt relatief koud zeewater zich aan de oostkant en stroomt naar het westen. Het warme water houdt zich in de buurt van Indonesië en Australië op. In het andere geval, dat van El Niño, is de situatie omgekeerd. Het warme water ligt dan tegen de Zuid-Amerikaanse kust aan en beweegt zich naar het westen, bij Indonesië en Australië is het zeewater relatief koel.
Veel natter dan normaal
Zowel El Niño als La Niña kan in zijn eentje het stromingspatroon in de omgeving waar het fenomeen voorkomt naar zijn hand zetten. In de regio’s dichtbij de bron zijn de gevolgen voorspelbaar, maar verder bij de bron vandaan, bijvoorbeeld delen van Afrika, zijn de gevolgen minder duidelijk. Al springt de Hoorn van Afrika er wel een beetje uit, met daar tijdens een La Niña vaak drogere omstandigheden dan normaal. En in Mozambique hebben cyclonen een grotere kans om aan land te komen. In Zuid-Afrika zijn de directe effecten en gevolgen van een La Niña minder duidelijk, maar na het derde opeenvolgende jaar met een La Niña in Zuid-Afrika is duidelijk geworden dat er regionaal meer regen dan gemiddeld valt.
Positieve en negatieve gevolgen
In de afgelopen decennia heeft Zuid-Afrika bijna nog nooit zo’n overvloedige voorraad van water als nu gehad. Dammen zijn vol en het belangrijkste watervoorzieningssysteem van het land zit momenteel op zo’n 95 procent van zijn capaciteit. Dat is natuurlijk fantastisch, maar door de overvloedige regenval komen er ook zorgen, zoals de (grootschalige) overstromingen.
Deel Kruger National Park gesloten
Inmiddels zijn ook nu meerdere rivieren overstroomd, waaronder op 8 februari de Komani rivier. De nabijgelegen stad Komani kwam hierdoor deels onder water te staan en ook andere delen van het district zijn getroffen door het overvloedige water. Zo hebben diverse bruggen en wegen ernstige schade opgelopen. Enkele scholen zijn gesloten en een ziekenhuis in Queenstown moest zelfs patiënten verplaatsen omdat het onder water liep. Ook een aantal delen van het bekende Kruger National Park zijn gesloten in verband met de hevige regenval en overstromingen, met name de wat afgelegen kampeergebieden. En deze blijven voorlopig ook gesloten, want ook deze week wordt er daar opnieuw veel regen verwacht.
Einde La Niña in zicht
Drie jaar lang is nu al sprake van een La Niña, maar er lijkt nu wel geleidelijk een einde aan die lange periode te komen. La Niña lijkt momenteel namelijk iets af te zwakken en zal de komende maanden ergens door haar warmere broertje, El Niño, worden vervangen. Maar of dat goed nieuws is, is natuurlijk maar de vraag.