Foto gemaakt door Willem van Nunen  - Stiphout - Donderdagochtend is het lokaal wit in het oosten en zuidoosten van het land.
Foto gemaakt door Willem van Nunen StiphoutDonderdagochtend is het lokaal wit in het oosten en zuidoosten van het land.
Nu

Sneeuwbuien op komst door ‘polar low’

Boven de Noorse Zee voor de kust van Noorwegen is een lagedrukgebied ontstaan in zeer koude, polaire lucht. Dit wordt ook wel een ‘polar low’ genoemd (polaire storm) en in de noordelijke stroming koerst de depressie nu op Nederland af. Daardoor neemt vanaf woensdagavond de kans op sneeuwbuien toe en gaat het aan de kust stormachtig waaien. Mogelijk is het donderdagochtend regionaal eventjes wit.

De winterdepressie ligt nu nog boven de Noorse Zee ter hoogte van de stad Bergen en trekt richting Nederland. De ‘polar low’ is ontstaan nadat ijskoude arctische lucht uitstroomde over de relatief warme Noorse Zee. Daardoor kunnen gemakkelijk kleine depressies ontstaan die gepaard gaan met een stormachtige wind (minstens 8 Beaufort) en zware sneeuwbuien. Een goed gevormde ‘polar low’ kan zelfs een oog ontwikkelen en lijkt daarmee op zijn tropische tegenhanger, de tropische storm.

Aardige start

Na een zonnige dinsdag, begint ook de woensdag heel aardig. Het is eerst nog koud met op grote schaal lichte tot mogelijk matige vorst. Op de koudste plekken kan het afkoelen tot -5 of -6 graden. In de ochtend schijnt de zon volop, alleen in de kusgebieden trekken wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen en is kans op een winterse bui. De temperatuur ligt in de middag tussen 2 graden in Vaals en 7 graden langs de westelijke stranden. In het binnenland blijft de zon schijnen, maar in het westen raakt het al bewolkt.

Hoe oostelijker, hoe meer sneeuw

De depressie zakt morgen over de Noordzee in zuidelijke richting en bereikt in de avond het Waddengebied, om vervolgens naar het oosten te trekken richting Denemarken. Er trekken dan flinke winterse buien met kans op onweer het land binnen en de wind trekt snel aan. Aan zee waait het hard tot soms stormachtig met kans op zware windstoten tot 85 km/u.

Vanaf 18 uur bereiken de eerste winterse buien het Waddengebied en aan het eind van de avond en vooral in de nacht naar donderdag komt ook het (zuid)oosten van het land aan de beurt. Omdat de wind uit het noordwesten waait, vanaf de Noordzee, blijft de temperatuur in de kustprovincies steken tussen 2 en 4 graden. Daar zal hoofdzakelijk regen vallen, naast soms ook hagel en wat smeltende sneeuw. In het midden van het land is het een graad of 2 en valt al vaker natte sneeuw. In het oosten daalt het kwik tot het vriespunt en valt vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw. In eerste instantie zal deze sneeuw niet blijven liggen, maar als de intensiteit hoog genoeg is kan dat regionaal wel even gebeuren.

In de hogere gebieden zoals de Limburgse heuvels en de Veluwe is de kans op een sneeuwdek het grootst, mogelijk valt hier ruim 5 centimeter sneeuw.

Voorlopig vrij koud

Ook donderdag overdag zijn we nog niet van de winterse buien af, al zal neerslag dan weer vaker in de vorm van regen vallen. In gebieden waar het wit is, zoals de Limburgse heuvels, wordt het maar een graad of 2. Aan zee is het minder koud met 6 graden. Vrijdag hebben we nog een paar winterse buien, maar is er ook meer ruimte voor de zon. De temperatuur ligt dan rond een graad of 6.

Vanaf het weekend hebben we te maken met de invloed van een hogedrukgebied. Het wordt zo goed als droog en er is een afwisseling van wolkenvelden en wat zon. Als het in de nachten opklaart kan het vriezen, zeker als er sneeuw ligt kan het kwik lokaal dalen tot onder -5 graden, matige vorst. Overdag is het een graad of 4 en daarmee is het iets kouder dan normaal in deze tijd van het jaar.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator