Veel mensen schrokken wakker van zwaar onweer
Veel mensen in een strook van Noord- en Zuid-Holland, via het IJsselmeergebied en Flevoland naar Overijssel, Drenthe en Groningen zijn de afgelopen nacht wakker geschrokken van zwaar onweer. Vooral in Flevoland en Drenthe gingen de buien goed tekeer. Er zaten daar een paar mega ontladingen tussen die enorme knallen veroorzaakten. Aardlekschakelaars klapten om, huizen stonden te schudden op hun grondvesten. In Overijssel sloeg op een aantal plaatsen de bliksem in.De buien hoorden bij een trog, een storing in de bovenlucht, die het regengebied (dat gistermiddag en -avond over het land naar het oosten trok) op de hielen zat. Aan het einde van de avond naderden de buien vanaf de Noordzee het westen van het land. Toen was bij diverse van die buien al onweer zichtbaar. In de strook tussen Den Haag en Haarlem waren de bijbehorende bliksems te zien en de donderklappen te horen. In de buien kwam het daar op diverse plaatsen ook tot hagel en viel flink wat regen in korte tijd. Op Schiphol werd een zware windstoot met een snelheid van 79 kilometer per uur gemeten.
Kortdurende supercell
Even na middernacht trokken de snel bewegende buien over Flevoland, Drenthe en Groningen naar Duitsland weg. Rond 00.30 leek ten noorden van Amersfoort korte tijd een supercell te ontstaan, die daarna ook weer van de radar verdween.
Onder meer rond Emmeloord, waar onze collega Robert de Vries woont, ging het flink tekeer. Mogelijk trok hier de eerdere supercell over, of dicht langs. Robert, die al lag te slapen, werd wakker van het felle onweer. Op het hoogtepunt waren de donders zo hard dat zijn huis stond te schudden op zijn grondvesten. Vlakbij Emmeloord werd een bliksem met een kracht van 440 kiloampère gemeten. Veel zwaarder dan dat worden bliksems bij ons in Nederland niet. Een deel van Emmeloord zat vanochtend ook nog zonder stroom, mogelijk door de inslag. In Drenthe passeerden de buien tussen 01.00 en 01.30 uur. Met de regen van gisteren erbij ving waarnemer Gerrit Woertink in Wijster in totaal 15,4 millimeter op. Ook in Drenthe kwam het op diverse plaatsen tot blikseminslag, onder meer in daken.
Zeer onstabiele lucht
De buien ontstonden in zeer onstabiele lucht, die hoog in de atmosfeer flink was afgekoeld. De temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en die hogere etages was zo groot dat zich, geholpen door de stroring maar ook door de harde wind die er op hoogte was, behoorlijk zware buien konden vormen. Veel mensen die van het onweer waker werden, hadden het gevoel een zomers onweer mee te maken. Het viel extra op, omdat er de laatste jaren – zeker in de zomermaanden – in Nederland maar weinig onweer is geweest.
Later in de nacht nog een paar
Later in de nacht en vanochtend vroeg kwamen ook in Overijssel en in het oosten van Gelderland nog een paar onweersbuien voor, in Haaksbergen bij waarnemer Erwin Lankheet bijvoorbeeld tussen 5.10 en 5.30 uur. Hoewel die iets minders zwaar leken dan de buien die eerder in de nacht over het land trokken, sloeg in Overijssel op een aantal plaatsen nog wel de bliksem in, met schade als gevolg. Tijdens de buien viel vaak tussen 5 en 10 millimeter regen. Meer dan dat was het niet, omdat ze zo snel bewogen.
Eerst nog wisselvallig
Ook de komende dagen houdt het wisselvallige weer nog aan. Vanavond en de komende nacht regent het als een frontensysteem over het land trekt, morgen kunnen erachter – vooral in het binnenland – weer een paar losse buien vallen. In de avond en nacht naar donderdag volgt een nieuwe buienzone met ook veel wind. Aan zee kunnen dan zware windstoten met snelheden tot 85 kilometer per uur optreden. Na nog een paar losse buien donderdag overdag is het vrijdag op de meeste plaatsen droog. De wind neemt daarbij weer geleidelijk af. Zaterdag kan het vooral in het zuiden nog een tijdje flink regenen. Daarna neemt een hogedrukgebied de regie over en volgt een langdurigere weersverbetering. Niet alleen verdwijnt de regen dan, de zon komt er beter door en het wordt warmer.