Rust keert terug aan de Amerikaanse westkust
Al een aantal weken wordt de Amerikaanse westkust geteisterd door extreme regenval en op diverse plaatsen overstromingen. Vooral de normaal juist zonnige en warme staat Californië kreeg er al vanaf de kerstperiode flink van langs, maar na morgen nog een laatste storm vanaf de Pacifische Oceaan, is er daar nu eindelijk uitzicht op droger weer.Sinds Tweede Kerstdag trokken in de westelijke kuststaten al 9 zeer actieve lagedrukgebieden vanaf de Stille Oceaan over vooral de noordelijke delen van Californië en de staten Oregon en Washington. Er viel vooral in het gebied rond San Francisco zo’n 400 tot 500 millimeter regen, waardoor het op grote schaal tot overstromingen en modderstromen kwam. In berggebieden kwam het er soms tot een metershoge verse sneeuwlaag. Door het extreme weer moesten er tienduizenden mensen evacueren en het dodental is er inmiddels gestegen naar twintig.
Nog 1 keer een plens regen
Het waren de natste 22 dagen in de regio van San Francisco sinds 1862, en er komt nog meer bij. Morgen trekt namelijk opnieuw een lagedrukgebied vanaf de oceaan richting de Golf van Alaska en het bijbehorende front schuift dan vanuit het westen weer de Amerikaanse kust op, met wederom veel wind en grote neerslagsommen in korte tijd. Vooral de noordelijke delen van de staat worden net als de vorige keren het zwaarst getroffen, maar ook verder naar het zuiden, in de omgeving van San José en Los Angeles, gaat het weer enige tijd regenen.
Veel sneeuw in de Sierra Nevada
De verwachte hoeveelheden zijn iets minder groot dan de laatste tijd, maar in de omgeving van San Francisco gaat weer zo’n 10 tot 20 millimeter vallen, en vooral in de nabijgelegen bergen van de Sierra Nevada valt op diverse plaatsen ook weer 1 a 2 meter verse sneeuw.
Droger en zonniger
Vanaf donderdag kan het er echter weer een beetje opdrogen, want dan nestelt zich een groot hogedrukgebied boven de Amerikaanse westkust, welke storingen op afstand houdt. Vooral in de staat Washington kan dan nog wel wat sneeuw vallen, maar verder naar het zuiden, dus in de staten Oregon en Californie wordt het droog en weer iets warmer. De kern van het hogedrukgebied komt namelijk zo te liggen, dat er aan de westkust weer een wind vanuit het zuidoosten opsteekt, waarmee warme lucht vanuit het zuiden wordt aangevoerd.
Koude lucht richting het Midwesten
De koudere lucht stroomt vanaf dat moment weer iets verder naar het oosten uit, over de Rocky Mountains en over het Midwesten van de Verenigde Staten, met daar geregeld verse sneeuw en winterse temperaturen. Aan de Amerikaanse westkust kunnen ze vanaf dan weer rekenen op veel zon en middagtemperaturen van 15 tot 20 graden.
Bronnen: Weer.nl, ANP.