Foto gemaakt door Webcam - Chillán Airport - Chili - Ook in delen van Chili is het kurkdroog en heet. Er woeden daar enorme bosbranden.
Foto gemaakt door WebcamChillán Airport - ChiliOok in delen van Chili is het kurkdroog en heet. Er woeden daar enorme bosbranden.
Nu

Ruim 40 graden in delen van Zuid-Amerika

Daar waar het op het noordelijk halfrond nu winter is, is het op het zuidelijk halfrond zomer. In deze tijd van het jaar kan de temperatuur in Zuid-Amerika flink oplopen, vaak tot rond dertig graden, maar nu is het er op diverse plaatsen wel erg heet en is sprake van een (langdurige) hittegolf. Het is op die plaatsen ook kurkdroog en er woeden al dagen enorme bosbranden. In sommige landen, waaronder delen van Brazilië en Peru, is het naast erg warm ook kletsnat, met aardverschuivingen en modderstromen ten gevolg.

Vooral in Argentinië, Paraguay en Chili is het met een warme noordelijke wind momenteel erg warm. De temperaturen stijgen er overdag tot ruim 35 graden en lokaal wordt af en toe de 40 aangetikt of zelfs overschreden. Er is daar sprake van een (langdurige) hittegolf, met ook deze week en waarschijnlijk volgende week temperaturen die zo’n 5 tot 10 graden boven normaal liggen voor in februari. Ook valt er in deze landen nauwelijks neerslag en is het er kurkdroog.

ITCZ

Het noordelijke deel van Zuid-Amerika ligt onder de evenaar en daar maakt de Intertropische Convergentiezone (ITCZ) in deze tijd van het jaar de dienst uit. Deze band met regen schuift jaarlijks van noord naar zuid en andersom. Momenteel ligt de ITCZ nog boven het noordelijk deel van Zuid-Amerika, met daar nu dus de regentijd. Vooral in de centrale delen van Brazilië vallen er dan ook al langere tijd veel (zware) buien. In delen van Peru kwam het door de zware regenval van de afgelopen tijd tot modderstromen en dodelijke aardverschuivingen.

Enorme bosbranden in Chili

In de tweede helft van het jaar zakt die regenzone zuidwaarts en dan wordt het daar natter, maar nu is het in de zuidelijke delen van Zuid-Amerika dus relatief droog en zeer warm. In Chili stijgt de maximumtemperatuur aan de oostkant van het Andesgebergte ’s middags af en toe tot boven 40 graden. Het is er zo droog, dat er momenteel enorme bosbranden in het land woeden. De brandweer krijgt de brand maar moeilijk onder controle, want ze worden bij de bestrijding van het vuur gehinderd door de hoge temperaturen, de droogte en de harde wind die langs de bergketen waait.

Er is in Chili de afgelopen dagen al zo’n 270.000 hectare aan land afgebrand. Dat is evenveel als normaal in een heel jaar. Sinds afgelopen vrijdag zijn er weer 50 nieuwe brandhaarden bijgekomen, waarmee de teller er inmiddels op 250 staat. Ook de rest van deze week blijft het er zo warm en droog, waardoor er voorlopig weinig verbetering in de situatie lijkt te komen.

Hittegolf en droogte

Ook in Argentinië en Paraguay is al lange tijd sprake van een hittegolf en (extreme) droogte. Het is in beide Zuid-Amerikaanse landen al vanaf eind november vorig jaar zo warm en droog. In Argentinië kwam het eind vorig jaar op maar liefst 9 verschillende plekken tot de hoogste temperatuur in december ooit. En in buurland Paraguay werd op 7 december vorig jaar ook de hoogste temperatuur ooit op die dag gemeten. Het werd er toen 46 graden!

Er valt in deze landen wel af en toe een lokale regenbui, maar dit is meestal maar een druppel op een gloeiende plaat. Er zal heel veel neerslag nodig zijn om de droogte te doen afnemen. Die neerslaghoeveelheden gaan er voorlopig niet vallen, maar wel lijkt er volgende week wat verlichting aan te komen. De buien vanuit het noorden lijken dan ook Argentinië en Paraguay af en toe te bereiken, waardoor er daar eindelijk weer wat regen van betekenis gaat vallen.

Bronnen: Weer.nl, DTN, ANP, Guardian

Britta van GendtMeteoroloog