Foto gemaakt door Willtron - Valle del Ebro - Sinds eind vorig jaar bevindt Spanje zich in een langdurige droogte, zegt de Spaanse weerdienst. Het ergst getroffen zijn het zuiden en het noordoosten.
Foto gemaakt door WilltronValle del EbroSinds eind vorig jaar bevindt Spanje zich in een langdurige droogte, zegt de Spaanse weerdienst. Het ergst getroffen zijn het zuiden en het noordoosten.
Nu

Spanje zit in een langdurige droogte

Sinds eind vorig jaar bevindt Spanje zich in een langdurige droogte, zo heeft de Spaanse weerdienst bekend gemaakt. Het ergst getroffen zijn het zuiden van het land en het noordoosten. Ook de regens van de afgelopen winter, die net iets natter dan normaal was, hebben in die situatie nauwelijks verbetering gebracht.

Al gedurende drie opeenvolgende jaren is in het grootste deel van Spanje minde regen dan normaal gevallen. Die periode werd gecombineerd met droge en hete zomers, diverse langdurige hittegolven en veel extra verdamping. De neerslagtekorten zijn dan ook ver opgelopen en veel stuwmeren staan erg laag, vooral als je de tijd van het jaar in ogenschouw neemt. Mocht deze lente geen regen vallen, wacht veel gebieden een zware zomer.

Het zuiden en noordoosten

Als je naar de staat van de stuwmeren in Spanje kijkt, dan vallen meteen de gebieden in net zuiden en in het noordoosten op. In de in het zuidoosten van Spanje gelegen regio Murcia staan de meren gemiddeld maar op 27,7 procent van hun capaciteit, de meren in Andalusië doen het met gemiddeld 30,1 procent nauwelijks beter. In Castilië-La Mancha staan de meren op 40,2 procent van hun capaciteit en in Catalonië in het noordoosten en Cantabrië in het noorden op rum 41 procent. Alle andere gebieden komen boven 50 procent uit, met Galicië als koploper. Daar staan de meren op 78,7 procent van hun capaciteit.

Gemiddeld over het hele grondgebied bracht de winter met 194,5 millimeter net iets meer regen (103 procent) regen dan normaal in de meters. Vooral in het westen van Spanje was de winter wel droog, in de overige gebieden normaal tot vrij nat. Dankzij die regen is de droogte van dit moment wat verlicht, maar niet beëindigd. Voor de lente voorziet de Spaanse weerdienst ongeveer de normale hoeveelheid regen, waarbij de kansen in het westen en midden van Spanje op meer regen dan normaal het grootst zijn. Zouden deze verwachtingen uitkomen, dan kunnen de meren zich daar nog wat verder herstellen.

Heet en droog zomerseizoen

Voor de zomermaanden voorziet de Spaanse weerdienst hogere dan normale temperaturen en dus opnieuw een heet en droog zomerseizoen. Daarbij zal de verdamping opnieuw de pan uitrijzen, mocht deze verwachting uitkomen. Het zou, net als in de voorgaande jaren, onder meer een sterk vergrote kans op natuurbranden opleveren. Hitte, droogte en branden gaan vaak samen op. Vooral hitte en droogte werken versterkend op elkaar. In de felle zon hoeft er dan maar iets te gebeuren of de natuur staat in vuur en vlam.

Behalve in Spanje worden de weersontwikkelingen deze lente ook in grote delen van Frankrijk, Italië en in de Alpenlanden met argusogen gevolgd. Het zijn allemaal gebieden waar de winter dit jaar droog is verlopen en waar de droogte van de afgelopen jaren toch al niet was opgelost. Zo is in Zwitserland en Frankrijk, maar ook aan de zuidkant van de Alpen in het noorden van Italië dit jaar opnieuw bijzonder weinig sneeuw gevallen. Er ligt voor de sneeuwsmelt, waar normaal veel water vandaan komt, dus ook vrijwel niets klaar. Dat is slecht nieuws, onder meer voor het stroomgebied van de Po, de rivier in het noorden van Italië waaraan ongeveer 40 procent van de Italiaanse economie hangt.

Ook Frankrijk en de Alpen hopen op regen

Ook in Frankrijk en in grote delen van de Alpen hopen ze op de lente. Maakt neerslag de komende maanden niets meer van de droogte goed, dan doemt een zware en hete zomer op, bovenop de droge en hete zomers die er ook de afgelopen jaren al zijn geweest. En zelfs wij in Nederland, kunnen daar dan af en toe weer een klap van meekrijgen.

Reinout van den BornChef Redactie