Foto gemaakt door Gieny Westra - Ter illustratie - Het was afgelopen week erg heet op de ABC-eilanden
Foto gemaakt door Gieny WestraTer illustratieHet was afgelopen week erg heet op de ABC-eilanden
Nu

Stroomuitval op Curaçao door hoge temperaturen

Donderdag was er op Curaçao sprake van een grote stroomstoring. Door problemen bij een van de elektriciteitsbedrijven viel op het hele eiland een tijdlang de stroom uit. De grootste reden was de grotere vraag naar elektriciteit, want het was er de afgelopen dagen erg heet. Niet alleen overdag, maar ook in de nachten bleef het erg warm. De gevoelstemperatuur lag er een paar dagen tussen 40 en 45 graden, dus veel airco’s draaiden er op volle toeren.

Vanwege de (extreme) hitte van de afgelopen tijd heeft de elektriciteitscentrale veel moeite met de grote vraag naar elektriciteit. De temperaturen lagen er de afgelopen dagen soms boven 35 graden en ook de nachten bleven erg heet, met vaak nog een graad of 27.

Gevoelstemperaturen tussen 40 en 45 graden

Zo steeg de temperatuur op vliegveld Hato op Curaçao afgelopen zondag al naar maar liefst 36,1 graden. De maandag erna werd het in Willemstad 35,6 graden. Dinsdag werd het net geen 35 graden meer, maar kwam de maximumtemperatuur alsnog op 34,5 graden uit. Voor deze tijd van het jaar zijn dit al hoge waarden voor het Caribische eiland, maar het meest extreem was de gevoelstemperatuur: die lag enkele dagen tussen 40 en 45 graden.

Gevaarlijke hoogtes

Er waaide afgelopen week een oostelijk briesje, die warme lucht aanvoerde. En net als bij ons is het ook op de Caribische eilanden momenteel erg droog en dus de verdamping zeer hoog. De temperaturen lopen in de volle zon dan heel snel op en zodra de wind dan eventjes stil valt, stijgt de gevoelstemperatuur tot dit soort gevaarlijke hoogtes. Nog steeds waait er nu een oostenwind, maar inmiddels is deze iets aangetrokken, waardoor het er aangenamer is.

Pieken in stroomgebruik

Stroomuitval is niets onbekends op de ABC-eilanden; Aruba, Bonaire en Curaçao. Volgens de elektriciteitscentrale zorgt de hitte er wel vaker voor kortsluiting in het netwerk, waardoor de hele boel (tijdelijk) stil komt te liggen. Vooral tijdens hittegolven zien de nutsbedrijven iedere dag twee duidelijke pieken in het stroomgebruik. De eerste piek is vaak tussen 15 en 16 uur en tussen 21 en 22 uur ’s avonds volgt de tweede. Dit zijn over het algemeen de momenten dat mensen thuiskomen na het werk of wanneer men zich gaan klaarmaken om te slapen.

Airco's op volle toeren

Meestal gebeurt dit echter pas in de septembermaand, de warmste maand van het jaar op het eiland. Zo kwam het vorig jaar ook op Aruba tot een soortgelijke situatie. Nu is het in juni al zo (extreem) warm en wordt een soortgelijke piek in elektriciteit nu al gehaald. Door de afgelopen hitte was er afgelopen week namelijk al veel meer vraag naar elektriciteit dan normaal om deze tijd van het jaar. Veel mensen (en ook hotels) zetten hun airco eerder en langer aan, waardoor de vraag simpelweg te groot wordt. Vaak weet het elektriciteitsbedrijf de stroom binnen enkele uren te herstellen, maar dit keer duurde het allemaal iets langer.

Klimaatuitdagingen

Door de opwarming van de aarde is de kans groot dat de eilanden vaker te maken gaan krijgen met klimaatuitdagingen. Zo is de gemiddelde temperatuur op Aruba in de afgelopen 30 jaar door klimaatverandering met 0,3 graden gestegen, naar 28,4 graden. Ook is het Caribische zeewater de afgelopen jaren al 1 tot 2 graden warmer dan normaal. Dat lijkt maar weinig, maar deze kleine verschillen maken een groot verschil als het gaat om bijvoorbeeld tropische stormen en orkanen. Veel Caribische eilanden zouden dan te maken kunnen krijgen met de gevolgen daarvan.

Britta van GendtMeteoroloog