Recordwarm langs de randen van bevroren Hudson Bay, Canada
Het westen van Canada heeft momenteel te maken met zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Vooral in de provincies Britisch Columbia en Alberta lopen de temperaturen de laatste dagen flink op, regionaal tot boven 30 graden. Voor in de maand mei is dat erg hoog. Ook woeden er momenteel tientallen (grote) bosbranden door de hitte en droogte. Zelfs aan de rand van het grote, bevroren meer Hudson Bay was het recordwarm: in het dorpje Arviat, in het zuiden van de provincie Nunavut, steeg het kwik afgelopen zaterdag tot 21,2, graden.Het oude temperatuurrecord voor mei stond er op 14,5 graden en dat was op 26 mei in 2001. De 21,2 graden van afgelopen zaterdag breekt het oude record dus met 6,7 graden! In het stadje Arviat is de gemiddelde maximumtemperatuur in mei -1,2 graden, dus we hebben het over een afwijking van maar liefst +22,4 graden ten opzichte van normaal.
Vanuit hete westen of koude noorden en oosten
Inmiddels is de temperatuur er alweer een flink stuk gezakt, maar nog steeds is het er veel warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. Deze fluctuerende temperaturen hebben in dit soort regio’s vooral te maken met de windrichting. Waait het er vanuit het westen, stroomt (erg) warme lucht het stadje in, maar draait de wind naar het koudere noorden of naar het oosten, dus van boven de bevroren Hudson Bay, dan kan het ineens weer erg koud worden.
Bosbranden en ijssmelt
Deze hoge temperaturen in Arviat zijn natuurlijk een direct gevolg van de hittegolf die gaande is in het westen van Canada. De maximumtemperaturen lopen er in diverse gebieden bijna dagelijks op tot rond of boven 30 graden. En ook dit heeft vergaande gevolgen, want op veel plaatsen is de lucht grijs van alle bosbranden die er momenteel woeden, en in andere regio’s is juist sprake van overstromingen door de snelle ijssmelt. In British Columbia is door de hoge temperaturen nu al een kwart van de normale hoeveelheid sneeuw gesmolten en dat is veel sneller dan normaal. Op veel plaatsen wordt dan ook gewaarschuwd voor overstromingen.
Hittekoepel
En hoe tegenstrijdig het ook klinkt, op andere plekken is dat water juist erg hard nodig. Het aantal bos- en natuurbranden breidt zich steeds verder uit en voorlopig is er geen uitzicht op regen van betekenis. Hogedrukgebieden domineren boven het westen van Canada en deze zijn gevuld met warme lucht. Onder die warme luchtlagen kan de warmte, die door de zonnestraling aan het aardoppervlak wordt gegenereerd, niet hogerop in de atmosfeer ontsnappen. Hierdoor kunnen de temperaturen ’s middags verder oplopen en blijft het ook ’s nachts erg warm. Er is sprake van een zogeheten hittekoepel, of in het Engels Heat-Dome.
Voorlopig geen regen van betekenis
In het stadje Quesnel loopt het kwik vandaag ook weer op tot 30 graden en in de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 11. Ook de komende dagen blijft het zomers tot tropisch warm. In de grotere stad Vancouver, wat aan de kust ligt, wordt het overdag gemiddeld zo’n 24 graden. Daarbij is het alle dagen stralend zonnig en het blijft droog. Pas eind van de week wordt regionaal weer een beetje regen verwacht, maar veel is het niet.