Foto gemaakt door Wikipedia - Mohe - In de Noord-Chinese stad Mohe is de temperatuur tot -53 graden gedaald. Nooit eerder was het er zo koud. Ook in Siberië is het nu extreem koud.
Foto gemaakt door WikipediaMoheIn de Noord-Chinese stad Mohe is de temperatuur tot -53 graden gedaald. Nooit eerder was het er zo koud. Ook in Siberië is het nu extreem koud.
Nu

Opnieuw extreme kou in Noord-China en in Siberië

Terwijl de winter in Nederland nog steeds niet echt van de grond wil komen, is het in het noorden van China wel ijzig koud. In de stad Mohe, de noordelijkst gelegen stad van China en de enige Chinese stad met een subarctisch klimaat, daalde de temperatuur eergisteren zelfs tot 53 graden onder nul. Nog nooit eerder was het daar zo koud. In de Russische stad Jakoetsk , die zichzelf ook wel de koudste stad op aarde noemt, daalde het kwik zelfs tot -62,7 gaden, daar de laagste temperatuur van de laatste 20 jaar.

In Mohe, dat door de inwoners ook wel de noordpool van China wordt genoemd, daalde het kwik afgelopen zondag 22 januari tot -53 graden. Het oude record van -52,3 graden, dat in 1969 werd aangetekend, werd verbroken. Mohe ligt in het koudste deel van China. De winters beginnen er al in oktober en duren tot in mei. Omdat het gebied waarin de stad ligt aan het Russische Siberië grenst, kan ijskoude lucht er makkelijk de grens oversteken. De Chinese weerdienst had al voor de kou gewaarschuwd en gaat ervan uit dat het koude weer er ook de rest van de week aanhoudt. Gelukkig zijn de mensen wel wat gewend.

Reeks koude-extremen

Het Chinese record past in een reeks van enkele opmerkelijke koude-extremen uit de laatste weken. Zo werd op 10 januari in de buurt van de Siberische plaats Zhilinda, in het noordwesten van de Centraal-Siberische republiek Jakoetië, een temperatuur van -62,1 graden gemeten, de in Siberië laagste gemeten temperatuur sinds 1982. Inmiddels is Jakoetsk daar met -62,7 graden dus nog een stukje onderdoor gegaan. Destijds, in 1982, werd het in de plaats Batamay zelfs -65,7 graden, een waarde die nu nog ver uit beeld is.

Eerder deze winter was het ook al extreem koud in Canada, toen een golf met arctische lucht, afkomstig vanuit het noordpoolgebied, Alaska en later het binnenland van Canada in trok. In het plaatsje Chicken in Alaska werd daarbij een laagste temperatuur van -52,2 graden gemeten, in Canada bedroeg de laagst gemeten temperatuur -53,4 graden, op 22 december in Rabbit Kettle, in de Northwestern Territories. In die laatstgenoemde plaats vroor het van 19 t/m 23 december iedere nacht meer dan 50 graden. De -53,4 graden van de 22ste was in Canada de laagste decembertemperatuur sinds 1980, toen het in Stewart Crossing in Yukon -55,5 graden werd. Later trok deze kou vanuit het noordwesten de VS in. Vooral in de omgeving van de stad Buffalo, in het westen van de staat New York en aan de oostelijke punt van het Eriemeer, kwam het daarbij tot een historische sneeuwstorm.

Arctische lucht

De extreme kou in Siberië speelt zich af aan de oostflank van een hogedrukgebied boven het westen van Rusland, dat zich van daar verder tot over het poolgebied uitstrekt. Extreem koude, vanuit het arctische gebied afkomstige lucht, heeft zich in Siberië genesteld en is er de reden van dat de temperaturen er tot ook voor die gebieden duizelingwekkende laagten zijn gedaald, zelfs vergeleken met de temperaturen van de afgelopen 41 jaar. Inmiddels heeft een deel van die extreme kou dus ook het noorden van China bereikt.

In onze eigen omgeving is van winterweer ondertussen nauwelijks sprake. De wind mag dan oostelijk zijn, boven het Europese continent is geen echt koude lucht voorradig. Bovendien is de aangevoerde lucht dermate vochtig dat steeds wolkenvelden meekomen die een verdere afkoeling in de nachten tegenhouden. Daardoor is het weliswaar wat kouder dan normaal voor de tijd van het jaar, maar kunnen we van echt winterweer niet spreken. Het blijft bij af en toe wat lichte vorst in de nacht. En hier en daar ligt nog sneeuw.

Onze winter wordt een zachte

Ook voor de wat langere termijn lijkt een doorbraak van de winter niet in zicht. Sterker nog, vanaf het weekend breekt voor enige tijd een westcirculatie door, met wisselvalliger en zachter weer als gevolg. Daarbij trekt ook de wind aan. En omdat de plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool, waarvan de eerste contouren toch een tijdje in de weerkaarten voor de lange termijn leken te zitten, toch niet echt van de grond lijkt te komen, is er maar weinig hoop op een weersomslag in februari. Daarmee is de kans nu groot dat de winter van 2023 als opnieuw als een zachte de boeken in zal gaan.

Reinout van den BornChef Redactie