Foto gemaakt door Alan Light / Wikipedia - Als de luchtverontreiniging omhoog gaat, presteren topschakers slechter. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Duitsland is gedaan.
Foto gemaakt door Alan Light / WikipediaAls de luchtverontreiniging omhoog gaat, presteren topschakers slechter. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Duitsland is gedaan.
Nu

Topschakers presteren slechter in vervuilde lucht

Als de luchtverontreiniging omhoog gaat, presteren topschakers slechter. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Duitsland is gedaan naar het presteren van 121 schakers tijdens 3 grote toernooien in 2017, 2018 en 2019. The Guardian bericht erover.

Elk van de drie toernooien besloeg 7 ronden en duurde zo’n 8 weken, een periode lang genoeg om de schakers aan een zo groot mogelijk variatie aan luchtgesteldheden bloot te stellen. De onderzoekers vonden uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen de luchtkwaliteit en het presteren van de schakers.

Voor het onderzoek werd de kwaliteit van zo’n 30.000 zetten tegen het licht gehouden. Het bleek dat een kleine toename in het fijnstofgehalte van de lucht een toename van 2,1 procent in het aantal ‘foute zetten’ van de schakers tot gevolg gehad. De ernst van die fouten nam zelfs met 10,8 procent toe, aldus de onderzoekers.

Schaakcomputer

De onderzoekers vergeleken de zetten van de schakers met die van een schaakcomputer in dezelfde situatie. Tijdens de toernooien werden de luchttemperatuur, het fijnstofgehalte van de lucht en de CO2-concentratie in de zaal gemeten.

Om helemaal zeker van hun zaak te zijn, werden ook de partijen uit de laatste 20 jaar van hoogste Duitse schaakdivisie tegen het licht gehouden. Daarbij werd tevens gekeken naar lawaai, veranderingen in temperatuur en CO2-concentraties. Filterde je die invloeden eruit, dan nog bleef steeds de invloed van de luchtverontreiniging over.

Schaaktoppers, zoals Magnus Carlsen uit Noorwegen en Anish Giri uit Nederland (die onlangs het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee heeft gewonnen) houden tijdens hun wedstrijden ook al rekening met de luchtkwaliteit. Vooral als ze tijdens online toernooien vanuit huis spelen, houden ze de luchtkwaliteit in de ruimte waarin ze spelen met behulp van de modernste technische middelen in de gaten en bij. Op die manier proberen ze de perfecte omstandigheden te creëren om zo goed mogelijk te kunnen presteren.

Schaken wordt hightech

Zo blijkt maar weer dat ook het schaken steeds verder evolueert en een hightech sport aan het worden is. Niet alleen door de introductie van de schaakcomputers, waarvan de mens inmiddels eigenlijk niet meer kan winnen, maar ook door het begrijpen van de omstandigheden waarin de schakers hun sport bedrijven. De tijd van kettingrokende schakers in zaaltjes, blauw van de rook liggen inmiddels alweer lichtjaren achter ons.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten niet alleen interessant voor schakers, maar voor iedereen die veel denkkracht in zijn of haar werk moet steken. Als je hard moet nadenken in sterk vervuilde lucht, dan kan dat gevolgen hebben en economische schade opleveren, zo denken ze. Door hiervan juiste inschattingen te maken, kunnen ze beleidsmakers helpen om de juiste beslissingen te nemen, om uiteindelijk de lucht schoner te maken.

Reinout van den BornChef Redactie