Oud-orkaan Franklin richting Portugal en Spanje
Na een relatief rustige start van het Atlantische orkaanseizoen is het halverwege augustus ineens goed op gang gekomen. Tropische stormen Gert, Emily en Harold volgden elkaar snel op en ook kwam het in diezelfde periode tot 2 orkanen, namelijk Franklin en Idalia. De laatste twee waren ook meteen zware orkanen (categorie 4), ofwel Major Hurricanes. Eind augustus was daar ineens ook de tropische storm Jose en begin september ontstond Katia. Inmiddels is het weer een stuk rustiger op de oceaan, maar de restanten van oud-orkaan Franklin dwalen na ruim 2 weken nog steeds boven het open zeewater. Deze nu extratropische cycloon begint nu na een vrij noordelijke koers nu af te buigen naar het zuidoosten, ofwel richting Europa.Franklin is al op 20 augustus boven het warme water van de Caribische Zee ontstaan uit een lagedrukgebied dat eerder over de Benedenwindse Eilanden trok. Als tropische storm trok het geheel vervolgens over de Dominicaanse Republiek, om daarna op 26 augustus uiteindelijk uit te groeien tot een orkaan in de eerste categorie. Amper 3 dagen later was Franklink al verder geactiveerd tot een superorkaan, of Major Hurricane (categorie 4).
Gelukkig bleef hij boven open zeewater en met een noordoostelijke koers trok hij vervolgens richting de noordelijke Atlantische Oceaan. Franklin kwam zelfs zo noordelijk uit dat hij zijn orkaanstatus verloor en overging in een extratropische cycloon (feitelijk een normaal lagedrukgebied).
Kleine kans op (sub)tropische kenmerken
Vooralsnog zwakt ex-Franklin steeds verder af en buigt nu geleidelijk richting het zuidoosten. Hij ligt nu een paar honderd kilometer ten noorden van de Azoren, maar komt de komende dagen waarschijnlijk boven het warmere zeewater ten oosten van de eilandengroep terecht. In het zeegebied tussen de Azoren en Portugal is er dan een kleine kans dat het geheel weer zal gaan activeren en weer subtropische of tropische kenmerken gaat krijgen. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) is die kans zeer klein, nu slechts 3 procent, maar het systeem wordt desondanks nauwlettend in de gaten gehouden.
Nazomerweer in een groot deel van Europa
Een ‘oude’ orkaan of tropische storm, of de restanten ervan, kunnen het weer in Europa soms flink op zijn kop zetten. Ook Franklin heeft indirect meegewerkt aan het fraaie nazomerweer van nu. Het geheel heeft bijgedragen aan de opbouw van het grote hogedrukgebied dat op dit moment boven een groot deel van Europa ligt, waar wij dit zonnige en warme zomerweer aan te danken hebben.
Spanje en Portugal tijdelijk wisselvalliger
En voorlopig blijft het bij ons nog zonnig en tropisch warm, terwijl het in Portugal en Spanje door Franklin juist wisselvalliger wordt. Dit lijkt echter niet heel lang te duren, want uiteindelijk stuwt hij ook weer warme lucht het Iberisch Schiereiland op, waarna het ook daar weer warmer en droger wordt.