Foto gemaakt door Francien Tax - Roosendaal - In Vlissingen is de temperatuur gisteren het hele etmaal niet beneden 20 graden gekomen. Daarmee werd een officiële tropennacht aangetekend.
Foto gemaakt door Francien TaxRoosendaalIn Vlissingen is de temperatuur gisteren het hele etmaal niet beneden 20 graden gekomen. Daarmee werd een officiële tropennacht aangetekend.
Nu

Vlissingen beleefde gisteren zeldzame tropennacht

In Vlissingen is de temperatuur gisteren het hele etmaal niet beneden 20 graden gekomen. De laagste temperatuur bedroeg er 20,4 graden. Daarmee werd een officiële tropennacht aangetekend, een nacht waarin de temperatuur niet beneden 20 graden komt.

Het is voor de vierde keer sinds het begin van de metingen dat in september ergens in Nederland een tropennacht werd aangetekend. Eerder gebeurde dat in 1949 op 5 september in Maastricht (20,9 graden), en in 2016 op 13 september (Vlissingen 20,7 en Den Helder 20,4 graden) en 14 september (Den Helder 20,9 en Vlissingen 20,2 graden). Het landelijke dagrecord voor 6 september wat betreft de minimumtemperatuur is verpulverd, dit was 18,9 graden, ook gemeten in Vlissingen in 1958.

Vooral aan zee

Opvallend is natuurlijk dat die hoge nachttemperaturen in september vooral in de kustgebieden en soms in Maastricht worden gemeten. Dit terwijl het binnenland dan vaak geen plaknachten heeft. Gisteren was dat precies zo. In Hupsel daalde de temperatuur zelfs tot 11,9 graden en was het heerlijk koel. Het warme zeewater in deze tijd van het jaar speelt daarbij een belangrijke rol. Het water is voor onze kust nu rond 21 graden.

Komende nachten ook warm

Hoewel de temperatuur de afgelopen nacht wel weer overal beneden 20 graden is uitgekomen, is het niet uitgesloten dat we de komende dagen nog meer tropennachten krijgen. In de weerssituatie verandert niet veel. We liggen nog steeds onder een sterk hogedrukgebied dat tot op grote hoogte met warme lucht is gevuld. Overdag kan het daarin nog dagenlang tropisch warm worden, terwijl het in de avond en in de erop volgende nachten maar langzaam afkoelt. En dat geldt dus vooral voor de kustgebieden.

Steeds vaker warme nachten

In het veranderende klimaat op aarde spelen warme nachten een steeds grotere rol. Tijdens de hittegolven die het zuiden van de VS en het zuiden van Europa de afgelopen zomer teisterden waren er veel nachten waarin de temperatuur niet meer beneden 25 en soms zelfs niet beneden 30 graden kwam. In een stad als Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona bleef het kwik in sommige nachten zelfs boven 35 graden. Voor mensen in huizen zonder airconditioning is het onder die omstandigheden vrijwel onmogelijk om te slapen. Daardoor kunnen ze zich overdag moeilijker concentreren en hebben ze het op het werk vaker moeilijk om de gebruikelijke prestaties te leveren. In landen zoals Spanje is er daarom steeds meer aandacht voor de slaaptekorten die met hitte samenhangen.

Geluk gehad

Wat dat betreft, zijn we in Nederland de afgelopen maanden overal mooi tussendoor geslopen. Nu we dan ook hier toch met een hittekoepel, een warmbloedig hogedrukgebied te maken hebben, is de zon al een stuk minder sterk en wordt het volledige warmtepotentieel van de atmosfeer bij lange na niet meer benut. En nog is het dan zo warm dat bijna dagelijks records worden verbroken. We mogen in die zin van geluk speken.

Reinout van den BornChef Redactie