Sneeuwverwachting blijft spannend
We schreven er al eerder over: er is een reële kans op sneeuw komende week. Of het gaat vallen, waar precies, en hoeveel, dat verandert voortdurend in de modellen.Wordt het 20 centimeter, wordt het helemaal niks, of iets er tussenin? Het meest eerlijke antwoord op het moment: niemand weet het. De eerstkomende dagen is van een ‘sneeuwdump’ in elk geval nog geen sprake. We hebben vanaf vandaag vrijwel dagelijks te maken met buien. De meerderheid daarvan zal gewoon uit regen bestaan, maar de kans op wat winterse neerslag, in de vorm van natte sneeuw, neemt vanaf morgen wel toe.
Zowel zondag als maandag kan dat gebeuren. Het lijkt dan allemaal vrij lokaal te zijn. Als een bui even wat langer aanhoudt, kan de regen overgaan in sneeuw. Het ziet er dan nog niet naar uit dat er ook iets blijft liggen. Wittere taferelen beginnen later in de weerkaarten te verschijnen.
Centimetertjes
Vanaf dinsdag komt (hele) koude lucht steeds dichterbij. De neerslag die dan valt, is dan ook wat actiever. Er trekt een koufront over, en de neerslag die dan van noordwest naar zuidoost over het land trekt, begint weliswaar al regen, maar lijkt vervolgens hier en daar over te gaan in sneeuw. Deze keer lijkt daar al wel wat van te blijven liggen; het Europese model berekent op diverse plaatsen al een centimetertje of 2.
Grensgeval
Daarna volgt eigenlijk pas de echte spanning. Na het schampen van de allerkoudste lucht op de dinsdag, lijkt die bel zich weer iets naar het noorden terug te rekken. Maar: vervolgens komen wij een hele tijd op de grens tussen die koudere lucht in het noorden, en zachtere lucht in het zuiden te liggen, met de aanvoerrichting vanuit het westen. En rondom dat grensgebied gebeurt van alles.
Nul of twintig centimeter
Op woensdag bijvoorbeeld, lijkt bij ons de zon weer eens wat uitgebreider aan bod te komen. Maar bij onze zuiderburen, in België, lijkt een flink gebied met sneeuw langs te komen. In de Ardennen wordt nu 10 tot 20 centimeter sneeuw berekend op die dag – geholpen door het hoogteverschil natuurlijk. Mocht dit neerslaggebied net ietsje noordelijker terechtkomen en bij ons overtrekken, betekent dat niet per definitie dat wij 10 tot 20 centimeter sneeuw krijgen. Maar dat alleen Zuid-Limburg ermee te maken krijgt, zoals nu nog de verwachting is, dat kan nog heel makkelijk veranderen.
Witte vrijdag?
En zo zijn er nog meer storingen op komst die we in de gaten moeten houden. Op vrijdag bijvoorbeeld wordt er een volgende, behoorlijk actieve neerslagzone ingetekend de wel pal over ons land trekt. Die zijn we al dagenlang in de weerkaarten opduiken, alleen wisselt de timing van dit systeem enorm, soms met een hele dag (of zelfs twee) verschil. In de huidige berekening krijgt vooral de noordelijke helft van Nederland de volle laag, met op sommige plekken een sneeuwdek van tegen de 20 centimeter. Daar kun je prima op sleeën.
Maar ja: dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog lang niet gezegd. Het voortdurend ‘klapperen’ van de berekeningen geeft nog weinig vertrouwen, en lang niet alle modellen komen met vergelijkbare signalen. Het Amerikaanse model komt weliswaar ook op de vrijdag met wat serieuze sneeuwval, maar hier blijft het bij een centimeter of 8 op z’n hoogst. En zo kiezen andere berekeningen weer andere routes. Sneeuwval in Nederland komt vaak op details aan, en dat zal nu ook het geval zijn. Voor die details is het nu duidelijk nog te vroeg. Maar toch: de potentie is er. Nog steeds.