Strijd boven Nederland; meerdere keren sneeuw
In de overgangszone tussen kou in het noorden en zachtere lucht in het zuiden, waarin Nederland zich nog een aantal dagen bevindt, spitst het weer zich de komende dagen enkele keren behoorlijk toe. Een eerste sneeuwsituatie hebben we vanochtend meteen al in de zuidelijke helft van het land. Het KNMI heeft er een code oranje voor uitgegeven, die geldt voor Brabant en Limburg. In de rest van het land is een code geel van kracht, vanwege plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.De sneeuwzone is in de vroege ochtend al het zuiden van het land binnengedrongen en dringt in de loop van de ochtend verder noordwaarts op, tot een noordelijkste begrenzing van het Rivierengebied en mogelijk de lijn Amsterdam-Zwolle. Verder noordwaarts blijft het droog, of valt nog een heel lokale sneeuwbui. Verder is in de droge gebieden ook de zon af en toe te zien. De wind draait naar het oosten en is zwak tot matig en de temperaturen lopen uiteen van maximaal 2 graden in Limburg tot 6 graden in het noorden.
Meeste sneeuw in het zuidoosten
De meeste sneeuw wordt vandaag in het zuidoosten van het land verwacht. In het zuidoosten van Brabant en in Limburg kan dat plaatselijk meer dan 5 centimeter zijn, in de Limburgse heuvels mogelijk meer dan 10 centimeter. In de rest van het zuiden valt tussen 1 en lokaal 3 centimeter. Later vanmiddag, als het een tijdje droog wordt, verdwijnt een deel van die sneeuwlaag ook alweer, al zal dat in het zuidoosten niet lukken.
Toch duurt het droge weer niet lang, want golft de neerslagzone vanmiddag eerst via het zuidoosten het land uit, vanavond en de komende nacht komt hij vanuit het zuidwesten opnieuw naar het noorden. Dit keer lijkt de kern van de neerslagzone boven het midden van het land uit te komen. Hoewel de verwachtingen voor de intensiteit van de neerslag nog steeds uiteenlopen, is dit de plaats waar opnieuw een aantal centimeters aan sneeuw kan vallen. Ook het zuiden krijgt er opnieuw het een en ander van mee. In het noorden is het nog steeds droog met een paar opklaringen. Daar kan het een aantal graden vriezen, in het midden en zuiden schommelt het kwik rond nul of iets daaronder.
Morgen langere tijd droog
Morgenochtend lijkt de meeste neerslag het land weer uit te zijn. Wat volgt, is een lange droge periode. Vooral in het noorden kan de zon er af en toe doorkomen, in de rest van het land hebben wolken toch de overhand. De zwakke, hooguit matige wind waait nog steeds uit het oosten tot zuidoosten en de temperaturen stijgen tot tussen 5 en 7 graden.
In de tweede helft van de middag en in de avond komt de neerslagzone opnieuw vanuit het zuidwesten het land binnen. In de zuidelijke helft lijkt het dan voornamelijk om regen te gaan, maar vanaf halverwege het land kan het in de nacht naar vrijdag opnieuw sneeuwen, mogelijk ook flink sneeuwen. Helemaal zeker is deze uitkomst nog niet, want de rekenmodellen zijn het nog niet met elkaar eens over de koers van het lagedrukgebied, dat vrijdag over Nederland naar het oosten trekt, en de precieze vorm ervan. Daarvan hangt af of en waar er precies sneeuw valt. Het kan ook het noorden zijn, of zelfs helemaal niet.
Verwachting vrijdag onzeker
Duidelijk is wel dat later op vrijdag vanuit het noordwesten opnieuw de koude lucht het land verovert. Het front zwaait dan naar het zuidoosten terug en kan wederom, in de loop van de middag al of in de avond, regionaal sneeuw brengen. Mocht de depressie de koude en sneeuwrijke koers volgen, dan wordt het overdag maar 1 of 2 graden. Komen we in de zachte lucht aan de zuidkant van het front terecht, dan wordt het meteen ook een stuk warmer.
Zaterdag hebben we dan een noordwestelijke wind waarmee enkele winterse van zee buien het land op drijven. Die bereiken vooral het noorden en het oosten. Tussendoor is de zon te zien en wordt het, na een nacht met enkele graden vorst, 6 of 7 graden. Vanaf zondag breekt een nieuwe periode met sterk wisselvallig weer aan. Maandag kan het daarbij in de zachte lucht plaatselijk 13 graden worden, daarna lijkt het opnieuw kouder te worden.