Vandaag en morgen aardig lenteweer, donderdag koud
Nu we de tegenvaller van het toch niet krijgen van een echte lenteweek allemaal wel hebben geslikt, viel het weer gisteren eigenlijk best mee. Vooral in de middag en avond scheen de zon mooi en met temperaturen van tot net geen 17 graden in het oosten van het land was het buiten de deur zeker aangenaam te noemen. En ook voor vandaag en morgen zijn in de verwachtingen duidelijk aanknopingspunten te vinden.Na het mooie weer van gisteren, waren er de afgelopen nacht opklaringen. In het noorden en oosten van het land is de temperatuur daarin op een aantal plaatsen nog tot rond 3 graden gedaald. Op een hoogte van 10 centimeter was het weerstation op de vliegbasis bij het Arnhemse Deelen het koudst met een laagste temperatuur van 1,2 graden. Laat in de nacht staken vanuit Duitsland nieuwe wolkenvelden de grens over.
Vandaag wolkenvelden
Vandaag trekken die wolkenvelden vooral over het midden en zuiden. In het noorden komt de zon er veel vaker door. Ook in het midden en zuiden is de zon af en toe te zien, de wolkenvelden zijn niet aaneengesloten. Blijft het bij dit alles op de meeste plaatsen droog, in het zuiden kan uit de bewolking wel een lokaal buitje vallen. Bij dit alles waait er een straffe noordoostenwind die in het Waddengebied af en toe krachtig kan zijn, windkracht 6. En wordt het op veel plaatsen 14 of 15 graden, op de Wadden koeler.
Vanavond en de komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het is droog en de minimumtemperaturen lopen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot ongeveer 8 graden in Zeeland. Morgen trekken de laatste wolken via het zuiden het land uit, alleen Limburg houdt er nog langere tijd last van. Het blijft droog en bij een matige, aan zee vrij krachtige en in het Waddengebied af en toe krachtige oostelijke tot noordoostelijke wind wordt het opnieuw 14 of 15 graden, maar in het noorden het koeler.
Donderdag buien en gevoelig kouder
Donderdag komt boven Duitsland een storing naar het westen die onze omgeving in de loop van de nacht en ochtend bereikt. Vanuit het oosten wordt de bewolking dan dikker en overdag valt af en toe een bui. Doordat de bovenlucht kouder wordt, kan een enkele van die buien ook met (korrel)hagel gepaard gaan. In de Ardennen is er zelfs een kans op (natte) sneeuw, zo laag zijn de temperaturen wel. Er waait een sterke, in het Waddengebied af en toe krachtige noordoostenwind en het wordt 10 of 11 graden.
Ook vrijdag en in het weekend is de Duitse storing van belang voor het weer in Nederland. Hij komt ten westen van ons land min of meer tot stilstand en houdt nog enkele dagen invloed op het weer bij ons. Vrijdag is het licht wisselvallig. Vooral in de nacht kan het in een west-oost georiënteerde strook ergens over het midden of noorden van het land langer aanhoudend regenen, ook overdag valt nu en dan een bui, waarbij veel van de temperaturen zal afhangen. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op een fikse bui. De naar oost tot zuidoost draaiende wind voert hoe dan ook warmere lucht aan, waarin het in een deel van het land alweer 15 of 16 graden kan worden, mogelijk nog wat warmer.
Zaterdag de warmste dag
Zaterdag is waarschijnlijk de warmste dag van de periode, met temperaturen tussen 15 en 20 graden. De grootste kans dat die grens van 20 graden ergens in het land wordt geslecht, is er in het oosten van het land. Verder schijnt de zon af en toe, maar is er ook bewolking en kan het vooral later op de dag vanuit het zuiden weer af en toe gaan regenen, of vallen een paar buien. De matige wind waait hierbij uit meest zuidelijke richtingen.
Vanaf zondag lijkt en nieuwe periode met koud en wisselvallig lenteweer aan te breken. De wind draait via west naar noordwest en een nieuwe golf met koude lucht weet Nederland via de Noordzee te bereiken. Het levert ons een wisselvallig weerbeeld op met nu en dan buien, af en toe een stevige wind en temperaturen die terugvallen naar een niveau van tussen 10 en 13 graden. Gelukkig is tussen de buien door nog wel af en toe de zon te zien.