Regen, regen en regen… Klagers hebben gelijk, maar ook voordelen
We kunnen van de lopende zomer veel zeggen, maar regen valt er genoeg. Meer dan genoeg zelfs en volgens veel mensen te veel. De klachten over het weer zijn zo langzamerhand niet van de lucht. De meesten van ons snakken naar een weersverbetering.Een beetje gelijk hebben de klagers wel. Het bericht over de run op last-minutes heeft de afgelopen week alweer in de kranten gestaan en dat is een goede indicatie. Ook in het nieuws zit de regelmaat van een tikkende Friese staartklok. Als het in de zomer vaak regent, volgt onvermijdelijk het bericht van de ‘run op…’. Een betere marketing kan de reisbranche zich niet wensen. Een trend meiden maakt die trend vervolgens alleen nog maar groter. Het is een sterk instrument, een instrument waar je eigenlijk niet omheen kunt.
Klagers hebben op allerlei manieren gelijk
Ook op een andere manier hebben de klagers gelijk. Van de 31 julidagen verliepen er in De Bilt maar 9 geheel droog. Op de overgebleven 22 dagen viel een beetje tot veel neerslag. Verder waren er twee geheel zonloze dagen, iets dat in de zomer ook niet vaak voorkomt. Daar stond tegenover dat de zon toch nog vrijwel het normale aantal uren scheen. En ook dat de temperatuur normaal was, afgezet tegen de nieuwe (warme) normaal.
Toch moet gezegd worden dat de meeste Nederlanders, die in eigen land hun vakantie vieren, zich manmoedig door het tegenvallende weer heen slaan. Natuurlijk, het is af en toe wel lastig, al die regen, maar je kunt je dingen toch best doen, geven veel campinggasten in eigen land aan. De musea spinnen er garen bij en de bioscopen hebben het in de zomer lange tijd niet zo druk gehad als dit jaar. Verder wordt er best veel tv gekeken. Ook fijn voor de omroepen, die anders in de zomer niet goed weten voor wie ze het doen.
De natuur is prachtig
We zijn het nog niet verleerd, buiten zijn in een natte zomer. En de natuur is prachtig. Na de voorgaande droge zomers, zijn bomen en planten blij met alle regen. En dat zie je. De bomen zitten dik in het blad, alles wat in de tuin staat heeft deze zomer een enorme groeispurt gemaakt en de velden staan er groen bij. Oké, voor de landbouwers is het allemaal weer wat minder florissant. Die hebben in delen van het land best last van het vele water. Zo stond een deel van de Achterhoek de afgelopen week min of meer onder water. En ook in delen van Overijssel was het niet best. Maar daar was ook erg veel regen gevallen.
In het noordoosten van het land heeft de graanoogst onder het slechte weer van deze zomer te lijden. Eerst was er een nat en koud voorjaar, waardoor het inzaaien en poten van de gewassen (onder meer aardappels) grote achterstand opliep. Daarna volgde een lange, droge periode, die ervoor zorgde dat het ontkiemen traag verliep. Toen het eenmaal begon te regenen, kwam storm Poly er overheen, waardoor het opgekomen graan voor een deel plat kwam te liggen. En daarna regende het zo vaak en zo hard dat de boeren met hun machines het land niet op konden, om het koren te maaien. Nu liggen de percelen met gerst er slecht bij. Het graan staat er deels nog op, maar door de combinatie van de regen en de temperaturen loopt het zaad in de aren alweer uit. Schot, heet dat. En als er eenmaal ‘schot’ in het graan zit, kun je er niks meer mee. En is dat deel van de oogst verloren.
De regen valt op heel veel plaatsen
In juli kreeg, op het zuidwesten na, eigenlijk heel het land ervan langs, als het om de regen gaat. Het natst was het in Friesland, Drenthe, Groningen en in delen van Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, het zuidoosten van Brabant en het noorden van Limburg. In die gebieden viel op diverse plaatsen tot 150 millimeter en soms nog een beetje meer. In augustus heeft de regen tot nu toe doorgezet. Ook nu is de neerslag behoorlijk evenwichtig verdeeld, maar springen delen van Gelderland en Overijssel er wat uit. In de Achterhoek en in het noorden van Overijssel is plaatselijk al bijna 100 millimeter gevallen, en we zijn nog maar 6 dagen onderweg. Na vandaag zal het westen zich ook bij deze gebieden voegen.
En zo druppelen we maar door. Gelukkig is voor later deze week een weersverbetering in zicht. Maar voor het zover is, zullen de regenhoeveelheden regionaal nog wat verder oplopen, later vandaag en de komende nacht, maar mogelijk ook later op dinsdag en in de nacht naar woensdag. Daarna moet het onder invloed van een hogedrukgebied even wat beter worden, al kan ook op de langere termijn nog best eens een bui vallen.
Dit jaar geen droogte meer
Nog een voordeel is er wel: een droogte komt er dit jaar niet meer. Rijkswaterstaat heeft het peil van het IJsselmeer alweer naar het normale niveau terug laten dalen. Met al het regenwater dat nu beschikbaar is, is het niet meer nodig om extra zoetwater op voorraad te houden. Met wat er nu is gevallen, moeten we de rest van het jaar wel kunnen uitzingen. Ook in de droogtemonitor van het KNMI zie je die trend mooi terug. Het landelijke neerslagtekort staat nu, na in juli korte tijd boven 200 millimeter te zijn gepiekt, op 139 millimeter en gaat tot en met woensdag nog iets verder omlaag, We zitten dan nog maar een fractie boven het gemiddelde. Doordat later in de week een overgang naar droger en ook warmer weer wordt verwacht, zal vanaf dat moment het neerslagtekort weer iets toenemen.