Foto gemaakt door Joint Typhoon Warning Center - Alice Springs - De restanten van tropische storm Ilsa, die als een categorie-5 orkaan in Noordwest-Australië aan land ging, liggen nu boven het centrum. Het regent er hard.
Foto gemaakt door Joint Typhoon Warning CenterAlice SpringsDe restanten van tropische storm Ilsa, die als een categorie-5 orkaan in Noordwest-Australië aan land ging, liggen nu boven het centrum. Het regent er hard.
Nu

Restanten Ilsa nu boven Centraal-Australië

Eerder deze week schreven we al over tropische cycloon Ilsa bij het noordwesten van Australië. Toen lag de storm nog op zee en won snel aan kracht. Inmiddels is het systeem als een categorie 5 orkaan het land binnengetrokken en sterk afgenomen.

Op het moment dat Ilsa het land op kwam, werden voor Australië recordhoge windsnelheden gemeten van gemiddeld 218 kilometer per uur (een 10-minuten gemiddelde) en windvlagen met snelheden tot 289 kilometer per uur. Op zijn tocht het woestijnachtige binnenland in, boette Ilsa aan kracht in. Toch bleef het oog nog lange tijd behouden.

Boven het centrum van Australië

Inmiddels, en nu liggen de restanten van Ilsa boven het centrum van het immense land (in de buurt van Alice Springs, is er niet meer dan een gewoon lagedrukgebied van over. Het is ingevangen door een koufront, dat over het zuiden van Australië naar het oosten trok.

Het bijzondere van de situatie nu is dat een heel groot deel van Australië regen van betekenis krijgt. Ook in het anders zo droge binnenland valt op uitgebreide schaal tussen 20 en 40 millimeter. In de baan van de oude storm kunnen de hoeveelheden zelfs tot tussen 50 en 80 millimeter oplopen. Op de gortdroge grond kan dat water maar moeilijk weg, dus wordt voor kortdurende overstromingen op grote schaal gewaarschuwd.

Nog weer later komt het koufront in het oosten van Australië aan. Op dat moment lijkt de meeste activiteit er wel uit. De dichtstbevolkte delen van Australië krijgen dan ook nauwelijks met de effecten van de voormalige cycloon te maken.

Uitzonderlijk warm zeewater

Opvallend aan Ilsa was dat ze, vlak voordat ze in het dunbevolkte noordwesten van Australië aan land ging, nog steeds aan kracht won. Dat had met het uitzonderlijk warme zeewater in het gebied te maken. De watertemperatuur bedroeg er 32 graden en was in een smalle zone direct voor de kust zelfs nog hoger. De omstandigheden waren daarbij zo dat de storm perfect van al die energie in haar omgeving kon profiteren. In de kustgebieden werden hier en daar ook enkele honderden millimeters aan regen gemeld. Het moet er door de combinatie van die regen en wind enorm tekeer zijn gegaan.

Ondanks het barre weer in het noordwesten van Australië, zijn er weinig meldingen van schade. Een geluk bij een ongeluk was dat de kern van Ilsa in vrijwel onbewoond gebied het land op kwam en daarna een nagenoeg lege woestijn in trok. Bovendien waren de mensen die er wel wonen al ruim van tevoren gewaarschuwd, zodat ze het gevaarlijke gebied op tijd konden verlaten. Inmiddels zijn het alleen de regens die nog overlast veroorzaken.

Voorlopig weer even rustig

Voorlopig worden geen nieuwe stormen verwacht. Het Joint Typhoon Warning Center op Hawaï, dat de situatie ook in de omgeving van Australië in de gaten houdt, ziet voorlopig geen nieuwe ontwikkelingen. Daarmee lijkt het de komende tijd weer even rustig te blijven.

Reinout van den BornChef Redactie