Foto gemaakt door Ida Wierenga - Eemshaven - We beleven we op dit moment een beetje een retrozomer. Een retrozomer die, met augustus op het punt van beginnen, nog wat langer lijkt aan te houden.
Foto gemaakt door Ida WierengaEemshavenWe beleven we op dit moment een beetje een retrozomer. Een retrozomer die, met augustus op het punt van beginnen, nog wat langer lijkt aan te houden.
Nu

Retrozomer houdt voorlopig aan

Het stralende begin van de zomer van 2023 ligt alweer even achter ons en het wisselvallige en inmiddels relatief koele weer dat ervoor in de plaats kwam, weet voorlopig van geen wijken. Eigenlijk is het een blik terug in de tijd, naar de periode in de laatste decennia van de vorige eeuw waarin dit type zomer vaker voorkwam, met daarbij de aantekening dat het toen over het algemeen nog wat kouder was. In die zin beleven we op dit moment een beetje een retrozomer. Een retrozomer die dus nog wat langer lijkt aan te houden.

Het was de afgelopen nacht tijdens opklaringen regionaal opnieuw behoorlijk koud. De laagste temperatuur op normale waarnemingshoogte (1,5 meter) werd op de vliegbasis Eelde in het noorden van Drenthe bereikt. Daar daalde het kwik tot 7,6 graden. Aan de grond, op een hoogte van 10 centimeter, werd het in Voorschoten het koudst. Daar daalde het kik tot 5,3 graden. Hier en daar kwam vroeg in de ochtend ook (grond)mist voor. Op het station Veluwe van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet daalde het kwik op anderhalve meter tot 6,15 graden en aan de grond tot 2,93 graden. Daar was het nog wat kouder.

Bovenluchtstoring

Eerst trekt vandaag vanuit het westen een bovenluchtstoring over het land. Er horen een paar buien bij, die vanochtend boven de Noordzee al zichtbaar waren en hier en daar ook al onweer lieten zien. Ze trekken over het land naar het oosten en kunnen hier en daar fel zijn. In het noordoosten is er kans op hagel en verder kan lokaal dus onweer voorkomen. In het zuidwesten blijft het op de meeste plaatsen droog.

Vanmiddag trekken de buien via het oosten het land uit en komt vanuit het westen de zon er beter door. Er waait een matige, aan zee af en toe vrij krachtige wind uit west tot noordwest en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 19 graden in het noorden tot 22 graden, plaatselijk in het zuiden. Het is daarmee nog steeds relatief koel.

Komende nacht geleidelijk regen

Ondertussen komen vanuit het westen nieuwe storingen naderbij, horend bij het restant van de orkaan Don, dat de komende dagen op de Oceaan in de buurt van Ierland ligt. Zijn er vanavond eerst nog opklaringen, op nadering van de eerste storing neemt vanuit het zuidwesten de bewolking al toe, in het zuidwesten even na middernacht gevolgd door de eerste regen. Later in de nacht breidt die regen zich verder over het land uit om morgen, aan het begin van de ochtend, ook in het noordoosten aan te komen.

Vervolgens staat een grijze en regenachtige donderdag op het programma. Doordat het lange tijd kan doorregenen, lopen de hoeveelheden hier en daar tot boven 15 millimeter op. Dat geldt ook voor de plaatsen waar de regen een buiig karakter krijgt. De zuidwestenwind neemt flink toe, wordt aan zee krachtig en misschien wel even hard, kracht 6 tot 7. Verder zijn de temperaturen relatief laag. Het wordt tussen 18 en 20 graden.

Vrijdag nog diverse buien

Ook in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag hebben we eerst nog met de invloed van de storing te maken. Het is dan ook bewolkt en er vallen nog diverse buien, zoals het nu lijkt vooral in het zuiden en in het oosten van het land. In het westen en noorden ziet het er mogelijk wat beter en dat zijn de plaatsen waar ook de zon er nog even kan doorkomen. De zuidwestelijke wind neemt wat af, maar voert ook iets warmere lucht aan, waarin de temperaturen in de middag tot tussen 21 en 24 graden kunnen stijgen.

Van de twee weekenddagen is de zaterdag de warmste. Dan wordt het in de middag tussen 21 en plaatselijk 24 graden. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en in de middag kunnen een paar fikse regen- en onweersbuien ontstaan. Zondag komen de temperaturen een fractie lager uit en zijn de buien iets minder zwaar. Ook dan is tussen de buien door de zon af en toe te zien. Er blijft een stevige zuidwestenwind waaien.

Volgende week aanhoudend wisselvallig

Volgende week houdt het wisselvallige en relatief koele weer aan. Zeker vanaf later op maandag en dan eigenlijk de rest van de week geven lagedrukgebieden de wisselvalligheid in Nederland een nieuwe impuls. Daar waar de julimaand koel ten einde gaat, lijken de eerste dagen van augustus dus nog steeds hetzelfde pad te blijven volgen.

Reinout van den BornChef Redactie