Foto gemaakt door Jannes Wiersema - Roodeschool - De regen van de afgelopen week was niet voldoende om aan de droogte in Nederland een einde te maken. Voorlopig blijven we bij de droogste jaren.
Foto gemaakt door Jannes WiersemaRoodeschoolDe regen van de afgelopen week was niet voldoende om aan de droogte in Nederland een einde te maken. Voorlopig blijven we bij de droogste jaren.
Nu

Regen afgelopen week heeft droogte niet gebroken

De regen van de laatste dagen heeft de ontwikkeling van de droogte in Nederland een klein knikje gegeven, genoeg om het contact met het droogste jaar sinds het begin van de metingen 1976 even te verliezen. Toch blijven we, ook met de verwachtingen voor de komende tijd in het achterhoofd, op het niveau van de 5 procent droogste jaren zweven. En zitten we nog steeds boven de zomer van 2018, rond deze tijd.

De regen van de afgelopen week kwam in twee golven. De eerste bestond uit een cluster aan onweersbuien die op dinsdag 20 juni over het land naar het noordoosten trok. De bijbehorende neerslag was grillig over het land verdeeld. Op veel plaatsen viel tussen 3 en 7 millimeter, maar de natste plekken kwamen tussen 15 en 40 millimeter uit en in het zuidwesten van Zeeuws-Vlaanderen meldde een station 56 millimeter.

Tweede golf was voor zuidoosten

De tweede golf was de regenzone die afgelopen donderdag over vooral het zuidoosten van Nederland naar het noordoosten trok. In het westen en noorden bleef het toen op de meeste plaatsen droog en in een strook van Zeeland via Utrecht naar Drenthe viel tussen 5 en 10 millimeter. Het natste gebied was toen de strook van Oost-Brabant en Limburg, via een groot deel van Gelderland naar Twente. Daar viel op uitgebreide schaal tussen 15 en 40 millimeter, in Limburg en de Achterhoek lokaal meer dan 50 millimeter en in Twente plaatselijk meer dan 60 millimeter. Ook in de omgeving van Doetinchem viel 60 millimeter.

Foto gemaakt door KNMI - De Bilt - De droogtemonitor van het KNMI.
Foto gemaakt door KNMIDe BiltDe droogtemonitor van het KNMI.

Verdamping nog steeds groot

Het KNMI meet de droogte aan de hand van de gegevens van 13 stations uit het landelijke netwerk van regenwaarnemers, waar enkele honderden meters aan meedoen. Lang niet alle van die 13 stations hebben in de eerdergenoemde twee regengolven het volle pond gekregen. Daardoor valt het knikje in de grafiek, gezien wat er gevallen is, misschien ook wel tegen. Verder is de verdamping door de vele zon van de laatste week ook onverminderd doorgegaan. Een flink deel van de gevallen neerslag is daarbij door die verdamping ook alweer opgesoupeerd. Het blijft bij dit alles ook steeds warm.

Foto gemaakt door Erwin Lankheet - Haaksbergen - De niet begroeide grond in de tuin van Erwin Lankheet in Haaksbergen. Hier drong het vocht tot een diepte van 15 centimeter de grond in.
Foto gemaakt door Erwin LankheetHaaksbergenDe niet begroeide grond in de tuin van Erwin Lankheet in Haaksbergen. Hier drong het vocht tot een diepte van 15 centimeter de grond in.

Grondgebruik speelt een rol

Weerwaarnemer Erwin Lankheet, die in het Overijsselse Haaksbergen een fruitpluktuin heeft, ving tijdens de regen van donderdag en in de nacht naar vrijdag 43 millimeter op. Op de plekken in zijn tuin waar de grond bewerkt was en zonder begroeiing die de grond bedekte, bleek het vocht tot een diepte van 15 centimeter in de grond te zijn doorgedrongen. Een stukje verderop, waar de grond met gras bedekt was, bleekt dat slechts 5 centimeter te zijn. Grote verschillen dus ook door verschillende manieren van grondgebruik.

Foto gemaakt door Erwin Lankheet - De wel begroeide grond in de tuin van Erwin Lankheet in Haaksbergen. Hier drong het vocht tot een diepte van slechts 5 centimeter de grond in.
Foto gemaakt door Erwin LankheetDe wel begroeide grond in de tuin van Erwin Lankheet in Haaksbergen. Hier drong het vocht tot een diepte van slechts 5 centimeter de grond in.

Droogte houdt voorlopig aan

Tel je het allemaal bij elkaar op, dan is bij gelijkblijvende weersomstandigheden voorlopig nog geen sprake van een einde aan de droogte in Nederland. Daarvoor is nog heel wat meer nodig dan de regen die de afgelopen week in delen van het land is gevallen. Een eerste kans op regen is er in de nacht van zondag op maandag, als een koufront vanuit het westen over het land trekt. Dan kunnen een paar regen- en onweersbuien meekomen, die vooral over het noorden en midden van het land lijken te gaan trekken. Nieuwe kansen op regen en buien zijn er op woensdag en donderdag. Geen van die dagen worden grote neerslaghoeveelheden verwacht. Daarmee houdt de droogte in Nederland voorlopig nog gewoon aan.

Reinout van den BornChef Redactie