Tropische cycloon Mocha aan land in Myanmar
Vorige week maandag, 8 mei, ontstond iets ten noordwesten van het Indonesische eiland Sumatra een snel ontwikkelend lagedrukgebied. Het geheel trok toen gelukkig richting het open zeewater van de Golf van Bengalen, maar groeide boven het warme zeewater al snel verder uit tot een zware tropische cycloon, met gemiddelde windsnelheden tot maar liefst 250 kilometer per uur. Met zelfs een windpiek van 280 km/uur trok tropische cycloon Mocha kort daarna richting Myanmar en gisteren kwam hij daar met alle gevolgen van dien aan land.De temperatuur van het zeewater in de Golf van Bengalen ligt in het gebied tussen India en Myanmar momenteel rond 30 graden en dat is 2 graden warmer dan normaal in mei. Veel vocht en warmte dus, en dat was een uitstekende voedingsbron voor de aanvankelijk nog tropische depressie. Het geheel groeide eind vorige week ineens heel snel uit tot een cycloon, en vanaf vrijdag was het al een zeer zware cycloon, met gemiddelde windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur.
Cycloon in de zwaarste categorie
Een dag later lag dit gemiddelde al rond 250 km/uur en een paar honderd kilometer voor de kust van Myanmar werd zelfs een gemiddelde van 280 km/uur gemeten. Net voordat hij aan land kwam, zwakte de cycloon iets af, maar met nog steeds een gemiddelde windsnelheid van 250 km/uur en nog zwaardere windstoten kwam Mocha in de loop van zondag aan land in Myanmar en deels Bangladesh. Mocha was op dat moment dus nog een categorie 5 cycloon, de zwaarste categorie op de schaal van Saffir Simpson.
Veel schade
Eenmaal boven land viel zijn belangrijkste voedingsbron weg, het warme zeewater, waarna de cycloon snel in kracht af nam. In de kuststreek van Myanmar was het echter nog een cycloon in de tweede categorie en werd met windsnelheden tot rond 160 km/uur en nog zwaardere windstoten veel schade aangericht. Veel woningen en andere gebouwen werden verwoest en liepen onder water.
Humanitaire ramp
Ook richtte Mocha veel schade aan op het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, in de kustplaats Cox’s Bazar in Bangladesh. In dat kamp wonen al jarenlang bijna een miljoen vluchtelingen uit Myanmar in tenten en andere provisorische onderkomens, en veel daarvan werden verwoest door de wind en vele regen.
Grote neerslaghoeveelheden
De cycloon ging namelijk niet alleen gepaard met veel wind, maar ook grote neerslagsommen. Op enkele plekken viel in relatief korte tijd meer dan 200 millimeter regen, waardoor het tot aardverschuivingen kwam. Vandaag zwakt Mocha op zijn weg naar het noorden van Myanmar af tot nog slechts een reguliere depressie, maar kan regionaal nog steeds veel regen vallen.
Tropische cycloon Giri in 2010
De laatste keer dat een cycloon met vergelijkbare kracht in Myanmar aan land kwam, was de tropische cycloon Giri in oktober 2010. Ook deze cycloon kwam toen aan land met veel regen en een gemiddelde windsnelheden van 250 kilometer per uur. Door Giri werd meer dan de helft van de stad Kyaukphyu verwoest en ook toen kwam het tot vele slachtoffers.